Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι


Πάμε να δούμε πως φτιάχνετε το χειροποίητο αγνό σαπούνι, με τη μέθοδο της κρύας σαπωνοποίησης.
Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία που θα τονίσω στη συνέχεια.
Και να μου υποσχεθείτε, ότι θα τηρήσετε τα μέτρα ασφαλείας (καλά μην σας φοβίζει αυτό δεν είναι τόσο τρομερό).
Πάμε να ξεκινήσουμε.

Υλικά λοιπόν:
  • Μια ξύλινη κουτάλα
  • Μια κατσαρόλα
  • Ένα πλαστικό σκεύος
  •  Ένα θερμόμετρο (μαγειρικής), εγώ βέβαια δανείζομαι ένα θερμόμετρο που μετράει από απόσταση (θα το δείτε στο βίντεο).
  • Ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα (π.χ. μίξερ) (προαιρετικό) 
  • Ζυγαριά ακριβείας
  • Και καλούπια. Τα καλούπια μπορεί να είναι πλαστικά, ξύλινα, από σιλικόνη, αλλά ποτέ μεταλλικά (αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά πρέπει να ντυθούν με μεμβράνη ή λαδόκολλα.

Βασικά συστατικά:
  • Έλαια: Τα έλαια μπορεί να είναι σε υγρή μορφή π.χ. ελαιόλαδο ή σε στερεή π.χ. βούτυρο κακάο
  • Νερό: Το νερό πάντα αποσταγμένο (χωρίς άλατα), Μπορεί να αντικατασταθεί ή να συνδυαστεί π.χ. με ανθόνερο, ροδόνερο, χυμούς φρούτων, γάλα, τσάι, καφέ
  • NaOH υδροξείδιο του νατρίου (ή καυστική σόδα)
Προαιρετικά:
  • Αιθέρια έλαια για άρωμα. Εδώ δώστε λίγο προσοχή.
Τα αιθέρια έλαια έχουν ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, ακόμα και για τα ζώα. Όμως υπάρχουν ορισμένα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ανθρώπους με κάποιες ευαισθησίες, για παράδειγμα στις εγκύους ή σε ανθρώπους με αλεργείες. Γι΄ αυτό όταν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο αιθέριο έλαιο πρέπει να ρωτήσετε σχετικά με αυτό.
Προσέξτε να χρησιμοποιήτε μόνο αυτά που έχουν παραχθεί από απόσταξη. Και ποτέ συνθετικά για χρήση σε σαπούνια ή καλλυντικά.


Μέτρα προστασία:
  • Γάντια. Λόγο της χρήσης  NaOH. πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα μας, διότι έχει καυστικές ιδιότητες.
  • Μπλούζα με μακρύ μανίκι για μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Γυαλιά για προστασία των ματιών μας.
  • Όλες οι εργασίες γίνονται σε εξωτερικό χώρο ή σε πολύ καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Από το NaOH, θα προκληθούν αναθυμιάσεις τις οποίες δεν πρέπει να αναπνεύσουμε.
  • Μάσκα ή μαντίλι το οποίο θα καλύπτει στόμα και μύτη.
*Τα προστατευτικά τα φοράμε καθ' όλη τη διάρκεια, ακόμα και όταν πλένουμε τα σκεύη μας αφού έχουμε τελειώσει την κύρια διαδικασία παρασκευής σαπουνιού.

