Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι


Πάμε να δούμε πως φτιάχνετε το χειροποίητο αγνό σαπούνι, με τη μέθοδο της κρύας σαπωνοποίησης.
Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία που θα τονίσω στη συνέχεια.
Και να μου υποσχεθείτε, ότι θα τηρήσετε τα μέτρα ασφαλείας (καλά μην σας φοβίζει αυτό δεν είναι τόσο τρομερό).
Πάμε να ξεκινήσουμε.

Υλικά λοιπόν:
  • Μια ξύλινη κουτάλα
  • Μια κατσαρόλα
  • Ένα πλαστικό σκεύος
  •  Ένα θερμόμετρο (μαγειρικής), εγώ βέβαια δανείζομαι ένα θερμόμετρο που μετράει από απόσταση (θα το δείτε στο βίντεο).
  • Ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα (π.χ. μίξερ) (προαιρετικό) 
  • Ζυγαριά ακριβείας
  • Και καλούπια. Τα καλούπια μπορεί να είναι πλαστικά, ξύλινα, από σιλικόνη, αλλά ποτέ μεταλλικά (αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά πρέπει να ντυθούν με μεμβράνη ή λαδόκολλα.

Βασικά συστατικά:
  • Έλαια: Τα έλαια μπορεί να είναι σε υγρή μορφή π.χ. ελαιόλαδο ή σε στερεή π.χ. βούτυρο κακάο
  • Νερό: Το νερό πάντα αποσταγμένο (χωρίς άλατα), Μπορεί να αντικατασταθεί ή να συνδυαστεί π.χ. με ανθόνερο, ροδόνερο, χυμούς φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ
  • NaOH υδροξείδιο του νατρίου (ή καυστική σόδα)
Προαιρετικά:
  • Αιθέρια έλαια για άρωμα. Εδώ δώστε λίγο προσοχή.
Τα αιθέρια έλαια έχουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, ακόμα και για τα ζώα. Όμως υπάρχουν ορισμένα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ανθρώπους με κάποιες ευαισθησίες, για παράδειγμα στις εγκύους ή σε ανθρώπους με αλεργείες. Γι΄ αυτό όταν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο αιθέριο έλαιο πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με αυτό.
Προσέξτε να χρησιμοποιήτε μόνο αυτά που έχουν παραχθεί από απόσταξη. Και ποτέ συνθετικά για χρήση σε σαπούνια ή καλλυντικά.


Μέτρα προστασία:
  • Γάντια. Λόγο της χρήσης  NaOH. πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, διότι έχει καυστικές ιδιότητες.
  • Μπλούζα με μακρύ μανίκι για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Γυαλιά για προστασία των ματιών μας.
  • Όλες οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Από το NaOH, θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε.
  • Μάσκα ή μαντίλι το οποίο θα καλύπτει στόμα και μύτη.
*Τα προστατευτικά τα φοράμε καθ' όλη τη διάρκεια, ακόμα και όταν πλένουμε τα σκεύη μας αφού έχουμε τελειώσει την κύρια διαδικασία παρασκευής σαπουνιού.

Εκτέλεση:
  • Ζυγίζουμε τα υλικά. Η ακρίβεια εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
  • Στο πλαστικό σκεύος έχουμε το νερό 
  • Μέσα στο νερό ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή το NaOH, και ανακατεύουμε συνεχώς. 
Σε αυτή τη φάση έχουμε αναθυμιάσεις, και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει. Γι' αυτό το NaOH πέφτει αργά αργά. Διαφορετικά, θα ανέβει πολύ η θερμοκρασία και υπάρχει περίπτωση, να αφρίσει και να χυθεί έξω από το σκεύος. 
Όσο ανακατεύουμε,  το νερό σιγά σιγά γίνεται διαυγές.
  • Αφού πέσει όλο το NaOH. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
*Αν χρησιμοποιήσουμε γάλα θα το κάνουμε παγάκια και δεν θα το αφήσουμε να ανέβει πάνω από τους 37οC. Κατά την ανάμιξή του με το NaOH θα γίνει λίγο πηχτό, διότι θα προσπαθήσει να σαπωνοποιήσει το λίπος που εμπεριέχεται στο γάλα.
  • Στην άλλη κατσαρόλα έχουμε τα έλαια. Θα πρέπει να έχουν ακριβός την ίδια θερμοκρασία με αυτή του νερού (νερό- NaOH). Αν χρειαστεί θερμένουμε το λάδι. Η θερμοκρασία αυτή βέβαια, να μην υπερβαίνει τους 40ο .
  • Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (νερό- NaOH) στα έλαια (ποτέ το αντίθετο), ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Θα παρατηρήσουμε ότι το λάδι χάνει τη διαύγειά του. Και σιγά σιγά το χρώμα γίνεται χρυσοκίτρινο. 
  • Ανακατεύουμε για 30 με 60λεπτά συνεχόμενα,  μέχρι να γίνει σαν παχύρρευστος χυλός (ρευστότητα μελιού).
Αν όμως χρησιμοποιήσουμε κάποιο ηλεκτρικό αναδευτήρα, στα 10 με 15 λεπτά θα είναι έτοιμο να μπει στα καλούπια (ο χρόνος αυτός ανα περίπτωση μπορεί να διαφέρει).



καλούπι σαπουνιού

  • Αφού μπει στα καλούπια σκεπάζουμε με υφάσματα και το αφήνουμε να σφίξει. Μετά από 48 ώρες, μπορούμε να το βγάλουμε από τα καλούπια και να το κόψουμε σε κομμάτια, (αν το καλούπι ήταν μεγάλο). 
Το σαπούνι σε αυτή τη φάση είναι σχετικά μαλακό και κόβεται πολύ εύκολα.




Προσοχή δεν είναι ακόμα έτοιμα προς χρήση.
  • Το αφήνουμε σε ένα ήσυχο και καλά αεριζόμενο σημείο, ενός δωματίου (πιθανόν να έχουν έντονη μυρωδιά στην αρχή). Όσο περνάει ο καιρός θα δείτε τα σαπούνια σας να καλύπτονται από μια λευκή πούδρα. Μην φοβηθείτε... είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι τίποτα άλλο από απλή και όχι καυστική σόδα πλέον. Μετά από 60 ημέρες περίπου, έχει κατέβει αρκετά το ph του σαπουνιού και μπορούμε να δούμε τον πρώτο του αφρό. Πηστέψτεμε θα ζήσετε μεγάλη στιγμή, όταν πλύνετε για πρώτη φορά τα χέρια σας με το δικό σας αγνό σαπουνάκι. Να σημειωθεί ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερο γίνεται για το δέρμα.
     
Τώρα που μάθατε πως γίνονται το σαπούνι, δε μένει παρά να σας δώσω τις δοσολογίες για το πρώτο σας σαπούνάκι. (υπάρχουν και στο βίντεο).
τα σαπουνάκια ενα μήνα μετά, έχουν αρχίσει να ασπρίζουν

Δοσολογία
  • 500gr. Ελαιόλαδο (η συγκεκριμένη ποσότητα ισχύει μόνο για ελαιόλαδο)
  • 64,25gr NaOH (υδροξείδιο του νατρίου ή καυστική σόδα)
  • 157.80gr Νερό

Αν θέλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αυξήστε ή μειώστε τα γραμμάρια αναλογικά.
*Μην ξεχνάτε όλα τα προστατευτικά είδη συνεχίζουμε να τα φοράμε ακόμα και κατά τον καθαρισμό των σκευών μας.
Δείτε το σχετικό βίντεο


Κάντε την αρχή και θα δείτε οτι η σαπωνοποιία θα γίνει το νέο σας πάθος!!
Ελπίζω να σας βοήθησα. Να έχετε  ένα όμορφο και δημιουργικό Παρασκευοσαββατοκύριακο. 
Καλά να περάσετε!



***Με ρωτάτε συχνά που θα βρείτε υλικά για παρασκευή σαπουνιού. 
Σας προτείνω το http://candlemaking.myshopify.com/  έχει ότι χρειαστείτε και σε καλές τιμές.   

_____ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ____

Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με κανέλα και κακάο

Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με γάλα, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο

Συνταγή ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ για ευαίσθητες επιδερμίδες με ενυδατικές ιδιότητες

Ετικέτες για χειροποίητα σαπούνια Νο2

Download ετικέτες για τα σαπούνια σας


Αν θέλετε να κρατήσετε στους σελιδοδείκτες σας (αγαπημένα), τη συγκεκριμένη ανάρτηση για να την βρίσκετε εύκολα όποια στιγμή θέλετε πατήστε  στο πληκτρολόγιό σας  CtrlκαιD ταυτόχρονα.

267 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 267   Νεότερο›   Νεότερο»
Σοφία Ζ. είπε... [Απάντηση]

Αγαπητή Σοφία, συνονόματη και με "subtitle" το όνομα του δικού μου μπλογκ, πολύ καλές οι οδηγίες σου για παρασκευή σαπουνιού! ελπίζω να βρω το χρόνο να το κάνω. Με εξιτάρει η ανάρτησή σου και σκέψου δεν έχω δει και το βίντεο ακόμη! Καλημέρα και καλό Σ/Κ

Unknown είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστούμε πολύ!!! Πολύ ωραίες οι οδηγίες σου!! Εμένα μου φαίνεται βουνό!!! Δεν ξέρω αν θα τα δοκιμάσω. Πάντως να είσαι σίγουρη ότι θα τις κρατήσω τις οδηγίες σου ... Που ξέρεις μπορεί κάποια στιγμή να τις χρειαστώ!!!!
Φιλιά πολλά!!!! Καλό Σαββατοκύριακο!!!!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Αχ να ‘σαι καλά βρε Σοφία είσαι αστέρι!! δεν ξέρεις πως το περίμενα. Θα κάτσω να το μελετήσω και ξεκινάω το Σαββατκύριακο που δεν δουλεύω!!! Ευχαριστούμε πολύ που έκατσες και μας έκανες όλη αυτή τη ανάλυση!! Κατερίνα Β.

Mαρίτα Καράπη είπε... [Απάντηση]

Καλημέρα!Και εγώ αυτη τη μέθοδο χρησιμοποιώ για το σαπούνι μου ,μόνο που ανακατεύω μόνο με ξύλινη σπάτουλα και μου παίρνει λίγη ώρα έτσι.Πολυ καλές οι οδηγίες σου!Εγω έχω πρόβλημα στο ξύλινο καλούπι ,δε στέκεται καλά η λαδόκολλα, δηλαδή δε μπορώ να την κολλήσω καλά ,γιατί ξεκολλάει και κάποιες φορές χαλάει το σχήμα των σαπουνιών που είναι στις άκρες.Εσύ πως στερεώνεις τη λαδόκολλα;Επίσης έχεις πειραματιστεί με το τηγανόλαδο;Εγώ συνάντησα κάποια προβλήματα με αυτο.Χρησιμοποίησα την ίδια συνταγή που χρησιμοποιώ πάντα για το πυρηνέλαιο(παρόμοια με αυτή που δίνεις και εσύ) και δεν έχω πρόβλημα ποτέ μετα σαπούνια μου.Αλλά με το τηγανόλαδο το μείγμα αργούσε να αποκτήσει υφή μελιου και δεν σαπωνοποιούνταν όλο το λάδι, αλλά ένα μέρος παρέμενε ασαπωνοποιήτο και έβγαινε από το καλούπι και γινόταν χάλια η κουζίνα από το λάδι που χυνόταν.Δεν ξέρω αν τα έγραψα κατανοητά.Αν σου είναι εύκολο και ξέρεις πες μου που βρίσκεται το λάθος μου.Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για το θάρρος και για το τεράστιο σχόλιο μου!

annettaspace είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστούμε!!!!! Πολύ χρήσιμο, οικολογικό και οικονομικό!!!! Δεν βλέπω την ώρα να το δοκιμάσω!!

para-kelsoscooks είπε... [Απάντηση]

Πολύ κατατοπιστικές οι οδηγίες σου, κατάλληλες να μας ξεσηκώσουν. Καιρός να αρχίσουμε να φτιάχνουμε σαπούνια.Καλό Σαββατοκύριακο.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Σοφία Ζ.
Συνονόματή μου Σοφία, μάλλον το blog σου θα είχα δει και μου έκατσε στη μνήμη μου. Και… νατο το «αγάπη για δημιουργία» που πραγματικά είναι μεγάλη!! Λοιπόν βρες χρόνο για λίγο σαπουνάκι αρχικά, θα περάσεις καλά θα δεις!! Καλό βράδυ!!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Mαρία
Μαράκι μου μη σε φοβίζει που έχω γράψει όλο αυτό το κατεβατό είναι γιατί προσπάθησα να θέσω κάθε παράμετρο. Στην ουσία 4 βήματα είναι όλα κιόλα. Ζύγιση, ανάμειξη, θέρμανση, ανακάτεμα.
Καλό σου βράδυ!!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Χρόνια σου πολλά Κατερινάκι, να' σαι καλά και ευτυχισμένη πάντα. Ωραία! αν το φτιάξεις θέλω να μου πεις τις εντυπώσεις σου τη Δευτέρα.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Mαρίτα Καράπη
Γεια σου Mαρίτα. Κατ’ αρχήν μην ζητάς συγνώμη, χαρά μου να βοηθήσω. Ας ξεκινήσω με το καλούπι. Αν το ξύλινο καλούπι σου, έχει αποσπώμενα μέρη, δεν υπάρχει λόγος να βάζεις λαδόκολλα και να σου χαλάει το σχήμα. Αν παρόλα αυτά χρειάζεται να βάλεις ή είναι σαν το δικό μου, το μυστικό είναι στην ακρίβεια με τη οποία θα κόψεις τα κομμάτια της λαδόκολλάς. Σου υπόσχομαι ότι θα κάνω μια ανάρτηση σχετικά με το πώς ντύνουμε το καλούπι μας. Τώρα όσο για το τηγανόλαδο που με ρωτάς. Εδώ θα μπούμε λίγο στα βαθιά. Το σαπούνι είναι χημεία. Μια σειρά από χημικές αντιδράσεις, είναι αυτό που κάνει τα έλαια σαπούνι προς χρήση. Άρα η ακρίβεια στις αναλογίες είναι «το Α και το Ω». Για όλα τα έλαια, υπάρχει συγκεκριμένη αναλογία για την καυστική σόδα. Τώρα, αν αυτή η αναλογία είναι μικρότερη, (δηλ. έχουμε λιγότερη ποσότητα NaOH, σε συγκεκριμένη ποσότητα λαδιού, από το κανονικό) τότε μιλά για υπερλίπανση του σαπουνιού. Η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15% με 20%. Το σαπούνι σου λοιπόν έχει πολύ μεγάλο ποσοστό υπερλίπανσης, γιατί δεν έχει τη σωστή ποσότητα καυστικής σόδας. Ή δεν επέμεινες στο ανακάτεμα. Το τηγανόλαδο θέλει λίγο παραπάνω χρόνο στο ανακάτεμα γι’ αυτό χρειάζεται μιξεράκι. Να για παράδειγμα το σαπουνάκι που έφτιαξα για την ανάρτηση, έχει αρκετό τηγανόλαδο (μόνο από ελαιόλαδο βέβαια) και 5% υπερλίπανσης για να είναι πιο μαλακτικό για το δέρμα. Ελπίζω να έγινα κατανοητή καλό βράδυ.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@annettaspace
Πραγματικά! Όπως ακριβώς το λες «οικολογικό και οικονομικό». Δωκίμασέ το είναι ωραία εμπειρία...
Καλό σου βράδυ.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@para-kelsoscooks
Ε βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας και να μην εξαρτιόμαστε από τίποτα. Χα χα ελπίζω να σας ξεσήκωσα αρκετά!!
Καλό βράδυ!!