Εκτέλεση:
  • Ζυγίζουμε τα υλικά. Η ακρίβεια εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
  • Στο πλαστικό σκεύος έχουμε το νερό 
  • Μέσα στο νερό ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή το NaOH, και ανακατεύουμε συνεχώς. 
Σε αυτή τη φάση έχουμε αναθυμιάσεις, και η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει. Γι' αυτό το NaOH πέφτει αργά αργά. Διαφορετικά, θα ανέβει πολύ η θερμοκρασία και υπάρχει περίπτωση, να αφρίσει και να χυθεί έξω από το σκεύος. 
Όσο ανακατεύουμε,  το νερό σιγά σιγά γίνεται διαυγές.
  • Αφού πέσει όλο το NaOH. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
*Αν χρησιμοποιήσουμε γάλα θα το κάνουμε παγάκια και δεν θα το αφήσουμε να ανέβει πάνω από τους 37οC. Κατά την ανάμιξή του με το NaOH θα γίνει λίγο πηχτό, διότι θα προσπαθήσει να σαπωνοποιήσει το λίπος που εμπεριέχεται στο γάλα.
  • Στην άλλη κατσαρόλα έχουμε τα έλαια. Θα πρέπει να έχουν ακριβός την ίδια θερμοκρασία με αυτή του νερού (νερό- NaOH). Αν χρειαστεί θερμένουμε το λάδι. Η θερμοκρασία αυτή βέβαια, να μην υπερβαίνει τους 40ο .
  • Αφού βεβαιωθούμε ότι έχουμε την ίδια θερμοκρασία, ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό (νερό- NaOH) στα έλαια (ποτέ το αντίθετο), ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. Θα παρατηρήσουμε ότι το λάδι χάνει τη διαύγειά του. Και σιγά σιγά το χρώμα γίνεται χρυσοκίτρινο. 
  • Ανακατεύουμε για 30 με 60λεπτά συνεχόμενα,  μέχρι να γίνει σαν παχύρρευστος χυλός (ρευστότητα μελιού).
Αν όμως χρησιμοποιήσουμε κάποιο ηλεκτρικό αναδευτήρα, στα 10 με 15 λεπτά θα είναι έτοιμο να μπει στα καλούπια (ο χρόνος αυτός ανα περίπτωση μπορεί να διαφέρει).



καλούπι σαπουνιού

  • Αφού μπει στα καλούπια σκεπάζουμε με υφάσματα και το αφήνουμε να σφίξει. Μετά από 48 ώρες, μπορούμε να το βγάλουμε από τα καλούπια και να το κόψουμε σε κομμάτια, (αν το καλούπι ήταν μεγάλο). 
Το σαπούνι σε αυτή τη φάση είναι σχετικά μαλακό και κόβεται πολύ εύκολα.




Προσοχή δεν είναι ακόμα έτοιμα προς χρήση.
  • Το αφήνουμε σε ένα ήσυχο και καλά αεριζόμενο σημείο, ενός δωματίου (πιθανόν να έχουν έντονη μυρωδιά στην αρχή). Όσο περνάει ο καιρός θα δείτε τα σαπούνια σας να καλύπτονται από μια λευκή πούδρα. Μην φοβηθείτε... είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι τίποτα άλλο από απλή και όχι καυστική σόδα πλέον. Μετά από 60 ημέρες περίπου, έχει κατέβει αρκετά το ph του σαπουνιού και μπορούμε να δούμε τον πρώτο του αφρό. Πηστέψτεμε θα ζήσετε μεγάλη στιγμή, όταν πλύνετε για πρώτη φορά τα χέρια σας με το δικό σας αγνό σαπουνάκι. Να σημειωθεί ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο καλύτερο γίνεται για το δέρμα.
     
Τώρα που μάθατε πως γίνονται το σαπούνι, δε μένει παρά να σας δώσω τις δοσολογίες για το πρώτο σας σαπούνάκι. (υπάρχουν και στο βίντεο).
τα σαπουνάκια ενα μήνα μετά, έχουν αρχίσει να ασπρίζουν

Δοσολογία
  • 500gr. Ελαιόλαδο (η συγκεκριμένη ποσότητα ισχύει μόνο για ελαιόλαδο)
  • 64,25gr NaOH (υδροξείδιο του νατρίου ή καυστική σόδα)
  • 157.80gr Νερό

Αν θέλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αυξήστε ή μειώστε τα γραμμάρια αναλογικά.
*Μην ξεχνάτε όλα τα προστατευτικά είδη συνεχίζουμε να τα φοράμε ακόμα και κατά τον καθαρισμό των σκευών μας.
Δείτε το σχετικό βίντεο


Κάντε την αρχή και θα δείτε οτι η σαπωνοποιία θα γίνει το νέο σας πάθος!!
Ελπίζω να σας βοήθησα. Να έχετε  ένα όμορφο και δημιουργικό Παρασκευοσαββατοκύριακο. 
Καλά να περάσετε!



***Με ρωτάτε συχνά που θα βρείτε υλικά για παρασκευή σαπουνιού. 
Σας προτείνω το http://candlemaking.myshopify.com/  έχει ότι χρειαστείτε και σε καλές τιμές.   

_____ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ____

Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με κανέλα και κακάο

Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με γάλα, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο

Συνταγή ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ για ευαίσθητες επιδερμίδες με ενυδατικές ιδιότητες

Ετικέτες για χειροποίητα σαπούνια Νο2

Download ετικέτες για τα σαπούνια σας


Αν θέλετε να κρατήσετε στους σελιδοδείκτες σας (αγαπημένα), τη συγκεκριμένη ανάρτηση για να την βρίσκετε εύκολα όποια στιγμή θέλετε πατήστε  στο πληκτρολόγιό σας  CtrlκαιD ταυτόχρονα.

267 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 267 από 267   Νεότερο›   Νεότερο»
- spoonstories- είπε... [Απάντηση]

Πάνω από 1 χρόνο φτιάχνω αυτή τη συνταγή σαπουνιού που είδα στο υπέροχο μπλοκ σου και είναι απίθανα!
Φτιάχνω τη βάση αυτή και τα αρωματίζω με φρούτα ή βότανα. Μετά τα κάνω αφρόλουτρα! Δεν έχω ξανά αγοράσει αφρόλουτρο από τότε!
Φιλιά

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλημέρα και καλή εβδομάσα! Πριν 3 μέρες άρχισα να πλένω τα χέρια μου με σαπουνάκι αγνό από ελαιόλαδο, σύμφωνα με τη συνταγή σου. Δεν μου γλιτσιάζει ιδιαίτερα, γιατί το βάζω σε θήκη που στραγγίζει. Επίσης ο άντρας μου λούστηκε με το σαπούνι μπύρας και του άρεσε! Θέλω μόνο να ρωτήσω το εξής: κανένα σαπουνάκι των συνταγών σου- έχω κάνει 4 συνταγές- δεν καλύπτεται από πούδρα. Είναι καλό αυτό ή υπάρχει πρόβλημα; Ευχαριστώ! Στέλλα.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλημέρα και καλή εβδομάδα! Πριν 3 μέρες άρχισα να πλένω τα χέρια μου με σαπούνι από ελαιιόλαδο της συνταγής σου. Δεν γλιτσιάζει ιδιαίτερα γιατί το βάζω σε θήκη που στραγγίζει. Επίσης ο άντρας μου λούστηκε με το σαπούνι μπύρας και του άρεσε. Θέλω όμως νς ρωτήσω το εξή: Κανένα από τα σαπούνια των συνταγών σου- έχω κάνει 4 συνταγές- δεν καλύπτεται με πούδρα. Αυτό είναι πρόβλημα; Ευχαριστώ. Στέλλα, Αθήνα

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Γιατί δεν βλέπω το σχόλιό μου δημοσιευμένο; Στέλλα, Αθήνα

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Συγνώμη, λάθος. Στέλλα, Αθήνα

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλησπερα και καλη χρονια!
Η ανατρτηση σας ει ναι οντως η πιο κατατοπιστικη που εχω βρει.Δοκιμασα ηδη τη συνταγη και ειμα ενθουσιασμενη!εγω βεβαια πηρα φορμακια του κεικ απο σιλικονη και εχω κανει σχεδια.Σημερα το βραδι, βγαζω τη 2η "φουρνια" που δοκιμασα να βαλω ελαχιστο κοκκινο χρωμα(καταλληλο για τροφιμα και ποτα) σε σκονη κα βγηκαν ροζ.
Πηγα και ρωτησα σ'ενα μαγαζι που πουλαει ελαια και χρωματα ειδικα για τροφιμα κ.τ.λ., εαν μπορω να βαλω τετοιου ειδους χρωμα και μου ειπε οτι επειδη ειναι υδατοδιαλυτα, επιτρεπεται.Πηρα λοιπον και ενα κιτρινο και ενα ελαιο με αρωμα τουτι φρουτι, καθως θελω να κανω σαπουνακια για τη βαφτιση της κορης μου.
εσειςτι γνωμη εχετε γι αυτο??
Κατερινα
https://www.facebook.com/kat.vasm