Konstantina Chryssanthopoulou είπε... [Απάντηση]

Τέλεια Ανάρτηση, Σοφία...Θα βρω κάποια στιγμή χρόνο να ασχοληθώ και μ'αυτό. Καταπληκτική περιγραφή. Ευχαριστώ πολύ.
Καλό Σαββατοκύριακο!!!

mia είπε... [Απάντηση]

Πολύ ενδιαφέρον ....μπράβο

Mαρίτα Καράπη είπε... [Απάντηση]

Εγινες κατανοητή σ'ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για την απάντηση!ναι έχεις δίκιο ,το μείγμα μου μάλλον θα ηθελε παραπάνω καυστική σόδα.Δεν εξηγείται αλλιώς.Καλούπι έχω όχι με αποσπώμενα μέρη, δυστυχώς.Και πάλι σ'ευχαριστώ ,με βοηθησες αρκετά!

Mania είπε... [Απάντηση]

Αν και εχω φτιάξει παλιά σαπούνι η ανάρτησή σου είναι καταπληκτική. Κατανοητή και ενδιαφέρουσα!! Τώρα που μου το θύμησες θα ξανακάνω ΄στις γιορτές!! Καλό βράδυ και καλό ΣΚ!!

Φιλία είπε... [Απάντηση]

Τέλεια και κατατοπιστικότατη ανάρτηση, ευχαριστούμε πολύ. Πράγματι θα πρέπει να είναι μεγάλη χαρά να χρησιμοποιείς δικό σου σαπούνι.
Φιλιά πολλά

Ρένα είπε... [Απάντηση]

Υπέροχη ανάρτηση !!Σε ευχαριστούμε!!!!

ειρήνη χειροποιήματα είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστούμε πολύ για τις αναλυτικές οδηγίες σου!! Κάποια στιγμή νομίζω θα το δοκιμάσω και αυτό ;)

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Οι πιο κατατοπιστηκες οδηγιες που εχω βρει στι ιντερνετ για κατασκευη σαπουνιου! Αν θελουμε να εχει αρωμα π.χ. κανελα πόσο πρεπει να προσθέσουμε και σε ποιο σταδιο της διαδικασιας?
Ευχαριστω πολυ

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Σε ευχαριστώ πολύ.
Τα αρώματα, τα χρώματα και γενικά όλα τα επιπλέον συστατικά τα ρίχνουμε πριν μπει στα καλούπια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Η ποσότητα των αιθέριων ελαίων πρέπει να είναι γύρο στο 1% της συνολικής ποσότητας τους σαπουνιού (αν εννοείς αιθέριο έλαιο κανέλας). Βεβαία αυτό δεν είναι απόλυτο διότι το καθένα χρειάζεται διαφορετική ποσότητα.
Αν όμως εννοείς κανέλα σε σκόνη, τότε αυτό πρέπει να το κρίνεις εσύ διότι εκτός από άρωμα θα δώσει και χρώμα στο σαπούνι άρα εξαρτάτε πως το θες.
Καλή σου ημέρα.

φιλενια είπε... [Απάντηση]

eyxaristo πολυ για τις πολυ ωραιες οδηγιες

φιλενια είπε... [Απάντηση]

eyxaristo πολυ για τις πολυ ωραιες οδηγιες

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια είναι τα συστατικά σας; επειδή μπορείτε να προσθέσετε oild από διαφορετικές bottels, και μπορείτε να προσθέσετε κάτι εσείς dont που αναφέρονται στο Συνταγής σας από το μικρό μπουκάλι προσθέτετε περίπου 1 γραμμάριο από somthing εσείς dont μας πείτε για

γι 'αυτό παρακαλώ να μας βοηθήσετε περισσότερο; Συγγνώμη για τη γλώσσα μου

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω τι με ρωτάς. Θελεις να μου εξηγήσεις κάπως αλλιώς;

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπερα , εχω μια απορια. Αυτη η σοδα η καυστικη ειναι ενα επικινδυνο χημικο στοιχειο ετσι? αυτο σημαινει οτι το σαπουνι που φτιαχνουμε δεν ειναι 100% φυσικο και αγνο? Πως μπορω να το κανω 100% φυσικο και αγνο? Επισης σε αυτη την μεθοδο επιτρεπετε να βαλουμε μεσα βοτανα μαζι με τα αιθερια ελαια? Ευχαριστω!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@bigsmoot
Πολύ ωραία ερώτηση. Λοιπόν η καυστική σόδα, ναι είναι σχετικά επικίνδυνο χημικό όμως, είναι ο τρόπος για να αναμιχθεί το νερό με τα έλαια και έτσι να γίνει το σαπούνι. Όπως λέω και στην ανάρτηση δεν χρησιμοποιούμε τα σαπούνια μας αμέσως μετά το 48ωρο που θα έχουν σκληρύνει, αλλά μετά από 60 ημέρες που θα έχει μετατραπεί η καυστική σόδα σε απλή μαγειρική (σόδα). Αυτό συμβαίνει διότι το NaOH αντιδρά με τον ατμοσφαιρικό αέρα και παράγει σόδα. Γι΄ αυτό και θα δείτε μια λευκή πούδρα να καλύπτει τα σαπουνάκια.
Σαπούνια πιο (μαλακά) φτιάχνονται και με καυστική ποτάσα (KOH)
Από αρχαιοτάτων χρόνων έφτιαχναν σαπούνια από «αλισίβα» η οποία περιέχει Na (νάτριο) και Κ(κάλιο) (δεν είναι καυστική). Η αλισίβα βγαίνει από στάχτη (χρειάζεται μια διεργασία φυσικά). Θα κάνω κάποια στιγμή μια ανάρτηση σχετικά με την αλισίβα και τη μέθοδο σαπωνοποίησης με αυτή.
Όσο για τα βότανα φυσικά και μπορούμε να βάλουμε. Και ως αφέψημα και ως βάμμα, και ως απόσταξη (δηλ αιθέρια έλαια) και με τη φυσική τους μορφή.
Ελπίζω να σε κάλυψα, αν όχι μη διστάσεις να με ξαναρωτήσεις, καλό βράδυ.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

ευχαριστω παρα πολυ! Πολυ κατατοπιστικη και πληρης απαντηση! Θα ηθελα να ρωτησω κατι τελευταιο... Μηπως γνωριζετε για την μεθοδο οπου φτιαχνεται σαπουνι με το να το πλαθεις? δηλαδη λογικα πλαθεις το σαπουνι μαζι με οτι θες να βαλεις μεσα... ( βοτανια , ελαια , τσαι , βουτυρα κτλπ κτλπ )....

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλημερα και καλη χρονια!
Οι οδηγειες πολυ καλες. Μια ερωτηση μονο! Θα ηθελα να μαθω ακριβως τις διαστασεις του ξυλινου καλουπιου.
Ευχαριστω!
Γιωργος

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλή σου ημέρα Γιώργο. Το μέγεθος που χρησιμοποιώ εγώ (αυτό που υπάρχει στο βίντεο) έχει μήκος 28εκ., ύψος 8εκ., πλάτος 8εκ,. Χωράει γύρο στο 1 κιλό σαπούνι. Φυσικά το καλούπι θα πρέπει να είναι ανάλογο, της ποσότητας σαπουνιού που θέλεις να φτιάξεις. Για παράδειγμα το συγκεκριμένο (καλούπι) δεν ενδείκνυται για ποσότητα κάτω από 400γρ διότι θα βγει πολύ λεπτή πλάκα.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλη μερα και παλι.
Ευχαριστω για την απαντηση. Εγω βαζω μεσα και μελι και λιγο γαλα καμια φορα και βγαινει εξαιρετικο σαπουνακι. Μαλιστα λουζομαι με αυτο κιολας.
Καλες δουλειες.
Γιωργος

Sophia είπε... [Απάντηση]

Και πολύ καλά κάνεις. Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις για το πόσο ευεργετικά είναι τα χειροποίητα σαπούνια και να αποχωριστεί κανείς ακόμη και για το λούσιμο τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

πολύ καλές οδηγίες! Μπράβο για τον κόπο σου!. Μια ερώτηση:
που βρίσκουμε καυστική σόδα;

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Πολύ ωραίο σάιτ παρά τις "εγγείους" !! στα αιθέρια έλαια...Για τα υλικά δείτε κι εδώ:

http://candlemaking.myshopify.com/
η εδώ
http://ftiaxnokallyntika.myshopify.com/

Fanypap είπε... [Απάντηση]

Σοφία μου, σ'ευχαριστώ για άλλη μια φορά, για τις υπέροχες , λεπτομερείς, οδηγίες σου!!!φιλάκια.

sm είπε... [Απάντηση]

sigxaritiria gia tin yperoxi douleia sas

Sophia είπε... [Απάντηση]

@s m
Ευχαριστώ πάραπολυ, καλή σας ημέρα.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπερα!!!! θα ηθελα να ρωτησω αν μπορουμε να αντικαταστησουμε το νερο με καποιο φυσικο χυμο η αφεψιμα και να ριξουμε εκει μεσα την καυστικη σοδα,και αν ναι σε τι θερμοκρασια πρεπει να ειναι ο χυμος η το αφεψιμα ή δεν εχει σημασια η θερμοκρασια τους.και αν γινετε καποια στιγμη μια αναλυση στην υπερλιπανση για να καταλαβω περιπου τι ακριβως σημαινει ευχαριστω πολυ πολυ πολυ

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

να ρωτησω κατι ακομη,τα διαφορα ελαια απο οτι καταλαβα δεν μπορουμε να τα βρουμε στο σουπερ μαρκετ εκτος απο το ελαιολαδο,τα υπολοιπα οπως το φοινικελαιο,βουτυρο κακαο κτλ πως ειμαστε σιγουροι απο εκει που θα τα προμυθευτουμε οτι προκειτε για αγνα υλικα χωρις αλλες προσμηξεις συντηριτικα κτλ μηπως υπαρχουν και σε φαρμακεια?και τα αιθεραια ελαια πως ειμαστε σιγουροι οτι ειναι αυθεντικα και οχι συνθετικα,καπου διαβασα οτι αν ριξουμε μια σταγονα σε ενα στυποχαρτο και εξαφανιστει τοτε το ελαιο ειναι οκ,το δοκιμασα μπορω να πω εξαφανιστικε αλλα σε μεγαλο χρονικο διαστημα οποτε δεν νιωθω πολυ σιγουρη,και παλι ευχαριστωωωω

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλημέρα Σοφία,

Τυχαία έπεσα στο blog σου και είδα το video για το σαπούνι. Πάντα ήθελα να μάθω και να δοκιμάσω να φτιάξω σαπούνι, διότι πολλές φορες ακούω την μητέρα μου να λέει πως έφτιαχνε σαπούνι στο χωριο με σταχτη. Θα δοκιμάσω με την δικη σου συνταγή, αλλα πρώτα απ'όλα, θα πάω σε μαραγκό να μου φτιάξει το ξύλινο καλούπι. Θα ξεκινήσω από κει.

Αν μπορείς, σε παρακαλώ, ανάρτησε αυτό που ανέφερες πριν σε άλλη ερώτηση (αν δεν το έχεις κάνει είδη, δεν έψαξα) για την λαδόκολλα, μέγεθος κλπ., για το δικό σου καλούπι.