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Γειά σου κατερίνα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να χαίρεσαι την κορούλα σου. Για το αρωματική που λες μπορείς να το βάλεις αρκεί να είναι για σαπούνια. Τώρα, όσο για το χρώμα, να σου πω ότι με τον καιρό σκουραίνει. Μπορεί από ροζ μετά από ένα χρόνο να το δεις να πορτοκαλί. Εκτός και το τυλίξεις με μεμβράνη, οπότε το χρώμα μένει ίδιο. Αυτό έχει όμως έχει ένα αρνητικό, του σταματάς την ωρίμανση. Ελπίζω να σε βοήθησα, καλημέρα.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

αα μαλιστα..κοιταξε,για τη βαφτιση και μονο θα κανω καποια με χρωμα.δε με πειραζει να αλλοιωθει γιατι ουτως η αλλως δε θα ναι επαγγελματικα.. θα ναι τυλιγμενα στη ζελατινα οπως κ να χει δηλαδη.
τωρα για το αρωμα..αυτος απο το μαγαζι μου ειπε οτι κανει.εχει κ ελαια οπως αμυγδαλελαιο, τζοτζομπα κ.α. που αργοτερα θα κανω για μενα.χωρις χρωματα κι αρωματα.
απο παιδια ομως,μπορουν να χρησιμοποιηθουν αφοβα??
(σου στειλα φωτογραφιες στο facebook απο τα σαπουνακια που εκανα)
κατερινα

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλησπέρα Κατερίνα. Πολύ ωραία τα σαπουνάκια σου, μπράβο και για την ιδέα για τις μπουμπουνιέρες!! Όχι απλά κάνει, επιβάλλεται τα παιδιά με τέτοια σαπούνια να πλένονται. Βέβαια μια δοκιμή μήπως και αντιδράσει το δέρμα (όπως κάνουμε με οτιδήποτε καινούριο) είναι απαραίτητη.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Σώτια-Σαλαμίνα: Καλησπέρα Σοφάκι, βρίσκω τέλειο το blog σου και πιστεψέ με έχω ψάξει πολύ. Ερώτηση έχω αρκετή μούργα και από ότι ξέρω από μεγαλύτερους είναι το καλύτερο συστατικό για σαπουνάκι, ωστόσο πρέπει να το περάσω από σουρωτήρι για τα υπολείματα και η ποσότητα της καυστικής σόδας προκειμένου σαπουνωποίησης αλλάζει? Ευχαριστώ πολύ.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Ευχαριστώ πολύ! Σουρώνουμε φυσικά τη μούργα. Η ποσότητα της σόδας είναι είναι ίδια.
Καλή σου ημέρα

Unknown είπε... [Απάντηση]

ΣΚΟΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ Στην εκτελεση σαπουνι με πορτοκαλι σε πια φαση θα βαλω το λαδι καρυδας και το αμυγδαλελαιο.- Μπορω να διπλασιασω τα υλικα για να παρω διπλη ποσοτητα σαπουνιου.Ευχαριστω πολυ .

Ευαγγελία είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλημέρα
Καταρχήν συγχαρητήρια για το site σου.
Εχω κάποιες απορίες σχετικά με τα υπολλείματα καυστικής σόδας στην επιφάνεια του σαπουνιού.
Μπορεί να οφείλονται στην:
α] ποσότητα της σόδας;
β] ποσότητα νερού;
γ] θερμοκρασία υλικών;
δ] σκέπασμα ή όχι του καλουπιού;
Επίσης η οξύτιτα του λαδιού επιρεάζει την ποσότητα της σόδας που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε;
Σε ρωτάω για όλα αυτά γιατί δεν θέλω να ξύνω ή να καθαρίζω την επιφάνεια του σαπουνιού.
Το σαπούνι που φτιάχνω είναι χωρίς υπερλάδωση,το προτιμώ γιατί παραμένει σκληρό κατά τη χρήση.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλημέρα! Χάθηκα ε ? Χα χα , δίκιο έχεις για αυτό πέρασα να πω ενα γειά . Εύχομαι να είσαι καλά και ολα να σου έρχονται βολικά!
Οσο για μένα συνεχίζω ακάθεκτος με πολλές συνταγές και αυξημένο μεράκι για νέες δημιουργίες αλλά κρατώντας και συνταγές οι οποίες είναι σταθερές αξίες !
Αυτό το διάστημα πειραματίζομαι με συνταγές σαπουνιού Καστίλης αλλά με αυξημένη σκληρότητα ,αυξημένο αφρισμό και πολύ γρηγορότερη ωρίμανση σε σχέση με την φυσιολογική διαδικασία , πάντα με την ψυχρή μέθοδο εννοείται !!