Ευχαριστώ πολύ
κωστας

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Φυσικά μπορείς να αντικαταστήσεις με αφέψημα ή με φυσικούς χυμούς φρούτων ή γάλα. Στην περίπτωση των φυσικών χυμών και του γάλακτος η θερμοκρασία κατά την ανάμειξη με NaOH δεν θα πρέπει να υπερβεί τους 35οC . Για να το πετύχουμε αυτό, ένας καλός τρόπος είναι να τοποθετήσουμε το σκεύος μας σε άλλο σκεύος με πολλά παγάκια. Και ακόμα καλύτερα να έχουμε βάλει από πριν στην κατάψυξη το υγρό μας (π.χ. χυμός, γάλα κ.α.) ώστε να ξεκινήσουμε από πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Όσο για την υπερλίπανση θα το βάλω στο πρόγραμμα, αν και έχω μιλήσει αρκετά σε σχόλια. Αν βέβαια έχεις κάποια απορία μπορείς να με ρωτήσεις.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Τώρα θίγεις ένα δύσκολο θέμα. Τι να σου πω νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να δώσεις δείγμα σε χημείο. Για το τεστ που λες ναι, είναι ένας καλός τρόπος, καθώς τα αιθέρια έλαια έχουν την τάση να εξαερώνονται εξου και το όνομά τους.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Όχι δύστυχος δεν υπάρχει ακόμα. Αφού μου το θύμησες όμως θα κάνω μια ανάρτηση, και θα παρουσιάσω ένα βολικό σύστημα για καλούπια που χρησιμοποιώ, εκτός από αυτό που υπάρχει σε αυτή την ανάρτηση εγω. Και φυσικά πως κόβονται και τοποθετούνται οι λαδόκολλες.

eleanna είπε... [Απάντηση]

πως μπορουμε να κανουμε υγρο σαπουνι; μπορουμε φτιαχνοντας το στερεο με καποια επεξεργασια να το κανουμε υγρο; ή υπαρχει συνταγη να κανουμε απ'ευθειας υγρο; ευχαριστω

eleanna είπε... [Απάντηση]

και κατι ακομα. το νερο πρεπει να ειναι αποσταγμενο;

Sophia είπε... [Απάντηση]

@eleanna
Θα σου πω τον πιο απλό τρόπο για υγρό σαπούνι. Διαλύεις σε ζεστό νερό σκόνη από έτυμο σαπούνι μέχρι το μείγμα να αρχίζει να γίνεται παχύρευστο, το αφήνεις να κρυώσει και το βάζεις σε μπουκάλι με πώμα.
Το νερο πάντα απεσταγμένο.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

ευχαριστουμε πολυ!!!!!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

το νερο μπορει να ειναι και βροχινο??πχ μπορουμε να μαζεψουμε βροχινο νερο να το φιλτραρουμε και να το χρησιμοποιησουμε?
και οσον αφορα τη θερμοκρασια :πρεπει παντα να εχει ιδια θερμοκρασια το νερο και η naoh με τα λαδια και να μην υπερβαινουν τους 35 με 40 βαθμους η λεω χαζομαρες?και παλι ευχαριστω πολυ πολυ!!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπερα!! ευχαριστουμε για τις χρησιμες συμβουλες!! μπορουμε να χρησιμοποιησουμε φρεσκο χυμο καροτου? ευχαριστω!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

και αλλη μια απορια! τι πρεπει να κανουμε για να μην εμφανιστει αυτη η ασπρη σκονη(σοδα) επανω στο σαπουνακι μας?το ειδα καπου και απογοητευτικα!ευχαριστω!

eleanna είπε... [Απάντηση]

αποτι ξερω ειναι φυσιολογικο να βγει η ασπρη σκονη. ειναι η σοδα και απο εκει φαινεται οτι το σαπουνι ειναι ετοιμο. σοφια αναλυσε το και εσυ περισσοτερο :)

eleanna είπε... [Απάντηση]

και κατι ακομα να ρωτησω για το υγρο σαπουνι. να προσθεσω και γλυκερινη; καπου το διαβασα νομιζω...

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Γεια σου Σοφια,

Δεν έχω ξεκινήσει ακόμα, αλλα από βδομάδα θα κάνω την πρώτη μου προσπάθεια να φτιάξω σαπούνι. Σκεφτόμουν την λαδόκολλα, δηλαδή πως να την μετρήσω και να την κόψω. Διόρθωσε με αν κάνω λάθος.

1. ξετυλίγουμε την λαδόκολλα και τυλίγουμε γύρο από το καλούπι (την περιφέρεια δηλαδή)
2. φροντίζουμε να υπάρχει 3-4 εκ. επιπλέον λαδόκολλα, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε (ξεκολλήσουμε από το καλούπι, όπως δείχνεις στο video) το σαπούνι.

Κωστας

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

eleanna ισως να εχεις δικαιο απλα απογοητευτικα γιατι ειχα στο μυαλο μου να φτιαξω και διακοσμητικα σαπουνακια cupcakes κτλ και η σκονη απο τη σοδα χαλαει την εικονα του σαπουνιου!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Βέβαια το νερό βροχής από παλιά το χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή σαπουνιών. Όσο για τις θερμοκρασίες πολύ καλά τα λες.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Χυμός καρότου ε; αν και σπάνιο, το βρίσκω αρκετά πρωτότυπο σαν ιδέα και δεδομένου ότι το καρότο κάνει καλό στο δέρμα θα σου πω ότι κάνει μια χαρά.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Όπως πολύ σωστά λέει η eleanna είναι απόλυτα φυσιολογική η εμφάνιση αυτής της λεύκης σκόνη. Είναι σημάδι ότι όλα πήγαν καλά. Μη σε προβληματίζει όμως αυτό. Το μόνο που θα δεις, είναι να γίνονται κάπως πιο ανοιχτά τα χρώματα των σαπουνιών σου. Βέβαια αν σε ενοχλεί παρόλα αυτά, μπορείς μετά το πέρας της ωρίμανσης, να τρίψεις ελαφρά με ένα καθαρό πανί ώστε να την απομακρύνεις.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@eleanna
Γλυκερίνη δε χρειάζεται να προσθέσεις, διότι στην σαπωνοποίηση με τη κρύα μέθοδο, η φυσική γλυκερή που περιέχεται στα έλαια, δεν απομακρύνεται, αλλά παραμένει.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Κώστα νομίζω απάντησα στην ερώτησή σου με ολόκληρη ανάρτηση:
Πτυσσόμενο καλούπι σαπουνιού & τοποθέτηση λαδόκολλας
http://xeiropoihma.blogspot.com/2012/04/blog-post_09.html

Sophia είπε... [Απάντηση]

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Να ζητήσω μια χάρη αναφερόμενη σε όσους γράφουν σχόλια χωρίς όνομα και χωρίς προφίλ. Αν σας είναι εύκολο γράφετε ένα όνομα κάτω από το σχόλιό σας, για να φαίνεται σε ποιόν απαντάω και να είναι πιο εύκολη η ανάγνωση των σχολίων, από τους υπόλοιπους αναγνώστες. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

ευχαριστω πολυ πολυ για τις απαντησεις (καροτο,βροχινο νερο)εχω και αλλες αποριες που προκυπτουν οσο το δουλευω με τη σκεψη,θα ρωταω λιγα λιγα για να μην φανει σαν βομβαρδισμος!!
"πηνελόπη"

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπερα Σοφια τα εργαλιακια και τα διαφορα μπωλ πως τα καθαριζουμε μετα? μπορουμε αμεσως οσο ειναι ρευστο το σαπουνι επανω τους να ριξουμε νερο η περιμενουμε να παγωσει και τα πλενουμε μετα? επειδη ενα αγχος με την καυστικη σοδα το εχω!"Πηνελοπη"

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλή σου ημέρα Πηνελόπη . Καλά κάνεις και έχεις άγχος-φόβο με την καυστική σόδα, είναι αυτό που μας προστατεύει πολλές φορές. Αν φοράς γάντια και γενικά παίρνεις μέτρα ασφαλείας δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Τα σκεύη και τα εργαλεία τα πλένεις όταν τελειώσεις, έτσι όπως είναι υγρό ακόμα το σαπούνι πάνω τους. Όχι ότι και αργότερα αν το κάνεις, υπάρχει πρόβλημα. Απλά ίσως σε δυσκολέψει λίγο στον καθαρισμό όταν αρχίζει να σφίγγει το υλικό. Επίσης καλό είναι τα εργαλεία μας, να είναι αποκλειστικά για το σαπούνι και να μη τα χρησιμοποιούμε και για μαγειρική. Βέβαια αυτό είναι δικό σας θέμα, κατά πόσο μπορείτε να τα πλύνετε πολύ καλά.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπέρα Σοφια!ευχαριστώ για την απάντηση!!! ναι συμφωνω μαζι σου, οτι χρησιμοποιουμε στη χειροτεχνια δεν πρεπει να μπαινει στην κουζινα για καλο δικο μας!μπορουμε να χρησιμοποιησουμε παλια εργαλιακια και πλαστικα μπωλ η να παρουμε φθηνα απο την αγορα και να τα πλενουμε και να τα αποθηκευουμε για την επομενη χρηση και ετσι θα ειμαστε σιγουροι και δεν θα αγχωνωμαστε οτι κατι μας ξεφυγε και δεν πλυθηκε καλα!πηνελοπη

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Γεια σας, έφτιαξα και εγώ το δικό μου σαπούνι σήμερα, με τη δική σας συνταγή! Το μόνο πρόβλημα είναι, ότι δεν έπηξε, και, ακόμα και τώρα που είναι στο καλούπι (εδώ και 4 ώρες), είναι ακόμα ρευστό. Μήπως φταίει ότι έκανα την ανάμειξη σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου; Άραγε Θα πήξει ή θα μείνει έτσι; Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Ουπς, μόλις έκανα το αμέσως προηγούμενο σχόλιο χωρίς ν' αναφέρω όνομα.
Σοφία με λένε κι εμένα!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλησπέρα Σοφία συνονόματη. Αν τήρησες καταγραμμένα τις οδηγίες μην σε ανησυχεί τίποτα, θα πήξει. Ίσος αργήσει λίγο βέβαια.
Μην το ξανά πειράξεις όμως, τύλιξε το καλά με ζεστά πανιά και άστο να ηρεμίσει και να συνεχιστεί η σαπωνοποίηση. Άνοιξε και κόψε, μετά από 3 ή 4 ημέρες εσύ.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Αγαπητή Σοφία, σ'ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Τήρησα επακριβώς τη συνταγή σου, οπότε, παύω να ανησυχώ. Ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές, χαίρομαι πάντα να μιλάω με δραστήριους ανθρώπους!
Σοφία:)

Ντεπι είπε... [Απάντηση]

Εκανα και γω κατα γραμμα τη συνταγη σας(εχω ξετρελαθει με τη σελιδα σας).Το κακο ειναι οτι δεν ειχα θερμομετρο,η τελικη μορφη του μιγματος ηταν αρκετα ρευστη αν και το χτυπησα πανω απο μιση ωρα στο μιξερ.Τωρα ξεκουραζεται στο καλουπι,εχω μεγαλη αγωνια να δω αν πετυχε...το τελευταιο 3 ημερο εκανα 2 φορες σαπουνι με τη θερμη μεθοδο αλλα οταν ειδα το βιντεακι το δικο σας καταλαβα οτι την εκανα λαθος γιατι δε μου εδινε το λευκο χρωμα παρα ενα σκουρο μπεζ..αν παραμεινει ρευστο τι πρεπει να κανω?

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Το δικό μου, παρόλο που κι εγώ ρευστό το έβαλα στο καλούπι, έπηξε τελικά μια χαρά, και το έκοψα σήμερα, δύο μέρες μετά.
Σοφία

Ντεπι είπε... [Απάντηση]

Ναι μαλλον θα πηξει,γιατι εχω αφησει ενα κουταλακι απ το μιγμα σ ενα πιατακι και το ελεγχω...στο καλουπι εβαλα κανελα και κακαο....θα δουμε!!!!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

σοφακι εχω απορια στο βιντεακι λεει 157 γρ νερο και επανω στη συνταγη γραφεις 157,80 γρ τι απο τα δυο να κανω η δεν εχει σημασια?
ευχαριστωωω πηνελοπη

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Πηνελόπη μου η αλήθεια είναι ότι μου ξέφυγε το ",80" αν και δεν έχει σημασία, το σωστό είναι 157,80γρ.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλημερα Σοφακι!!! δυστυχως η ζυγαρια μου ουτως η αλλως το 0,80 δεν ηταν δυνατον να το δειξει,παντως το εκανα το σαπουνακι χτες και εχει πηξει εχει ωραιο χρωμα γραβιερα οπως λετε κι εσεις και ειμαι πολυ χαρουμενη!!!!λιγο η καυστικη σοδα με κουρασε γιατι ηταν σε μορφη μικρης μπιλιτσας και πετουσε σαν μπιλιτσα απο φελιζολ,αλλα τελικα τα καταφερα!!!εκανα και μικρα σαπουνακια και εριξα μεσα λιγο κακαο και αρωμα πορτοκαλι ζαχαροπλαστικης στον υπνο μου βεβαια εκανα μπανιο με σαπουνακι παραγωγης μου χαχαχχαχαχαχαχ μπορω να το κοψω σημερα η πρεπει να περασουν 48 ωρες? ευχαριστω παρα πολυ για τη βοηθειαααααα πηνελοπη

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Υπάρχει συνταγή με ελαιόλαδο (μόνο), γάλα και μέλι;
Ευχαριστώ,
ΣΟφία

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Υπάρχει συνταγή με μόνο ελαιόλαδο, γάλα και μέλι;
Ευχαριστώ, Σοφία

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Χα χα!! και πως ήταν το υπνοαφρόλουτρο;; σε καταλαβαίνω απόλυτα Πηνελόπη μου!!!
Καλύτερα βγαλ’ το από τα καλούπια μετά το 48ώρο. Καλό βράδυ!!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Σοφία αν εννοείς εδώ μέσα όχι δεν υπάρχει. Πάντως όλα γίνονται. Βέβαια μόνο με ελαιόλαδο υπάρχει ένα αρνητικό αν θεωρείται αρνητικό, δεν μας δίνει πολύ αφρό το σαπούνι αυτό.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

το υπναφρολουτρο ηταν τελειο,τα σαπουνακια μου μυριζουν κεικ βεβαια λογο του πορτοκαλιου ελπιζω μη μπερδεψω κανεναν χεχεχεχ.η αληθεια ειναι οτι δεν εντεξα και τα εβγαλα πριν απο λιγο τα αφησα να στεγνωσουν ειναι πολυ απαλα! με τον καιρο αραγε θα σκληρηνουν περισσοτερο?
ηθελα να σε ρωτησω και κατι ακομη σοφια μου ,το soapcalc το γνωριζεις? μπορουμε να το εμπιστευτουμε και να φτιαξουμε δικες μας συνταγες? και αν ναι πως γινετε να μην ειμαστε υπερβολικοι σε καποιο απο τα υλικα? με τι σκεπτικο χρησιμοποιουμε την ποσοτητα του καθε λαδιου και καθε υλικου?αν ρωταω πολλα χαζα συγνωμη απλα προσπαθω να μπω στον κοσμο του σαπουνιου!ευχαριστω πολυυυυ πηνελοπη

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστώ, Σοφία, κάπου θα βρω τη συνταγή (ελπίζω!).