Να είσαι καλά , να περνάς καλά και εύχομαι να τα λέμε συχνότερα !
Άρης

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλημέρα! Χάθηκα ε ? Χα χα , δίκιο έχεις για αυτό πέρασα να πω ενα γειά . Εύχομαι να είσαι καλά και ολα να σου έρχονται βολικά!
Οσο για μένα συνεχίζω ακάθεκτος με πολλές συνταγές και αυξημένο μεράκι για νέες δημιουργίες αλλά κρατώντας και συνταγές οι οποίες είναι σταθερές αξίες !
Αυτό το διάστημα πειραματίζομαι με συνταγές σαπουνιού Καστίλης αλλά με αυξημένη σκληρότητα ,αυξημένο αφρισμό και πολύ γρηγορότερη ωρίμανση σε σχέση με την φυσιολογική διαδικασία , πάντα με την ψυχρή μέθοδο εννοείται !!

Να είσαι καλά , να περνάς καλά και εύχομαι να τα λέμε συχνότερα !
Άρης

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλημέρα! Χάθηκα ε ? Χα χα , δίκιο έχεις για αυτό πέρασα να πω ενα γειά . Εύχομαι να είσαι καλά και ολα να σου έρχονται βολικά!
Οσο για μένα συνεχίζω ακάθεκτος με πολλές συνταγές και αυξημένο μεράκι για νέες δημιουργίες αλλά κρατώντας και συνταγές οι οποίες είναι σταθερές αξίες !
Αυτό το διάστημα πειραματίζομαι με συνταγές σαπουνιού Καστίλης αλλά με αυξημένη σκληρότητα ,αυξημένο αφρισμό και πολύ γρηγορότερη ωρίμανση σε σχέση με την φυσιολογική διαδικασία , πάντα με την ψυχρή μέθοδο εννοείται !!

Να είσαι καλά , να περνάς καλά και εύχομαι να τα λέμε συχνότερα !
Άρης

Sophia είπε... [Απάντηση]

@aris
Να είσαι καλά Άρη, πολύ καλά έκανες και ξαναπέρασες απο εδω. Χαίρομαι που συνεχίζεις την προσπάθεια και το εξελίσσεις το πράγμα. Καλή συνέχεια λοιπόν και καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

klimera

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλημέρα κα Σοφία,
θα ήθελα να ρωτήσω αν αντικαταστήσω το νερό με αφέψημα χαμομήλι, ή τσάι και λιώσω εκεί τη σόδα, στο τελικό προιόν θα υπάρχει άρωμα χαμομηλιού ή θα πρέπει να το αρωματίσω επιπλέον στο τέλος (με κάποιο αιθέριο έλαιο). Επίσης έχω δει κάποια βιντεάκια που δείχνουν πως φτιάχνουμε αρωματικό λάδι (infused το λένε) με βρασμό μαζι με κάποιο λουλουδι (γιασεμι, πασχαλια, χαμομηλι) αυτά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν αιθέρια έλαια στο τέλος ή να τα προσθέσουμε σε κάποια ποσότητα απο την αρχη μαζι με τα λάδια μας και να τα υπολογίσουμε στην αναλογια του λαδιού? ευχαριστώ εκ των προτέρων.. Σοφία από Αθήνα

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

kamia apanthsh? :( eimai h Sophia apo Athina apo tis 3 iouliou !!!!

Unknown είπε... [Απάντηση]

Χαρας την υπομονη σου να απαντας με τοση ευγενεια σολους μας. Ειμαστε μισοπατριωτες,ο Πατερας μου ηταν Κεφαλλονιτης.Εγω επειδη μενω σε νησι με πολυ κακο νερο εβαλα στα 800 γρ.λαδι 200 καρυδελαιο για αφρο.Επισης πωλουν φτηνα το ηλιελαιο σε προσφορα μπορω να το χρησιμοποιησω σαν λαδι;Με το καρθδελαιο αλαζει η δοση του νερου η της σοδας;Ευχαριστω πολυ.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλημερα. Εκανα σαπούνι συμφωνα με τις οδηγιες σου.Τα πρώτα δυο κιλά με νερό της βρύσης που το εβρασα για να μαλακώσει λίγακι.Ανακάτωσα με το χερι για 1 'ωρα κι μισή.Επηξε σε 48 'ωρες.Εγινε εξαιρετικό.Μετα προμηθευτικα απιονισμένο νερό και έκανα αλλα δυο κιλά λαδιού.Εκανα τα ίδια αλλά δεν επηξε, Εγινε μια ωραία κρεμα,Μετά εκανα αλλα 2 κιλά λαδιου και αυτή τη φορά το ανακάτωσα με μιξεράκι.Αυτή τη φορά επηξε λίγο παραπάνω αλλά πάλι δεν σκληρυνε όπως το πρώτο.Τι μπορει να συμβαίνει? Ευχαριστώ ....Στελιος

Μηδὲν Ἄγαν είπε... [Απάντηση]

Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί ρίχνουμε το νερό ΝαΟΗ στα λάδια και "ποτέ" το αντίθετο; Τι θα γίνει αν κάνουμε το αντίθετο; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος;

Και κάτι άλλο. Μήπως μπορείτε να βρείτε τιμή σαπωνοποίησης για βούτυρο από γάλα (πρόβειο μάλλον) καθώς και για βιτάμ (μαργαρίνη;) Δεν έχω καταφέρει να βρώ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αγγελικη είπε... [Απάντηση]

Σοφια γεια σου. Καλη Ανασταση ευχομαι.
Θα ηθελα αν μπορεις να μου απαντησεις στο εξης: στη συγκεκριμενη συνταγη που περιγραφεις εδω χρησιμοποιεις τηγανελαιο; εκανα πριν καιρο αυτη την συνταγη αλλα εβαλα βρωσιμο ελαιολαδο μονο, και μαλιστα ειχε και λιγη μουργα..... Δεν εβαλα καθολου τηγανελαιο. Τα υπολοιπα υλικα τα εβαλα στις ποσοτητες που αναφερεις. Το σαπουνι βεβαια μια χαρα μου φαινεται, το χρησιμοποιω κανονικα. Επειδη θελω να ξαναφτιαξω θελω να ξερω, αν βαλω μονο καθαρο ελαιολαδο βρωσιμο και οχι τηγανελαιο, πρεπει να αλλαξω κατι στην ποσοστητα της σοδας η του νερου;
Ευχαριστω πολυ!
ΥΓ: Ειμαι η Αγγελικη, σου εχω ξαναγραψει πριν καιρο ☺

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Αγγελικη
Γειά σου Αγγελική χρόνια πολλά Χριστός Ανέστη.
Δεν αλλάζεις τίποτα η αναλογία είναι η ίδια.

Αγγελικη είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση, να'σαι καλα!!!
Κατι ακομα: εχω τηγανολαδο που θελω να το κανω σαπουνι, αλλα ειναι ανακατεμενο ελαιολαδο και σπορελαιο μαζι. Μπορω να το χρησιμοποιησω και αν ναι, οι αναλογιες νερου - καυστικης σοδας παραμενουν οπως τις εχεις σε αυτην την αναρτηση;
Ευχαριστω και παλι!!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Αγγελικη
Καλησπέρα Αγγελική, όχι σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδιες οι αναλογίες. (Τα σπορέλαια δεν είναι καθόλου καλά για σαπούνι). Αλλά όπως και να έχει, πρέπει να ξέρεις πόση ακριβώς ποσότητα έχεις σπορέλαιο μέσα στο ελαιόλαδο.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

κάτι δεν πήγε καλα και 15 ημέρες μετά το ¨σαπούνι" είναι μαλακό και δεν βγαίνει φυσικά από τα καλούπια.. Τι μπορώ να κάνω?, υπάρχει τρόπος να μην πάει χαμένο? ευχαριστώ εκ των προτέρων