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Σοφία, (ακολουθεί χαζή ερώτηση) τα σαπούνια που έχω φτιάξει εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου, έχουν ακόμα ένα υποκίτρινο χρώμα (δεν είναι τελείως άσπρα), αλλά αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι η υφή τους είναι τελείως ματ. Δεν έπρεπε να γυαλίζουν λιγάκι; Τα έφτιαξα μόνο με ελαιόλαδο.... Μήπως έχω κάνει κάτι λάθος;
Ευχαριστώ, Σοφία

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλή σου ημέρα, καμία ερώτηση δεν είναι χαζή πολύ καλά κάνεις και ρωτάς. Έτσι ακριβώς πρέπει να είναι τα σαπουνάκια σου. Αν είναι όπως μου τα λες κανένα λάθος δεν έχεις κάνει.
Να πω κάτι γενικά και για όλους, μην τα συγκρίνεται με τα κοινά σαπούνια της αγοράς. Μιλάμε για τελείως διαφορετικό προϊόν. Ακόμα κι αν δεν έχετε τη διάθεση να φτιάξετε μόνοι σας, όπου βρείτε τέτοια σαπούνια, μην τα αφήσετε, είναι πραγματικός θησαυρός.

eleanna είπε... [Απάντηση]

kalispera sofia! exw ftiaksei sapounakia edw k 2 mines peripou. ta exw afisei na wrimasoun k den ta exw xrisimopoiisei akoma. den m exoun vgalei tin upotithemeni skoni. na anisuxisw?

eleanna είπε... [Απάντηση]

psemata! 1misi mina peripou

Sophia είπε... [Απάντηση]

@eleanna
Να μην ανησυχείς, σίγουρα μια ανεπαίσθητη επικάλυψη θα υπάρχει. Αυτό φτάνει. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και τώρα. Αν βέβαια θέλεις να είσαι πιο σίγουρη περίμενε να γίνουν 2 μηνών.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Γεια σου και πάλι, Σοφία. Τα σαπούνια που είναι από τηγανόλαδα κάνουν για το πρόσωπο;
Σοφία

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλημέρα.Σήμερα δεν θα σε κουράσω(χε χε)Βρήκα μια συνταγή σαπουνιού για τα μαλλιά στο Internet (Λέω να την κάνω μέχρι να αναρτήσεις αυτή που μας υποσχέθηκες)Έχει ωραία έλαια μέσα αλλά το πρόβλημα είναι οτι η ποσότητα του νερού (νερό και χυμός λεμονιού) είναι στο 38% της ποσότητας των συνολικών ελαίων.Απο την πείρα σου δεν είναι μεγάλο το ποσοστό? Αν ναι, και εγώ βάλω περίπου στο 34% νερό και δεν πειράξω τίποτε άλλο απο την συνταγή θα υπάρχει πρόβλημα?

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Γειά σου συνονόματη Σοφία. Σίγουρα δεν είναι όπως αυτά με τα καθαρά έλαια. Έχουν λιγότερες καλλυντικές ιδιότητες. Κακό δεν κάνουν πάντως.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@aris
Καλησπέρα Άρη. Πριν κάνεις οτιδήποτε πες μου τι έλαια έχει η συνταγή. Επειδή όπως έχουμε πει, μιλάμε για χημεία (άσχετα αν μιλάμε για φυσικά προϊόντα) άλλωστε ακόμα και όταν μαγειρεύουμε για να φάμε, με χημεία το κάνουμε. Τι θέλω να πω με αυτό, καλό είναι να πειραματιζόμαστε, αλλά να το κάνουμε σύμφωνα με κανόνες. Άρα η αναλογία νερού δεν πρέπει να αλλάζει κατά βούληση.

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία θέλεις να σου πω τι λάδια έχει η συνταγή μόνο, η και τις ποσότητες τους?Η να γράψω ολη την συνταγή καλύτερα? Εννοείται οτι δεν είναι δική μου , αλλά είναι απο blog που έχει πρόσβαση ο καθένας.

Α και κάτι ακόμη. Οπου βλέπουμε Δαφνέλαιο έχει το ίδιο sap value με το ελαιόλαδο?

Sophia είπε... [Απάντηση]

@aris
Πες μου τα λάδια βασικά, τις ποσότητες αν θες. Απλά για να σου την επιβεβαιώσω. Να σου φύγει κάθε αμφιβολία, μη πας και αλλάξεις την ποσότητα του νερού. Όσο για το δαφνέλαιο ναι, αν έχεις δαφνέλαιο ελαιολάδου.

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλήμέρα.Σου έστειλα κάτι σχετικό στο mail σου.

Orestis είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλησπέρα,
Ανακάλυψα κι εγώ τη σελίδα σου, μέσω του βίντεό σου στο Youtube, το οποίο είναι κατατοπιστικότατο. Ήθελα να σε ρωτήσω, πώς τροποποιούνται οι αναλογίες αν αντί για NaOH (σόδα) χρησιμοποιηθεί KOH (ποτάσσα), μιας και το βρήκα πιο εύκολα διαθέσιμο;

Orestis είπε... [Απάντηση]

(συνέχεια) Προσπαθώντας να θυμηθώ τη (λυκειακή μου) χημεία και βρίσκοντας μοριακό βάρος 40 για το ΝαΟΗ και 56,11 για το KOH, υπολογίζω τα αντίστοιχα γραμμάρια ώστε να έχω ίδιο αριθμό μορίων και είμαι ΟΚ, υποθέτω;

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Orestis
Καλημέρα και καλώς μας ήρθες. Δυστυχώς δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά τίποτα, διότι δεν έχω ασχοληθεί με τα σαπούνια KOH. Αν θες να φτιάξεις υγρό σαπούνι το καταλληλότερο βέβαια είναι με KOH. Αν όμως θες να κάνεις σκληρό, τότε πρέπει να επιλέξεις NaOH. Πάντως αν θες να βρεις καυστική σόδα μπορείς να παραγγείλεις από εδώ http://candlemaking.myshopify.com/collections/custom-collection-8

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Γεια σου Σοφία! Σε παρακαλώ, διάβασε, και πες μου τι έχω κάνει λάθος: έφτιαξα αυτή την απλή συνταγή με ελαιόλαδο, μόνο που αντί για νερό έβαλα χυμό πορτοκαλιού. Δεν ξέρω τι πήγε στραβά, αλλά το σαπούνι μου, 2 μέρες μετά, έχει την υφή και τη μυρωδιά ζύμης κουλουριών λαδιού, δεν πήζει κανονικά και μάλλον δε θα πήξει. Έβαλα περισσότερο λάδι απ' ό,τι έπρεπε (τα υλικά υποτίθεται ότι ζυγίστηκαν σωστά); Τι να το κάνω τώρα, να το πετάξω; Μήπως μπορώ να το σώσω; Ευχαριστώ πολύ, Σοφία

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Γειά σου Σοφία. Γνωρίζεις πόσο παραπάνω λάδι έβαλες; Αν δεν έκανες καμία «τρελή» υπερβολή μη φοβάσαι τίποτα. Μέσα στο επόμενο 48ωρο θα πήξει. Όσο για τη μυρωδιά που λες έτσι ακριβώς μυρίζει όταν χρησιμοποιείς χυμό πορτοκαλιού. Και σε παράφραση της παλιάς διαφήμισης μην το φας πλύσου με αυτό χα! Χα!
Πάντως να σου πω ότι ένας από τους σημαντικούς λόγους στην ταχύτητα της πήξης έχει να κάνει με τον αναδευτήρα.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Γεια σου Σοφάκι, λάδι έβαλα όσο λέει η συνταγή. Και για να είμαι ειλικρινής-έρχομαι στα λόγια σου τώρα-, ΔΕΝ το χτύπησα αρκετά με τον αναδευτήρα, το έβαλα στο καλούπι σχεδόν ρευστό! Μάλλον εδώ είναι το πρόβλημα, λοιπόν....θα περιμένω και θα δω.
Χίλια ευχαριστώ, Σοφία (άσχετο, έφτιαξα και το παγωτό βανίλια που πρότεινες και είναι τέλειο, μπράβο!)

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλησπέρα!Σήμερα είπα να δοκιμάσω με ph μετρικές ταινίες το πρώτο σαπούνι που έφτιαξα απο τις συνταγές σου(ΣΑΠΟΥΝΙ με γάλα, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο).Εδω και καιρο έχει σκληρήνει πολυ,δεν φαίνεται καμιά πούδρα πανω του (εμφανώς)και είπα να δω τι γίνεται.(πίστευα οτι θα έχει γίνει,εχουν περάσει 52 μέρες απο τότε που το έκανα) Δεν το περίμενα αλλά έδειξε ph 10....Οι δοσολογίες ηταν τέλεια μετρημένες.Τι συμβαίνει, είναι φυσιολογικό αυτό μετά απο 52 μέρες?Θέλει και άλλο χρόνο(και αν ναι πόσο περίπου) η λές να πήγε τίποτε στραβά?(που δεν το νομίζω...)

Sophia είπε... [Απάντηση]

@aris
Συγνώμη που αργώ καμία φορά να απαντήσω αλλά… τρέχω…
Θα το ήθελα λίγο πιο κάτω για τόσες ημέρες αν και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις χωρίς πρόβλημα. Άφησε το 2 εβδομάδες ακόμα αλλά προσπάθησε να μην είναι πολύ κοντά το ένα σαπουνάκι από το άλλο ώστε να περνάει πιο πολύς αέρας ανάμεσά τους. Επίσης μήπως διακρίσεις διχρωμίες. Δηλαδή στην περίμετρο των πλευρών είναι πιο ανοιχτόχρωμα και στο κέντρο ελαφρός πιο σκούρα; Είναι ένα σημάδι ότι δεν έχουν ωριμάσει – αεριστεί πλήρως ακόμα. Όχι ότι είναι πρόβλημα αυτό. Χρόνο θέλουν. Αν δεν κάνω λάθος κάπου πρέπει να είχα γράψει ότι μέχρι 8 φτάνει το ph για τα αυτά τα σαπούνια, το σωστό είναι μέχρι 9. (Ελπίζω βέβαια να έχεις μετρήσει σωστά και με αξιόπιστο τρόπο).

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλημέρα! Καταρχήν τι συγνώμη ??? Δεν φτάνει που ασχολείσαι μαζί μας, και μας βοηθάς , και μας συμβουλεύεις...Εντάξει μπορεί να βιαζόμαστε καμιά φορά αλλά εσύ είσαι ΜΙΑ για ΟΛΟΥΣ εμάς!! Στο θέμα μας τώρα(χε χε)Θα σε κουράσω λίγο αλλά θα είμαι αναλυτικός γιατί θα μου στρίψει. Καταρχήν τα σαπούνια τα έχω πάνω σε μεταλλικές σχάρες με ποδαράκια, όρθια με απόσταση μεταξύ τους μέσα σε χάρτινες κούτες από φρούτα και αερίζονται πολύ καλά. Δεν έχουν καμία διχρωμία και εχουν ένα απαλό ομοιόμορφο μπεζ χρώμα . Τώρα πως τα μέτρησα(οτιδήποτε έχω λάθος διόρθωνε)έχουμε και λέμε: βρέχω με λίγο νερό το δάχτυλο μου, και πασαλείβω τη μια πλευρά του σαπουνιού και αμέσως ακουμπάω εκεί την ph μετρική λωρίδα, την τρίβω πολύ πολύ απαλά δεξιά αριστερά και σε 4-5 δευτερόλεπτα την βγάζω. Και τώρα στο προκείμενο. Τα μετράω την μέρα που έγραψα το μήνυμα, ξεκάθαρο 10 ph. Δεν πετάω την λωρίδα και τυχαία την ξαναβλέπω την άλλη μέρα. Είχε αλλάξει σε ξεκάθαρο 8 προς 9. Λέω θα τρελαθούμε εντελώς. Μετράω ένα άλλο χειροποίητο σαπούνι που πήρα από έξω (ελαιολάδου με καστανή ζάχαρη για αφρισμό) ξεκάθαρο 10 (αυτό και την άλλη μέρα δεν μεταβλήθηκε) Ξαναμετράω το δικό μου και μου βγάζει κατευθείαν κάτι μεταξύ του 10 με 9 ( το ένα τετραγωνάκι (από τα 4) ήταν κίτρινο με λίγες κηλίδες πορτοκαλί)Άρχιζα να το παρακολουθώ ανά διαστήματα και έβλεπα ότι άλλαζε. Αποκορύφωμα σήμερα το πρωί (μετά από 10 ώρες περίπου το έβλεπα πιο πολύ προς 7-8 παρά για 8-9 (είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο?). Για αυτό σου λέω θα μου ¨στρίψει¨.. Πάντως το σαπούνι το δοκίμασα. Είναι φανταστικό, κάνει πλούσιο αφρό και κρεμώδη, με πολύ ωραία αίσθηση(μυρίζει και υπέροχα , του είχα βάλει άρωμα αγιόκλημα) .Το βλέπω και αρκετά σταθερό για την ώρα (δεν γλιτσιάζει καθόλου) Δώσε και την συμβουλή σου για το από εδώ και πέρα. Αυτά δηλαδή που είναι έτοιμα, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης ? Σε κάνα χάρτινο κουτί μέσα όλα μαζί ? Τυλιγμένα χωριστά σε μεμβράνη τροφίμων? Πως??? Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ πολύ….

Υ.Γ.
Κάποια στιγμή θα σου στείλω και με mail την συνταγή που έκανα για τα μαλλιά να μου πεις την γνώμη σου (άλλη, όχι εκείνη που είδες)

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπερα σοφια!!! εχουν περασει 40 μερες απο τοτε που εφτιαξα το πρωτο μου σαπουνακι ελαιολαδου,λες μπορω να το χρησιμοποιησω απο εδω και περα?εχει σκληρηνει αρκετα και απο μια δοκιμη που εκανα φαινεται να κανει πολυ ωραιο αφρουδακι αν και εχει μονο ελαιολαδο,αυτες τις λωριδες που μετραμε το ph δυστυχως δεν τις βρηκα εδω σε φαρμακειο που αλλου μπορω να βρω? σ ευχαριστω πολυ!!!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@aris
Γεια σου Άρη. Για να μην μπερδεύεσαι, μόνο η ένδειξη που θα δεις να εμφανίζεται μέσα στο πρώτο λεπτό μετράει. Αυτό που είδες μετά από τόσες ώρες είναι άκυρο.
Από εδώ και πέρα αυτά που είναι έτοιμα εγώ σου προτείνω να τα τυλίξεις με κάποιο αντιπολιτικό χαρτί (λαδόκολλα) όχι με μεμβράνη. Το σαπούνι αυτό είναι «ζωντανό» αντιδρά και εξελίσσεται συνέχεια. Άρα η μεμβράνη θα του σταματήσει την ωρίμανση.
Και φυσικά μακριά από υγρασίες και υψηλές θερμοκρασίες.
Καλή εβδομάδα.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Γεια σου κύριε ανώνυμε. Στις 40 ημέρες ναι μπορείς πλέον να το χρησιμοποιήσεις σιγά σιγά. PH-μετρικές λωρίδες μπορείς να παραγγέλλεις από εδώ http://candlemaking.myshopify.com/collections/axesouar/products/ph-metriko-xarti

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλημερα σοφια ,ευχαριστω για την απαντηση ξεχασα να γραψω ονομα χαχαχαχ,να σε ρωτησω γιατι πρεπει να το εχουμε μακρια απο υψηλες θερμοκρασιες??? τι μπορει να παθει? και παλι ευχαριστω πηνελοπη!!!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

αυτη η γλιτσουλα που βγαινει απο το σαπουνι οταν βραχει και μοιαζει με βαζελινη ειναι κατι φυσιολογικο? παντως κανει απαλα τα χερια!

aris είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστώ πολύ Σοφία! Ηδη απο την πρώτη φουρνιά μου έμειναν 2 σαπούνια.Τα υπόλοιπα τα έδωσα σε φίλους και γνωστούς, έγιναν ανάρπαστα.....Τώρα περιμένω τα δεύτερα σε καμιά 20αριά μέρες. Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω είναι το εξής:Είπαμε οτι απο τις αρχικές συνταγές (που είναι χονδρικά στα 1200 με 1400 γραμμάρια), αν θέλουμε μεγαλύτερη ποσότητα αυξάνουμε αναλογικά τις ποσότητες όλων των συστατικών.Αυτό ισχύει και αν θέλουμε πχ να κάνουμε 5-6 κιλά σαπούνι? (το πιθανότερο βέβαια ισχύει αλλά θέλω να είμαι σίγουρος μην κάνω καμιά πατάτα..)Ευχαριστώ και πάλι...

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλησπέρα,και σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου.Πες μου όμως αν είναι σωστός και ο τρόπος (που αναφέρω στο προηγούμενο post) που χρησιμοποίησα τις ph μετρικές ταινίες μήπως δεν κάνω και κάτι σωστά για να το διορθώσω...Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω τώρα είναι το εξής: Έχεις πει οτι αν θέλουμε μεγαλύτερη ποσότητα απο τις αρχικές συνταγές(που είναι γύρω στα 1200 με 1400 γραμμάρια χονδρικά)αυξάνουμε αναλογικά τις ποσότητες ολων των συστατικών της συνταγής. Ισχύει το ίδιο και αν θέλουμε πχ να κάνουμε 5-6 κιλά σαπούνι?? Το πιθανότερο βέβαια είναι να μου πείς οτι ισχύει, αλλά θέλω να είμαι 100% σίγουρος μη κάνω καμιά πατάτα και πάνε τζάμπα τόσα υλικά.....Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ!!

aris είπε... [Απάντηση]

Sorry Σοφία, χθές μου έκανε ενα κουφό και νόμιζα οτι δεν είχε πάρει το πρώτο μήνυμα...(το είδα σήμερα το πρωί)Πάντως το δεύτερο "εμπλουτίστηκε" με το κατιτίς παραπάνω (τις ph μετρικές ταινίες) χε χε χε!

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλημέρα.Προλαβαίνω μια συμπληρωματική ερώτηση.....Αφου φτιάξουμε τα σαπούνια και μετά μέχρι πόσα χρόνια διατηρούνται χωρίς να "χαλάσουν"? 2 χρόνια? 3? 4? Πόσα περίπου? Το ρωτάω γιατί έχει άμεση συνάρτηση με το τι ποσότητες θα φτιάχνω.....Thank you oυ ου ου ου!!!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Πηνελόπη μου, η υψηλή θερμοκρασία θα λιώσει το σαπούνι μας. Αν εσύ έχεις κάνει και την επόμενη ανώνυμη ερώτηση θα σε «σκοτώσω», αλλά πριν σε σκοτώσω θα απαντήσω (μήπως και δεν είσαι εσύ)χι! χι!. Η γλίτσα λοιπόν που μπορεί να μας ενοχλεί λίγο, είναι η φυσική γλυκερίνη την οποία αποζητάμε χρησιμοποιώντας αυτά τα σαπούνια. Μια από τις αιτίες που τα χεράκια μας γίνονται βελούδινα και όχι σαν γυαλόχαρτο μετά από κάθε πλύση είναι αυτή η γλίτσα - φυσική γλυκερίνη.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@aris
Γεια σου Άρη πολύ σωστά μετράς με τις ταινίες. Μια μικρή παρατήρηση μόνο, για να είσαι σίγουρος ότι δεν επηρεάζει την μέτρησή σου το ph του νερού με το οποίο υγραίνεις το σαπούνι, χρησιμοποίησε νερό αποσταγμένο ή απιονισμένο.
Για τις ποσότητες που ρωτάς, ναι, αυξάνεις αναλογικά και είσαι οκ.
Αν τα αποθηκεύεις σωστά αντέχουν πολλά πολλά χρόνια. Εγώ έχω σαπούνια που έχω φτιάξει πριν 5 χρόνια και είναι σαν να τα έφτιαξα «χθες». Υπάρχουν και απόψεις που λένε ότι για να έχουμε τις ιδιότητες τους ανέπαφες, μέσα στον 1 χρόνο πρέπει να καταναλώνονται. Όχι ότι μετά θα χαλάσουν. Ίσος να μην είναι 100% ενεργές οι ιδιότητες των βοτάνων (αν υπάρχουν)ή των αιθέριων ελαίων. Αν και το άρωμά τους μπορεί να ελαττώνεται ελαφρός, πάντως δεν χάνεται ποτέ.

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τις απαντήσεις σου.Να είσαι καλά.Για την ώρα δεν σε ρωτάω άλλες(σε αφήνω να χαλαρώσεις λίγο..... )Θα επανέλθω απο βδομάδα χε χε χε!!!(αφου κάνω κανα 3,5 κιλο της Συνταγής για σαπούνι με γάλα, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο)

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

σοφιαααααααααααα δικη μου ηταν και η δευτερη ερωτησηηηηηη συγνωμηη που ξεχασα να βαλω ονομα μη με σκοτωσειςςςς σε παρακαλωωωωω.σ ευχαριστω για την απαντηση πολυ πολυ πολυ!!! να ρωτησω ομως κατι ακομη με ονομα αυτη τη φορα χαχχαχαχαχ οταν τα αποθηκευσουμε πρεπει να σκεπαστει καλα το καθε σαπουνακι με λαδοκολα η μονο εκεινη την λωριδιτσα που βαζουν συνηθως και ολα μαζι μετα μπορουν να μπουνε σε καποιο κουτι αποθηκευσης?πηνελοπη

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Σοφία, γεια σου και πάλι. Πριν από 2 ημέρες έφτιαξα το απλό σαπούνι (μόνο με ελαιόλαδο και τίποτ' άλλο). Έπηξε κανονικά, και σήμερα είναι κάτασπρο! Γιατί άσπρισε τόσο γρήγορα; Μήπως έκανα κάτι λάθος; Ευχαριστώ, Σοφία

Sophia είπε... [Απάντηση]

Καλή σου ημέρα Σοφία. Το σαπούνι αυτό έτσι κι αλλιώς γίνεται κάτασπρο.
Αν ξύσει λίγο την επιφάνεια και δεις ελαφρός πιο σκούρο χρώμα (γιατί αποκλείεται να έχει ομογενοποιηθεί το χρώμα τόσο γρήγορα) ένα λόγος μπορεί να είναι ο τρόπος που το κάλυψες δεν ήταν επαρκής και άφηνε περισσότερο αέρα να περάσει. Δεν είναι πρόβλημα όμως αυτό μην ανησυχείς.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα, σήμερα είδα το site σου και έφτιαξα το πρώτο σαπούνι μου. Πάρα πολύ καλή δουλειά, συγχαρητήρια. Μια ερώτηση έχω μόνο: Ξέρεις που μπορώ να βρω τις λεπτομέρειες της χημείας της σαπωνοποίησης; Πώς βγάλεις τα γραμμάρια με ακρίβεια εκατοστού; Εμπειρικός τύπος ή χημεία; (τις βασικές γνώσεις τις έχω για να καταλάβω). Ευχαριστώ και συγχαρητήρια και πάλι.

eleni είπε... [Απάντηση]

Καλημέρα
πριν 2 μέρες ανακάλυψα τη συνταγή σου και έχω ξετρελαθεί.Θέλω να κάνω το πρώτο μου σαπουνάκι,οι οδηγίες σου είναι πολύ κατατοπιστικές!!
Απλά έχω μια ερώτηση, τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το μείγμα του νερού με τη καυστική σόδα όταν θα το ρίξουμε στα έλαια?Κάπου αλλού διάβασα για 27 βαθμούς,ισχύει?
Σευχαριστώ πολύ !!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@eleni
Δεν είναι ανάγκη να είναι τόσο χαμηλή η θερμοκρασία 27οC (όχι ότι υπάρχει πρόβλημα) αφού έχουμε να κάνουμε με νερό, μπορεί να είναι και λίγο πιο πάνω μέχρι 40οC όμως.
Καλό ξεκίνημα λοιπόν και με πολύ πολύ πολύ προσοχή.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

kalhspera me exei entypvsiash h syntagh sas kai uelv na rvthsv an mporeite na mou peite tis diastaseis apo to kaloupi pou xrhsimopoihte gia to sapouni sas
eyxaristv poly

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλησπέρα ανώνυμε φίλε –η. Αν και το έχω ξαναγράψει, χαρά μου να απαντάω στα μηνύματα σας. Το καλούπι που υπάρχει στο βίντεο έχει μήκος 28εκ., ύψος 8εκ., πλάτος 8εκ,. Χωράει γύρο στο 1 κιλό σαπούνι.
Χρόνια πολλά, καλό βράδυ

Θέμης είπε... [Απάντηση]

Αγαπητή Σοφία, τέλειο το blog!!!!!!!
Δοκίμασα να φτιάξω το απλό σαπούνι δύο φορές και δεν τα πήγα και τόσο καλά...
Την πρώτη φορά, δεν έπηξε το λάδι με το νερό-νάτριο παρ όλου που το ανακάτευα δυόμιση ώρες. Θυμήθηκα μετά πως μεταχειρίστηκα νερό της βρύσης και το ξανάκανα με απιονισμένο.Μην έχοντας θερμόμετρο μαγειρικής άφησα τα υγρά 3 ώρες να ισορροπήσει η θερμοκρασία τους με τον περιβάλλον χώρο.
Και πάλι αποτυχία... Έπηξε λίγο πιο πολύ, αλλά όχι αρκετά.
Τι δεν κάνω καλά;;;;
Θέλω πάρα πολύ να το καταφέρω, αλλά κάνω μάλλον κάτι λάθος.
Σε παρακαλώ, άμα μπορείς, βοήθησε με να καταλάβω που είναι το λάθος αυτό.
Να είσαι πάντα καλά και να μας δείχνεις όμορφα πράγματα.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Themis
Γεια σου Themis, ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να μου πεις αν τελικά το έβαλες σε καλούπι και σε πόσες ημέρες τελικά στερεοποιήθηκε.
Τώρα, αν όλα έγιναν συμφώνα με τις οδηγίες, τότε αυτό που βλέπω να φταίει είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε το ανακάτεμα. Να σου πω ότι το ιδανικό για γρήγορο πήξιμο είναι το μπλέντερ ράβδος (χειρός) (αν και αυτό κρύβει κάποιες παγίδες).
Ελπίζω να βοήθησα, αν όχι μη διστάσεις να ξαναρωτήσεις.
Καλή συνέχεια!!

Σωκράτης είπε... [Απάντηση]

Γεια σου Σοφία. Να σε ευχαριστήσω και εγώ για τον χρόνο που αφιερώνεις για όλους μας χωρίς να μας γνωρίζεις προσωπικά (φαντάζομε τους περισσότερους) και για τις γνώσεις που απλόχερα προφέρεις. Θέλω να σε ρωτήσω πως καθορίζεται η ποσότητα νερού στο σαπούνι. Για τα διάφορα λάδια υπάρχουν σχετικοί πίνακες που καθορίζουν την ποσότητα ΝαΟΗ. Για την ποσότητα νερού δεν έχω βρει κάτι σχετικό. Άμα προσέξουμε τις διάφορες έτοιμες συνταγές που κυκλοφορούν δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη. Έχω σπάσει το κεφάλι μου με μαθηματικές πράξεις αλλά δεν ταιριάζουν. Ακόμα και για σαπούνια μόνο με ελαιόλαδο οι ποσότητες σε νερό ποικίλουν. Όποιος τις ψάξει τις συγκεντρώσει και τις μετατρέψει σε ίδιες ποσότητες θα φρικάρει με τις διαφορές σε νερό. Πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος σαφέστατος τύπος και η αναλογία στο σαπούνι σου βγήκε 157,80 g νερό. Θέλω να πειραματιστώ περισσότερο σε λάδια και διάφορα πρόσθετα και ποσότητες (όταν θα έχω κάποιο καλό αποτέλεσμα θα το μοιραστώ μαζί σας) και το μεγάλο μου πρόβλημα είναι η αναλογία νερού. Συγνώμη άμα σε κούρασα αναμένω την ΣΟΦΗ σου απάντηση. Με φιλικούς χαιρετισμούς Σωκράτης.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Γεια σας
Εκανα σαπούνι και ενώ το έχω μια εβδομάδα δεν στερεοποιήθηκε.
Σίγουρα έκανα κάποιο λάθος. Τώρα τί μπορώ να κάνω για να μην πάει χαμένο.
Περιμένω εναγωνίως.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Σωκράτης
Ευχαριστώ από καρδιάς για το σχόλιό σου, όμως αυτή είναι μια από τις λίγες φορές που δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Το μόνο που μπορώ να σου πω σχετικά με αυτό, είναι ότι μερικά γραμμάρια πάνω ή μερικά γραμμάρια κάτω στο νερό (και μόνο στο νερό, γιατί για τα υπόλοιπα υλικά πρέπει να υπάρχει μεγάλη ακρίβεια) δεν επηρεάζει και πολλά πράγματα. Καλή σου ημέρα και λυπάμαι που δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Εξαρτάτε τι μορφή ακριβώς έχει. Αν είναι ακόμα σε υγρή μορφή δηλ. σαν μέλη, δεν μπορείς να κάνεις κάτι απλά περιμένεις. Αν όμως μπορείς να το πιάσεις, ακόμα και αν δηλ. είναι πολύ μαλακό, βγάλτο από το καλούπι. Κάποια στιγμή θα ξεραθεί (αρκεί να τοποθετηθεί σε μέρος με χωρίς υγρασία).