Helen Hapsi είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλησπέρα! Ειμαι νέα εδω, και βρέθηκα ψάχνοντας συνταγες για σπιτικά σαπουνάκια. Εχω ήδη εκτελέσει η συγκεκριμένη συνταγη σου εδω και 3 εβδομάδες περίπου και όλα φαίνονται μια χαρά, είμαι σε αναμονή! Ηθελα τη γνώμη σου για ένα πείραμα που σκέφτομαι να κάνω. Εχω φτιάξει βαλσαμόλαδο το οποίο εχει το γνωστο υπέροχο κατακόκκινο χρώμα και αναρωτιέμαι : να τολμήσω να αντικαταστήσω το απλό ελαιόλαδο με βαλσαμόλαδο? Πιστεύεις οτι θα βγάλω ας πούμε ροζ σαπούνι? Μήπως το βάλσαμο σαν "ουσία" είναι ακατάλληλο για σαπούνι? Οποιαδήποτε γνώση σου ή έστω γνώμη θα με βοηθούσε !! Ευχαριστώ πολύ και συνέχισε την πολύ καλή δουλειά σου!!
...ελπίζω να μην εχει ξανασυζητηθεί το θέμα και σε κουράζω...

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Helen Hapsi
Καλησπέρα Helen καλώς ήρθες στην παρέα, χαίρομαι πραγματικά όταν ακούω-διαβάζω πως βοήθησα μέσα από τις οδηγίες και τις συνταγές μου ανθρώπους να κάνουν σαπούνι αυτό το υπέροχο προϊόν που πλέον δύσκολα το βρίσκεις τόσο αγνό. Όσο για το ερώτημά σου τώρα, και βέβαια να το κάνεις, απλός αντικαθιστώντας την ποσότητα του λαδιού. Για το χρώμα δεν γνωρίζω ακριβώς ποιο θα είναι, δεν έχω σχετική εμπειρία, σαπούνι μόνο με βαλσαμόλαδο δηλαδή. Αν το κάνεις θα ήθελα να μου πεις τελικά πως βγήκε.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπερα σας! παντα μου αρεσαν τα σαπουνακια και αποφασισα στα 23 μου πλεον να ασχοληθω! θα ηθελα την βοηθεια σας. εχω καποιες ερωτησεις.
1.που θα βρω τα σκευη?
2.πρωτα φτιαχνω το μιγμα οπως την παραπανω συνταγη και μετα προσθετω καποιο ελαιο της επιλογης μου?
3. εχω φορμες σιλικονης για να ριξω το μιγμα εκει πρεπει να χρησιμοποιησω λαδοκολα η μπορω κ ετσι?
αναμενω την βοηθεια σας! roza12@gmail.com. ευχαριστω εκ των πρωτερων!!!!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπερα εκανα και πριν ενα σχολιο αλλα νομιζω δεν δημοσιευτηκε! μ αρεσουν πολυ τα σαπουνακια και θα ηθελα να ασχοληθω αλλα ειμαι αρχαρια και εχω καποιες απορριες! θα ηθελα τη βοηθεια σας!
1. που θα βρω τα σκευη και ελαια καταλληλα για σαπουνακια?
2. πρωτα θα φτιαξω την παραπανω συνταγη και μετα θα προσθαισω καποιο ελαιο της επιλογης μου?
3.εχω φορμες απο σιλικονη, πρεπει να προσθαισω λαδοκολλα η μπορω ετσι να τοποθετησω το μιγμα??
roza12@gmail.com. ευχαριστω εκ των πρωτερων

Unknown είπε... [Απάντηση]

καλησπερα εκανα και πριν ενα σχολιο αλλα νομιζω δεν δημοσιευτηκε! μ αρεσουν πολυ τα σαπουνακια και θα ηθελα να ασχοληθω αλλα ειμαι αρχαρια και εχω καποιες απορριες! θα ηθελα τη βοηθεια σας!
1. που θα βρω τα σκευη και ελαια καταλληλα για σαπουνακια?
2. πρωτα θα φτιαξω την παραπανω συνταγη και μετα θα προσθαισω καποιο ελαιο της επιλογης μου?
3.εχω φορμες απο σιλικονη, πρεπει να προσθαισω λαδοκολλα η μπορω ετσι να τοποθετησω το μιγμα??
roza12@gmail.com. ευχαριστω εκ των πρωτερων

Unknown είπε... [Απάντηση]