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Γεια σου Σοφία! Η δουλειά σου είναι απλά υπέροχη και το πάθος σου για δημιουργία εμφανές. :) Αφού διάβασα πολλά και διάφορα στο Internet τελικά έφτασα και στο site σου που το βρήκα ως το πιο εμπεριστατομένο και αναλυτικό. Ακολούθησα με ευλάβεια τις αναλογίες που έχεις στη συνταγή σου αλλά ακόμα και μετά από μια ώρα χτύπημα με μίξερ το μίγμα θα το έλεγες πυχτό αλλά όχι σαν μέλι...Θα μπορούσες να μας πείς λιγο περισσότερο για τις αναλογίες ΝαΟΗ-νερού και των βασικών λαδιών που χρησιμοποιεις; (ελαιόλαδο-καρυδέλαιο-αμυγδέλαιο) Ευχαριστώ πολύ. Βαγγέλης.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σού Βαγγέλη. Για τις αναλογίες δεν υπάρχει κάτι παραπάνω από το να ακολουθούνται ακριβώς όπως γράφονται στις συνταγές. Τώρα, το γεγονός ότι δεν σου έπηξε γρήγορα, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, έχει να κάνει κυρίως με το μηχάνημα που χρησιμοποιείς (φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κατά περίπτωση συντελούν στο γρήγορο πήξιμο). Το μίξερ χειρός ράβδος, μπορεί μέσα σε 10 λεπτά να πήξει το σαπούνι. Επίσης ένα μικρό μυστικό είναι, να το αφήνεις να ξεκουράζεται και να συνεχίζεις την ανάδευση μετά από 5 λεπτά.
Ελπίζω να σε βοήθησα. Καλή συνέχεια.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλησπερα! Πολυ καλη συνταγη για το πρωτο μου σαπουνι.. :) Ηθελα ομως να σε ρωτησω για το ελαιολαδο. Εχω διαβασει διαφορα γι αυτο, τελικα ποιο ειναι καλυτερο? Το ωμο ή το μαγειρεμενο? Σ' ευχαριστω πολυ Εφη :)

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Geia sou Sofia. Euxaristo kai go gia tin grigori apantisi. Eixes apoluto dikio. Eftiaxa mia nea fournia simera kai xrisimopoiisa to hand blender mou...se deka lepta eixe ginei ena pykto meigma. H voitheia sou einai polytimi gia olous mas :) Euxaristo kai pali. Vangelis

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Παρακαλώ λυστε μου μια απορία, η λευκη σκόνη που σχηματιζεται στην επιφανεια του σαπουνιου υπάρχει τροπος να μην σχηματιστει, γιατι μου χαλαει την εμφανιση των σαπουνιων μου αν όχι θα φύγει όταν θα έρθει σε επαφή με το νερό;να μετρήσω και το ph πριν το δοκιμάσω;Ευχαριστώ.και κάτι άλλο την αφήνω τη σκόνη ή την βγάζω με ένα μαχαίρι η αν την αφήνω κ με τον καιρό εξαφανίζετε; ήδη τα έχω δύο μήνες ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

και μαρία με λένε

karatsompanis είπε... [Απάντηση]

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1 ΜΗΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ 3 ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΤΟΥ 1 ΚΙΛΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΑΠΟΥΝΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΑ ΣΑΠΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΔΩΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΣΟΚ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΩ ΤΗΝ (ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΥΣΗ)ΜΟΝΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΣΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΟΛΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ
ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΑ

karatsompanis είπε... [Απάντηση]

@ΑνώνυμοςΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΓΙΑΤΙ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΕΦΤΕΙ Η ΟΞΥΤΗΤΑ ΤΟΥ

Βασίλης είπε... [Απάντηση]

Αν θέλετε να πειραματιστείτε με ασφάλεια και να δημιουργήσετε τις δικές σας συνταγές για σαπούνι, δοκιμάστε το www.TheSoapCalculator.com - ΚΑΙ στα ελληνικά!

Απλώς εισάγετε τις ποσότητες των ελαίων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και σας υπολογίζει αυτόματα την καυστική σόδα και το νερό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε! Είναι απλό και αξιόπιστο.

Alginos είπε... [Απάντηση]

καλησπερα Σοφια.Χρησιμοποιησα ΑΚΡΙΒΩΣ τη συνταγη σου (τις αναλογιες)αλλα αντι για ελαιολαδο χρησιμοποιησα μουργα ελαιολαδου.Στην αρχη το σαπουνακι ειχε το κιτρινο χρωμα καθως ομως περνουσε ο καιρος ενω αεριζοταν,εμφανισε δυσχρωμιες.Σε μερικα σημεια παρεμεινε κιτρινο σε μερικα εγινε λευκο.Περασαν αρκετοι μηνες αλλα καμια διαφορα.Με το σαπουνακι πλυθηκα ολα καλα,αρκετος αφρος,απλα το σαπουνακι αποδομειται με τη μορφη μυξας ας μου επιτραπει η εκφραση,δλδ οπως ηταν η μουργα και ειναι εξαιρετικα μαλακο.Κατα την παρασκευη ξεχασα να αναφερω οτι το χτυπησα με μιξερ χειρος σε δυνατη σκαλα για αρκετη ωριτσα(περισσοτερη απ οσο προτεινεις)για να σιγουρευτω για την ομοιογενεια του μιγματος καθως επισης ειχα προθερμανει και τη μουργα και δεν εμφανιζε τη μορφη την συγκεκριμενη της μουργας αλλα ηταν σαν λαδι.ΤΙ πιστευεις οτι εκανα λαθος;Ευχαριστω Ιωαννης

cousto είπε... [Απάντηση]

Το τηγανόλαδο γίνεται σαπούνι; Αν ναι, με τον ίδιο τρόπο και με τις ίδιες αναλογίες νερoύ και NaOH; Το καυστικό Νάτριο είναι πάντα το ίδιο ή έχει διαβαθμίσεις οξύτητας;Ευχαριστώ Γιώργος!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ Η ΕΛΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΙΣ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΙΞΕΡ.ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΩΡΑ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΛΗ ΥΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

gia sas ,ime katerina,eftiaksa sapuni kai xoris navalo mesa kamia xroma apolitos mou vgike poli kafe xroma ,mipos mboritr namoupite giti pire toso dinato kafe xroma? se dio ores itane etimo kai ekopsa,pu exo kani latos?sas efxaristo

Sophia είπε... [Απάντηση]

@cousto
Και βέβαια κάνει το τηγανόλαδο. Όσο για την σόδα, από όσο γνωρίζω ναι έχει πάντα την ίδια αλκαλικότητα.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Γεια σου Έλενα, μπορείς να το ανακατέψεις και με το χέρι με ξύλινη ή πλαστική κουτάλα. Όμως ο χρόνος θα είναι πολύ περισσότερος από ότι με ηλεκτρικό αναδευτήρα. Έτσι το έκαναν παλιά. Κάποιοι λένε ότι ίσως είναι και καλύτερα με το χέρι.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Λοιπόν Κατερίνα δεν είναι ποτέ έτοιμο σε 2 ώρες. Το σαπούνι πρέπει να μείνει σε ηρεμία, να "κοιμηθεί" μέσα στο καλούπι του, τυλιγμένο στα πανιά του το λιγότερο ένα 24ωρο.
Αφού ωριμάσει 30 με 40 ημέρες τότε ξανασυζητάμε για το χρώμα του. Καλή σου ημέρα.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ Η ΕΛΕΝΑ ΠΑΛΙ.ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ.ΑΝ ΑΝΑΚΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΧΥΡΕΥΣΤΟ.ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 48 ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΑΝ ΒΟΥΤΥΡΟ.ΔΗΛ ΑΜΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΕΡΙ (ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ)ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΚΟΒΟΥΜΕ? ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝ ΓΓΩΡΙΖΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΑΟΗ ΠΑΡΙΕΧΕΙ ΑΛΥΣΙΒΑ.ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ? ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΑΥΣΙΒΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ?ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙΤΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ?ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΜΕΘΟΔΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΑΙ Η ΑΛΥΣΙΒΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

ενδιαφερωμαι για συνταγη με αλυσιβα ευχαριστω βασω.

Ιωαννα είπε... [Απάντηση]

Γεια σας!
Εχω μια ερωτηση σχετικα με το σαπουνι! Εχω κανει δυο φορες μεχρι τωρα. Την πρωτη φορα ηταν απλο σαπουνι με ελαιολαδο και απ οτι ειδα βγηκε μια χαρα! Δεν το εχω χρησιμοποιησει ακομη γιατι ειναι νωρις! Ειναι ακομη στη φαση της ωριμανσης. Την δευτερη φορα ομως εκανα αυτο για τα μαλλια με την μπυρα και τα βοτανα, αλλα κατι με τις αναλογιες δεν πηγε καλα και οταν το εβγαλα απο το καλουπι για να το κοψω μου εσπαγαν κομματια και ψιλοτριβοτανε! Τι πηγε λαθος; Μηπως δεν θα ηταν καλο να το χρησιμοποιησω οταν θα ειναι ετοιμο; Ευχαριστω εκ των προτερων!

Alginos είπε... [Απάντηση]

καμια τοποθετηση Σοφια;

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα,
θα μπορούσα να κάνω κι εγώ κάποιες ερωτησούλες στη δασκάλα Σοφία;
Συγχώρεσέ μου τον ενικό, αλλά έχοντας διαβάσει τόσα πολλά κείμενα - συνταγές, σχόλια, αστειάκια - στο site σου, σε νιώθω πια πολύ οικεία, κι ας μην έχουμε ξαναμιλήσει.
Σχετικά με την παραγωγή σαπουνιού με ελαιόλαδο, καρυδέλαιο, φοινικέλαιο και καυστικής σόδας (ΝαΟΗ), ήθελα να επιμείνω στο θέμα των θερμοκρασιών (παρόλο που έχει αναφερθεί αρκετές φορές σε παλιότερα post).
Η διάλυση του νερού και της σόδας ανεβάζει πολύ υψηλή θερμοκρασία (κατάλαβα ότι ανεβαίνει το διάλυμα στους 80oC). Αυτή η θερμοκρασία είναι ανεξάρτητη από τις πόσες δόσεις θα κάνουμε κάθε φορά;
Το ελαιόλαδο είναι σε θερμοκρασία δωματίου, δηλ. περίπου στους 28oC.
Σε τι θερμοκρασία φτάνει το μίγμα από το λιώσιμο των στερεών ελαίων του καρυδελαίου και του φοινικελαίου;
Για να ανακατέψουμε και τα τρία επιμέρους μίγματα:
1. ελαιόλαδο
2. καυστική σόδα + νερό
3. καρυδέλαιο + φοινικέλαιο (υγρή μορφή)
πρέπει να έχουν την ίδια θερμοκρασία, σωστά;
Αυτή η θερμοκρασία είπες ότι δεν πρέπει να είναι κατ' ανάγκη 28oC, αλλά σίγουρα < 40oC (και περίπου στους 35oC), σωστά;
Πώς, όμως, μπορείς να το διασφαλίσεις αυτό, αν ξεκινήσεις τη διαδικασία της διάλυσης της καυστικής σόδας στο νερό και του λιώσιμου των στερεών ελαίων καρυδέλαιο + φοινικέλαιο ταυτόχρονα;
Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε περίπου τι χρονική διαφορά πρέπει να έχουν οι δύο επιμέρους διαδικασίες, προκειμένου να συμπέσουν οι χρόνοι για την ανάμειξή τους;
Τέλος, όταν λέμε «ίδια θερμοκρασία» και στα τρία επιμέρους μίγματα, τι ακρίβεια πρέπει να υπάρχει;
Σ’ ευχαριστώ πολύ (και μόνο που μπήκες στον κόπο να διαβάσεις όοοολλλααα αυτά)!
Αναστασία

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλή σου ημέρα Έλενα. Το ανακάτεμα με το χέρι έχει 2 αρνητικά 1ο μεγάλος χρόνος ανάδευσης μέχρι να δέσει και να μπει στο καλούπι και 2ο πολύ κουραστικό.
Πέρα από αυτό τα υπόλοιπα όλα ίδια.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Δεν είμαι η πιο κατάλληλη για να σας μιλήσω για αλισίβα. Δεν έχω ασχοληθεί πολύ και δεν έχω εμπειρία πάνω σε αυτό.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

εμάς;;;
μας ξέχασες εμάς...
Αναστασία

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλή σου ημέρα Αναστασία ο ενικός επιβάλλεται, όλοι μια παρέα είμαστε εδώ με κοινό ενδιαφέρον τη δημιουργία. «δασκάλα Σοφία» χα! χα! δεν το σχολιάζω!
Λοιπόν στο θέμα μας. Η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει και πάνω από τους 80οC μπορεί να φτάσει σε σημεία βρασμού. Δηλ. να βλέπεις το νερό να φουσκώνει τόσο ώστε να βγαίνει από το σκεύος με πολλούς πολλούς ατμούς. Μια τραγωδία δηλ. (επικίνδυνα πράγματα). Άρα, ρίχνουμε αργά αργά τη σόδα στο νερό και πάντα ελέγχουμε τη θερμοκρασία.
«Αυτή η θερμοκρασία είναι ανεξάρτητη από τις πόσες δόσεις θα κάνουμε κάθε φορά;» Αυτό δεν το κατάλαβα. Αν θέλεις εξήγησέ το.
Τώρα… τα στερεά έλαια δεν θέλουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να υγροποιηθούν, π.χ. το έλαιο καρύδας, γύρο στους 35οC λιώνει αν θυμάμαι καλά.
Άρα αφού ετοιμάσουμε με ασφάλεια το διάλυμα σόδα-νερό. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία.
Σχεδόν παράλληλα λιώνουμε τα στερεά και τα προσθέτουμε στα υγρά έλαια. Ίσος χρειαστεί να θερμάνουμε τα έλαιά μας αν αποφασίσουμε να αναμείξουμε στους 35 οC π.χ..
Και φυσικά εδώ πρέπει να συγχρονιστούμε με τη πτώση της θερμοκρασίας του νερού. Μπορούμε να το επιταχύνουμε τοποθετώντας το δοχείο με το νερό, μέσα σε άλλο μεγαλύτερο με παγάκια.
Όταν λέμε ίδια θερμοκρασία εννοούμε ότι κατά τη στιγμή της ανάμιξης του νερού με τα έλαια θα πρέπει να υπάρχει ακριβώς η ίδια θερμοκρασία. Τώρα πολύ μικρές αποκλίσεις τις τάξεις του μισού βαθμού οκ συγχωρούνται.
Ελπίζω να βοήθησα.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ιωαννα
Καλή σου ημέρα Ιωάννα. Δυστυχώς δεν μπορώ να ξέρω τι πήγε στραβά, σε πιο βαθμό και αν υπάρχει όντως πρόβλημα. Όσο για το αν είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιηθεί. Μόνο για ένα λόγο δεν θα είναι κατάλληλο. Αν έχει πέσει μεγάλη αναλογία σόδας. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το ελέγξεις μετά το πέρας της ωρίμανσης, με phμετρικές ταινίες.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Σε ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ!!!
Δασκάλα είσαι, αφού μας μαθαίνεις χρηστικά μυστικά δημιουργίας που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας!! Αρά, το δασκάλα μάλλον είναι πολύ λίγο... Το διορθώνω λοιπόν... Πηγή Έμνευσης! Αυτό αποτελείς για πολύ κόσμο και έτσι (αν μου το επιτρέπεις) θα σε αποκαλώ!!
Λοιπον, Πηγή Έμνευσης σε ευχαριστώ και πάλι για την άμεση και κατατοπιστική απάντησή σου!
Κολλάω στη θερμοκρασία, καθώς, όπως είπες, για να πετύχεις να συγχρωνίσεις τρία μίγματα που ξεκινούν από τελείως διαφορετικές θερμοκρασίες σε μια, και μάλιστα με ακρίβεια μόλις 0,5oC είναι αν μη τι άλλο δύσκολο.
Σχετικά με το ερώτημα που δεν το έθεσα σωστά, εννοούσα αν, και με τι περίπου ρυθμό (αν γνωρίζουμε), ανεβαίνει η θερμοκρασία του μίγματος σόδας - νερού, όταν η ποσότητα του σαπουνιού που θέλω να κάνω είναι μεγαλύτερη, κι έτσι οι ποσότητες του εν λόγω μίγματος μεγαλώνουν. Δηλ. (γιατί καποιά φορά τα γράφω αρκετά πολύπλοκα.. Συγνώμη), αν αντί για μια δόση κάνουμε 4 δόσεις από την ίδια συνταγή σαπουνιού, πώς μεταβάλλεται η θερμοκρασία ων τριών μιγμάτων:
1. ελαιόλαδο
2. καυστική σόδα + νερό
3. καρυδέλαιο + φοινικέλαιο (υγρή μορφή);
Αυτά τα ολίγα...!
Σε ευχαριστώ και πάλι, Πηγή Έμνευσης!
Αναστασία

Ιωαννα είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστω για την απαντηση σου!
Μαλλον επεσε περισσοτερη σοδα! Ομως αν το ph ειναι στο 7 να το χρησιμοποιησω αφοβα!

Alginos είπε... [Απάντηση]

ευχαριστω για την αδιαφορια Σοφια..

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Alginos
Γειά σου Ιωάννη. Κατ΄ αρχήν να με συγχωρέσεις για την τόσο αργοπορημένη απάντηση. Πίστεψέ με δεν είναι αδιαφορία. Μέσα σε ένα πλήθος μηνυμάτων που δέχομαι καθημερινά και σε σχόλια αναρτήσεων αλλά και στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, είναι λογικό κάποια μηνύματα να μου ξεφεύγουν ή να αργώ πολύ να απαντήσω. Άλλωστε όπως θα έχεις διαπιστώσεις έχω απαντήσει ξανά και ξανά ακόμα και σε ίδια ερωτήματα αναγνωστών. Το κάνω με μεγάλη ευχαρίστηση, άρα δεν έχω κάτι μαζί σου, απλώς μου ξέφυγε το μήνυμά σου.
Πάμε στο θέμα μας. Για τη διχρωμία που λες. Αυτό συμβαίνει όταν κάποια σημεία του σαπουνιού κατά την ωρίμανση, δεν έχουν αποβάλει την υγρασία τους λόγο «ανομοιόμορφου αερισμού» πχ. πολύ κοντά τα τεμάχια μεταξύ τους.
Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου. Είναι κάτι που το ρωτάνε πολύ συχνά εδώ μέσα. Βέβαια τα συγκεκριμένα σαπούνια, λόγω του ότι έχουν όλη τη γλυκερίνη μέσα (γι’ αυτό είναι και τόσο ευεργετικά) είναι φυσικό να βλέπετε λίγη γλίτσα (γλίτσα = γλυκερίνη). Τώρα για τη μούργα που μου λες, μου φαίνεται πολύ περίεργο γιατί βγάζει πολύ πιο σταθερά σαπούνια από το ελαιόλαδο. Είσαι σίγουρος ότι στραγγίζει καλά στο σημείο που το αφήνεις μετά τη χρήση; Αν όντος στριγκλίζει καλά και δεν έρχεται σε μόνιμη επαφή με το νερό ώστε να το λιώνει τότε πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τι πήγε στραβά.
Καλά σου ημέρα

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Γειά σου και πάλι Αναστασία. Να με λέτε όπως θέλετε κανένα πρόβλημα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φέρεις τις θερμοκρασίες στο ίδιο επίπεδο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την χρήση 2 θερμομέτρων ή ενός που μετράει από απόσταση.
Όμως μην μπερδεύεσαι. Δύο είναι τα δεδομένα μας, νερό (διάλειμμα σόδα-νερό) και έλαια. Τα στερεά έλαια αφού τα υγροποιήσεις τα ρίχνεις στα υγρά έλαια, εδώ δεν μας ενδιαφέρει να έχουν την ίδια θερμοκρασία κατά την ανάμιξη. Άρα έχουμε ετοιμάσει τα έλαιά μας. Και όπως είπα και στο προηγούμενο σχόλιο, ή ζεσταίνουμε ή ψύχουμε μέχρι τη θερμοκρασία που θέλουμε. Ταυτόχρονος φτιάχνουμε και τη θερμοκρασία του νερού.
Όσο για το 2ο ερώτημα. Ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας είναι πολύ γρήγορος, μιλάμε για δευτερόλεπτα και έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα πέσει η σόδα στο νερό. Αν κάνεις π.χ. διπλή δόση θα ξεκινήσεις με πολύ νερό, άρα αν ο ρυθμός σου (προσθήκης σόδας) είναι ίδιο με αυτόν της μίας δόσης τότε θα αυξηθεί πιο αργά.
Θα τα δεις όλα αυτά στην πράξη δεν είναι και τόσο βουνό πάντως, μην σε αγχώνουν αυτά.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα. ΤΟ άρθρο είναι σωστό και περιεκτικό, αλλά προτίμησα να ακολουθησω τη μέθοδο που περιγράφεται εδώ

http://cyberfreak.hubpages.com/hub/How-TO-Make-Handmade-Soap-Using-Cooking-Oils-Or-Fats

Manos είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα Σοφία και καλή χρονιά!
Έχω τις εξής απορίες και θα σου ήμουν ευγνώμων αν μπορείς να μου τις λύσεις:
Η οξύτητα του ελαιολάδου πέρα από την ταχύτητα σαπωνοποίησης και το trace, επηρεάζει και την τιμή σαπωνοποίησης του; Γιατί κάπου διάβασα ότι το SAP value του ελαιολάδου δεν είναι στάνταρ 135,3γρ.(για ΝαOH) αλλά κυμαίνεται μεταξύ 131-140γρ. αναλόγως την οξύτητα.
Επίσης μήπως η οξύτητα επηρεάζει και την απαιτούμενη ποσότητα νερού της συνταγής;
Τέλος, χαμηλές θερμοκρασίες παραγωγής (π.χ. 30) για συνταγή σχεδόν με αποκλειστικά ελαιόλαδο, επισπεύδουν το trace συγκρτικά με υψηλότερες όπως 40-45, ή το αντίστροφο;

Permacho είπε... [Απάντηση]

ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΟ..ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΓΟ ΤΟ ΓΑΛΑ Ή ΤΟΝ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ, ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΓΡΑ ΚΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΟ NaOH?ΑΠΛΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΘΑ ΛΙΩΣΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..

krista είπε... [Απάντηση]

Aγαπητή Σοφία γεια σου κ από εμένα!!sos!Aρχισα να φτιάχνω σαπουνάκια με τη συνταγή σου. Το θέμα είναι ότι το μείγμα επειξε υπερβολικά γρήγορα, στα 3 λεπτά ανακάτεμα σχεδόν. μήπως έχεις ιδέα τι χαζομάρα έκανα;;Σ ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πανέμορφη σελίδα σας!!!
Επιχείρησα για δεύτερη φορά να εφαρμόσω την συνταγή σας, όμως και πάλι το σαπούνι μου παρέμεινε σε υγρή μορφή!! Την πρώτη φορά προσπαθούσα με το μίξερ σχεδόν 1,5 ώρα. Απογοητεύτηκα σκεπτόμενη ότι παλιά που δεν είχαν μίξερ, το ετοιμάζαν σε 1 ώρα...
Είπα μήπως η σόδα ήταν ξεθυμασμένη και αγόρασα άλλη από αλλού!!
Και πάλι δεν είδα trace...
Την πρώτη φορά λάδι και νερό είχαν 35 βαθμούς. Την δεύτερη 28. Μήπως να προσπαθήσω με διαφορετικό ελαιόλαδο??
Πήρα το πιο φθηνό που βρήκα. Μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου, όμως μου έχουν πει ότι δεν έχει σημασία....
Παρά και την σημερινή απογοήτευση, το έβαλα σε ένα καλούπι σιλικόνης και το σκέπασα. Θα περιμένω μήπως γίνει κάτι!!
Θα εκτιμούσα πολύ μια απάντησή σας!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!! Ειρήνη

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

το καλουπει που μπορω να το βρω??? αν μπορειτε να μου στιλετε μνμ στο simos chantzis

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

ΚΑλησπέρα σας!! Λέγομαι Αναστασία!!! Όλες οι συνταγές είναι τέλειες!! Έχω κάνει αρκετες απο αυτές. Έχω όμως μια ερώτηση.... Αν θέλω να φτιάξω μια δική μου συνταγή, αλλά δεν θέλω να βάλω μόνο ελαιόλαδο αλλά θέλω να προσθέσω και ένα ακόμα έλαιο της επιλογής μου, σε τι ποσότητες θα μπει το ελαιόλαδο και σε τι ποσότητα το οποιοδήποτε άλλο έλαιο?
Υπαρχει καποιος τρόποσ να το δούμε αυτό?

Βασίλης είπε... [Απάντηση]

Αναστασία,

το τί ποσότητες από κάθε έλαιο θα βάλεις σε μια συνταγή το καθορίζεις εσύ, με βάση τις ιδιότητες που προσδίδει το κάθε έλαιο (π.χ. το λάδι καρύδας -coconut oil- βοηθάει στον αφρισμό του σαπουνιού, κλπ). Στοιχεία για τις ιδιότητες των ελαίων μπορείς να βρείς σε διάφορα sites στο internet.
Πάντως, απο τη στιγμή που αποφασίσεις ποιά έλαια και σε τι ποσότητες θα χρησιμοποιήσεις στη συνταγή σου, βεβαιώσου οτι θα υπολογίσεις σωστά την ποσότητα της καυστικής σόδας που χρειάζεται στη συνταγή. Εδώ μπορεί να σε βοηθήσει ένας αξιόπιστος υπολογιστής καυστικής σόδας, όπως στο link που παρέθεσα πιό πάνω και το επαναλαμβάνω εδώ για να μην το ψάχνεις:

www.TheSoapCalculator.com

(γράψε τις ποσότητες που θέλεις να χρησιμοποιήσεις από το κάθε έλαιο και πάτησε το "υπολογισμός").

Μάλιστα η εφαρμογή σου δίνει και μια εκτίμηση των ιδιοτήτων (σκληρότητα, αφρισμός, καλλυντική αξία, κλπ) που θα έχει το σαπούνι με βάση τα έλαια που διάλεξες, οπότε μπορείς να πειραματιστείς με τα έλαια για να δείς πώς επηρεάζονται οι ιδιότητες του σαπουνιού καθώς αυξομειώνεις τις ποσότητες των ελαίων της συνταγής σου!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλημέρα και καλη Σαρακοστή. Ευχαριστώ πέαρα πολύ για την απάντηση. Το site αυτο με βοηθησε παρα πολύ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλημέεα Σοφία,

Όλα τα σαπούνια κάνουν για χρήση στο μπάνιο ή για καθαρισμό των χεριών ή πρέπει να προσέξω τι είδος ελαίου να βάλω; πως μπορώ να το ξέρω αυτό; π.χ. το συγκεκριμένο σαπούνι για τι χρήση είναι ενδεδειγμένο;

Ευχαριστώ πολύ και πολλά συγχαρητήρια
Γρηγόρης

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα σε όλους. Βλέπω οτι χρειάζεται να κάνεις τις μίξεις σε πολύ συγκεκριμένες θερμοκρασίες. με τι θερμόμετρο το δουλεύετε; αν δεν έχεις με lazer που εννοείται οτι χρησιμεύει και σου λύνει τα χέρια, βολεύει το θερμόμετρο με την βελόνα ώστε να μην έχεις παρέκλιση ούε 0.5βαθμό;;;;;
Ευχαριστώ
Γρηγόρης

litsa markou είπε... [Απάντηση]

Καλημερα! Να ρωτησω κατι, αν θελω να εμπλουτισω το απλο σαπουνι με καρυδελαιο, πως τηρω τις αναλογιες? Γιατι φανταζομαι πως αλλη αναλογια καυστικης σοδας θελει το ελαιολαδο, αλλη το ελαιο καρυδας, κλπ! Ευχαριστω!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

What's up, after reading this awesome piece of writing i am too cheerful to share my knowledge here with mates.

my webpage; dental implants costs

αγγελικη είπε... [Απάντηση]

Καλησπερα Σοφια. Ειμαι η Αγγελικη.
Εχω δει εδω και αρκετο καιρο το βιντεακι σου και αποφασισα αυτες τις μερες να φτιαξω κι εγω το δικο μου σαπουνι. Εχω μια απορια ομως. Η αναδευση πρεπει να γινει 30-60 λεπτα; Ισχυει αυτος ο χρονος; Ειμαι ασχετη βεβαια απλα ρωταω γιατι μου φαινεται πολυ. ( Και το λεω με καθε καλη προθεση δεν θελω να δημιουργησω καποιο προβλημα :) Απλα για να ειμαι σιγουρη και να μην κανω καποιο λαθος ) Επισης, αν χρησιμοποιησω το μιξερ που εχω για να μαγειρευω υπαρχει προβλημα αν το πλυνω καλα μετα; Ή επειδη ερχεται σε επαφη με την καυστικη σοδα δεν κανει;
Σε ευχαριστω πολυ και πολλα συγχαρητηρια για την σελιδα σου και για τον κοπο που κανεις να μοιραζεσαι ολα αυτα μαζι μας. Να'σαι καλα.

αγγελικη είπε... [Απάντηση]

Σοφια γεια σου και παλι.
Με συγχωρεις μολις τωρα που ξαναδιαβασα τις οδηγιες σου προσεξα πως τα 30-60 λεπτα αναδευσης ισχυουν μονο αν δεν εχουμε μιξερ, διαφορετικα χτυπαμε για 10 - 15 λεπτα.
Ωστοσο θα ηθελα να μου απαντησεις σχετικα με το αν μπορω να χρησιμοποιησω το μιξερ που εχω για το μαγειρεμα....
Σε ευχαριστω και παλι.

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλημέρα. Εύχομαι να είσαι καλά! Μετά απο αρκετό καιρό προχθές έκανα νέα παρτίδα σαπουνιών.Οχι μεγάλη ποσότητα (1350 gr) , για να δω πρώτα στο δίμηνο το αποτέλεσμα και μετά πάμε για μεγαλύτερη ποσότητα .Χρησιμοποίησα ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, φοινικέλαιο , έλαιο αβοκάντο και βούτυρο καριτέ. Απο άρωμα έβαλα 1% αγιοκλημα. Το ξεκαλούπωσα και ολα ηταν ΟΚ ,οπότε περιμένουμε.

Παίρνω το θάρρος να απαντήσω εγω στην φίλη Αγγελική για να μην περιμένει.
Αγγελική θα σου πρότεινα σε καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιήσεις μίξερ ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος χρησιμοποιείς για την παρασκευή φαγητού, στην παρασκευή σαπουνιών.Οσο και να το πλύνεις μετά ολο και κάποιο υπόλειμα μπορεί να μείνει. Το θεωρώ μεγάλο ρίσκο. Καλό είναι τα σκεύη που χρησιμοποιείς για την παρασκευή σαπουνιού να μην τα χρησιμοποιείς αλλού. Πάρε ενα stick blender το οποίο είναι το καταλληλότερο εργαλείο για αυτήν την δουλειά. Οσο για την διάρκεια χτυπήματος εξαρτάται απο τα λάδια που χρησιμοποιούμε.΄Εχει τύχει να χτυπάω απο 10-15 λεπτά σε κάποιες συνταγές, και σε άλλες σε 1 λεπτό να εχω trace...Πχ το καστορέλαιο κάνει πολύ γρήγορα trace οπότε πρέπει να δουλέψουμε και την κουτάλα για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων...

Αυτά, και εύχομαι σε σένα Σοφία αλλά και σε όλους καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να έχουμε με υγεία και αγάπη!

kefalonitis7 είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλησπέρα!! Έχω πάθει την πλάκα μου με την σελίδα σου!! Έτρεξα το απόγευμα να προλάβω να ψωνίσω τα υλικά που χρειάζομαι και τώρα περιμένω, πως και πως να έρθει το ΣΚ για να ξεκινήσω τα σαπούνια μου...
Ήθελα να ρωτήσω , με την δοσολογία που έχεις εδώ , πόσες περίπου μπάρες σαπουνιού βγάζεις?????? Έτσι στο περίπου για να ξέρω...

Sophia είπε... [Απάντηση]

@kefalonitis7
Καλημέρα κεφαλλονίτη και κατά το ήμισυ συμπατριώτη.
Το πόσες μπάρες θα βγάλεις έχει να κάνει με το σχήμα και το μέγεθος που θέλεις.
Εγώ προτείνω μπάρες των 100γρ. όταν το σαπούνι έχει ωριμάσει άρα θα πρέπει να κοπούν περίπου στα 110γρ. (χάνουν βάρος όσο ωριμάζουν).
Αυτή η ποσότητα θα σου βγάλει γύρο στα 6 κομμάτια.

Βασιλική είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις πολυτιμες συμβουλές σου..εγω θέλω να ρωτήσω που μπορω να προμηθευτω ζυγαρια ακριβείας για σαπουνια και θερμόμετρο....στην επαρχία που μενω δεν βρίσκω...βρηκα μία ζυγαρια (σε καταστημα με ειδη του 1 ευρω) ,στην τιμή των 9 ευρω αλλα δεν νομιζω οτι κανει..υπαρχει καποιο καταστημα στο ιντερνετ για να τα προμηθρυτω;; Ευχαριστω πολύ...

Unknown είπε... [Απάντηση]

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ,ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΜΕ ΑΛΥΣΙΒΑ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΜΠΕΤΤΥ.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Betty Mantzorou
Καλημέρα Betty, ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.
Δυστυχώς δεν μπορώ να σου δώσω πληροφορίες για την αλισίβα, δεν έχω σχετική εμπειρία.

Unknown είπε... [Απάντηση]

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΟΦΙΑ! :)

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΝΑ ΜΗΝΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΒΩΝΕΙ? ΑΝ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΤΟΥ ΣΧΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΟ 60γρ.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
O λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί αποξεραίνεται και έτσι μικραίνει ο όγκος του.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Είδα σε ένα site ότι χρησιμοποιούν το κουτί από τα PRINGLES αφού λαδώσουν τα τοιχώματά του.Έχει λαδώσει κάποιος το καλούπι του αντί να χρησιμοποιήσει λαδόκολα? Επίσης Σοφία είδα σε κάποιες συνταγές ότι τις πρώτες ώρες (24-48) τυλίγουν με μεμβράνη το σαπούνι.Ποια είναι η γνώμη σου σε αυτά τα ζητήματα? Σπύρος.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Τελικά ξεκίνησα και εγώ τη παραγωγη. Χρησιμοποίησα τηγανολαδο και το σαπουνι μετα απο 24 ώρες το έκοψα κανονικα, μονο που δεν εβγαινε απο το κουτι των PRINGLES οπότε χρειάστηκε να το κόψω. Σπυρος.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Όλα καλά εκτός από ένα μικρό προβληματάκι που θέλω τη γνώμη σας.
όταν πήγα να το κόψω κομμάτια το κάθε κομμάτι άνοιγε στα δυο.
προς το τέλος του κοψίματος άλλαξα μαχαίρι και το έκοβα λίγο πιο χοντρά κομμάτια και ήταν εντάξει.
φταίει το μαχαίρι και το πάχος του κάθε κομματιού ή εκτός από αυτά μπορεί να φταίει και τίποτα άλλο?
ευχαριστώ.

αγγελικη είπε... [Απάντηση]

Σοφια γεια σου, ελπιζω να εισαι καλα.
Εχω την εξης απορια και αν μπορουσες να με βοηθησεις θα το εκτιμουσα. Εχω φτιαξει σαπουνι ακολουθωντας τις οδηγιες σου απο τον Απριλιο. Ωστοσο ακομα και τωρα μετα απο τοσο καιρο που μετραω το ph του ειναι συνεχως στο 9. Δεν καταλαβαινω, δεν θα επρεπε να εχει πεσει μετα απο τοσους μηνες; Το καλυτερο που θα πρεπει να παει για να το χρησιμοποιησω ειναι το 7;
Χρησιμοποιω ταινιες για τη μετρηση, ξερεις αν εχουν ημερομηνια ληξης; Δεν γραφει τιποτα τετοιο στη συσκευασια τους βεβαια, απλα σκεφτομουν μηπως παιζει κι αυτο ρολο καθως τις εχω πολυ καιρο.
Σε ευχαριστω πολυ και ελπιζω να μου απαντησεις,

Sophia είπε... [Απάντηση]

@αγγελικη
Γεια σου Αγγελική, σαπούνια αυτού του τύπου είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν 7ph δηλ. ουδέτερο. Με 9ph είμαστε ικανοποιημένοι και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, άλλωστε με το ξέπλυμα με το νερό το ph του δέρματός μας επανέρχεται στα φυσιολογικά. Όσο για τις ταινίες δεν έχουν ημερομηνία λήξης (αν δε κάνω λάθος) αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι το περιβάλλον που τις διατηρούμε. Επίσης όταν παίρνουμε δείγμα από σαπούνι (με ταινίες) σημαντικό ρόλο παίζει το νερό με το οποίο το υγραίνουμε.
Καλή σου ημέρα και καλή συνέχεια.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Δεν νομίζω να υπάρχει κάποια άλλη αιτία, πολύ καλά έκανες και αύξησες το πάχος. Καλή σου ημέρα.

αγγελικη είπε... [Απάντηση]

Σοφια, σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. Ειχα αρχισει να απογοητευομαι, νομιζα πως ειχα κανει κατι λαθος.... να'σαι καλα για το χρονο που μας αφιερωνεις!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Σοφάκι καλησπερα. ¨Εχω κάνει 2 φορές σαπούνι, από βρώσιμο ελαιόλαδο, την πρώτη έπηξε γρήγορα και σκλήρυνε πολύ, με ολόλευκο χρώμα , την 2η έχει χρώμα καραμελέ, είναι ιδρωμένο με λάδι, και ανησυχώ , μηπώς έχω κάνει καμία πατάτα. Φιλικά Μίνα

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

@Sophia
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Μπορείς να μας δώσεις και κάποια καινούργια συνταγή??

Unknown είπε... [Απάντηση]

όντως μετά θέλει να περάσουν 2 μήνες για να το χρησιμοποιήσουμε;

pantnt30 είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα,
Σήμερα ανακάλυψα και με ενδιαφέρον διάβασα τα άρθρα για σαπούνι.
Πρόσφατα αφιχθείς στην Αθήνα (4 μήνες), θα ήθελα να με διαφωτίσεις σε παρακαλώ περισσότερο, μιάς και πήρα την απόφαση να ασχοληθώ.
α) πρόταση και από πού μπορώ να αγοράσω θερμόμετρο μαγειρικής καθώς και αιθέρια έλαια που είναι μόνο από απόσταξη.
β) το καλούπι τι διαστάσεων είναι? και αν τα υλικά και η δοσολογία που αναφέρεις στα
<>, <>, <> αφορά το ένα καλούπι?.
γ) πόσο πρέπει να είναι το ph και με ποιον τρόπο το μετρώ?
Σε ευχαριστώ
Παντελής
pantnt30@gmail.com

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλημερα! Με λενε Νανα και προσπαθησα οσο μπορουσα να ακολουθησω τις οδηγιες σου... Τωρα ειμαι στο σταδιο του χτυπηματος αλλα δεν το βλεπω να πηζει οπως εγινε με το δικο σου στο βιντεακι..... Κατι εκανα εγω λαθος, και μαλλον εχει να κανει με τις θερμοκρασιες... Τελος παντων... Θα το αφησω να χτυπηθει 1 ωρα και μετα θα το βαλω οπως και να βγει στα φορμακια! Αν δεν πηξει και ειναι ακομα ρευστο και μετα την 1 ωρα, και το βαλω στα φορμακια, θα μου βγει λες, καλο ή να το πεταξω απο τωρα στα σκουπιδια και να μην μπω καν στην διαδικασια του 48ωρου????? Παντως, κριμα γιατι ειναι πολυ ωραια ιδεα ΑΝ σου πετυχουν!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Να το πετάξεις στα σκουπίδια;;; όχι βέβαια. Το πόσο γρήγορα θα πήξει έχει να κάνει εκτός των άλλον και με τον αναδευτήρα σου. Βάλτο στις φόρμες σου τύλιξε, το «ξέχασέ το» και μετά από 24 ώρες άνοιξέ να το δεις.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Sophia ευχαριστω, πολυ! Θα το ανοιξω σημερα να δω πως παει, και θα σου πω! Διαβαζω που λετε για το ph... Εγω δεν εχω μηχανηματακι για να το μετρησω! Οποτε ΑΝ μου πετυχει ( δωσε σε παρακαλω εμφαση στο ΑΝ ) θα το χρησιμοποιησω ετσι οπως ειναι! Υπαρχει περιπτωση να μεταλλαχθω??? Αχ, αφου δεν το χω με την χημεια, γιατι σας διαβαζω και με ξεσηκωνεται και κανω πειραματα??? Αλλα ΑΝ μου πετυχει, θα ειμαι πολυ μα πολυυυυυ ευτυχισμενη! Α, η Νανα ειμαι! Να σαι καλα, και να μας μαθαινεις να κανουμε ομορφα πραγματακια, ασχετα αν τα πετυχουμε ή οχι).

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλημέρα Νανα.
Λοιπόν θα σου πω ένα «μυστικό», -δεν χρειάζεται να μετρήσεις το ph ΠΟΤΕ. Είναι βαθιά νερά το ph. Αν έχεις ακολουθήσει τις οδηγίες μου και δεν έχεις βάλει πολύ περισσότερη σόδα ή πολύ λιγότερα λάδια, το σαπουνάκι σου θα πετύχει και θα είναι μια χαρά. Οι γιαγιάδες στα χωριά που φτιάχνουν σαπούνια νομίζεις ότι μετράνε το ph;;;
Πίστεψέ με αυτά τα σαπούνια δεν έχεις φόβο «μετάλλαξης» (χα χα γέλασα πολύ με αυτό) με τα άλλα του εμπορίου να είσαι σίγουρη.

Γιωργος - Χανιά είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα κα Σοφία
Θα θελα να ρωτήσω μπορώ να φταίξω σαπούνι αντικαθιστώντας το νερό με χυμό λεμονιού? (ολικά η εν μέρει) Υπ όψιν ότι το λεμόνι είναι όξινο και θα αντιδράσει με το NaOH.Οπότε μπορεί να μην αντιδράσει το λάδι οπότε ίσως να μην γίνει σαπωνοποίηση. Και κάτι ακόμα πως κάνω το σαπούνι λευκό?(βλέπω στην αγορά κατάλευκα σαπούνια)
Γιωργος από Χανια
ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

ΤΑ ΞΥΛΙΝΑ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ????

Sophia είπε... [Απάντηση]

Είναι λίγο δύσκολο να βρεις. Ένα από αυτά που φτιάχνω εγώ είναι εδώ http://xeiropoihma.blogspot.gr/2012/04/blog-post_09.html

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 267   Νεότερο› Νεότερο»

Δημοσίευση σχολίου

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...