καλησπερα εκανα και πριν ενα σχολιο αλλα νομιζω δεν δημοσιευτηκε! μ αρεσουν πολυ τα σαπουνακια και θα ηθελα να ασχοληθω αλλα ειμαι αρχαρια και εχω καποιες απορριες! θα ηθελα τη βοηθεια σας!
1. που θα βρω τα σκευη και ελαια καταλληλα για σαπουνακια?
2. πρωτα θα φτιαξω την παραπανω συνταγη και μετα θα προσθαισω καποιο ελαιο της επιλογης μου?
3.εχω φορμες απο σιλικονη, πρεπει να προσθαισω λαδοκολλα η μπορω ετσι να τοποθετησω το μιγμα??
roza12@gmail.com. ευχαριστω εκ των πρωτερων

Sophia είπε... [Απάντηση]

@ROZA KOUMPAROU
Επειδή τα σχόλια είναι παραπολλά υπάρχει και δεύτερη σελίδα σχολίων εδώ βρίσκονται όλα τα σχόλιά σου) Ως προς το ερώτημα σου: Στο 1ο ερώτημα: δεν χρειάζεσαι κάτι ιδιαίτερο από σκεύη όσο για τα λάδια μπορείς να βρεις εδώ www.candlemaking.gr το 2ο ερώτημα δεν το κατάλαβα (ίσος χρειάζεται να μελετήσει λίγο καλύτερα τις οδηγίες μου) Στο 3ο όχι δε χρειάζεται λαδόκολλα.

Unknown είπε... [Απάντηση]

Πολυ καλο,θα το δοκιμασω σπιτι μου και θα σας πω τις εντοιποσεις μου,επισης το Blog σου ειναι πολυ καλο και με πολυ ωραια θεματα.Αν θελετε επισκευτητε και το blog της αδερφης μου www.exipnesliseis.blogspot.com

Helen Hapsi είπε... [Απάντηση]

Σοφία κου καλησπέρα ! Η σαπουνο-δοκιμές μου συνεχίζονται! Ακόμα δεν εχω δοκιμάσει να φτιαξω σαπούνι με βαλσαμόλαδο, όμως θα το κάνω σίγουρα και θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα. Εφτιαξα όμως μια μικρη δοση με λεβαντόλαδο που ειχα φτιάξει το καλοκαίρι( εκανα διπλή εκχύλιση ), συμπληρώνοντας καστορέλαιο και λαδι καρύδας. Το αποτέλεσμα μου άρεσε πάρα πολύ διότι το σαπουνάκι πήρε ενα ωραιο απαλο πρασινο χρώμα και μυρίζει όμορφα και διακριτικά λεβάντα ! Μια απορία όμως έχω, αν μπορεις σε παρακαλώ να με βοηθήσεις. Εκανα μια προσπάθεια πριν λιγες μερες με μια απλή συνταγή με διάφορα έλαια και ήταν πολύ πετυχημένη έως τη στιγμή που έριξα αιθεραιο ελαιο βανίλιας ( το εριξα κανονικά, τη στιγμή που το μείγμα μου ειχε πήξει αρκετα). Τοτε ακριβως και σε δευτερόλεπτα το μειγμα μου "εκοψε" και τα υλικά μου διαχωρίστηκαν..... τι μπορεί να πήγε λάθος ? Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου ....

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Helen Hapsi Καλημέρα Helen κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για τις επιτυχημένες προσπάθειες και πιο πολύ για το λαβαντόλαδο μου άρεσε πολύ η ιδέα!! Τώρα όσο για την περίπτωση του σαπουνιού που σου έκοψε, θα ήθελα και τη συνέχεια δηλ. το έβαλες μετά σε καλούπι; Έσφιξε τελικά; Πόση ώρα το ανακάτεψες μετά το αιθ έλαιο; Τι ποσότητα αιθέριο έλαιο έβαλες; Ήταν σίγουρα αιθέριο έλαιο ή ήταν λάδι βανίλιας ή άρωμα βανίλιας;

Helen Hapsi είπε... [Απάντηση]

Αααχ,οχι δεν το έβαλα σε καλούπι... αφου ειδα οτι χωριστικαν τα υλικά μου πανικοβλήθηκα! Συνέχισα να το χτυπάω για 2-3 λεπτα με το μπλέντερ στικ και αφου δεν εδειχνε βελτίωση το εριξα σε ενα παλιό τάπερ για να κρυώσει και μετα να το πετάξω. Για 24 ωρες έμεινε χλιαρο, το μισό μείγμα ηταν ακόμα σε ρευστή μορφή και το υπόλοιπο έκατσε στον πάτο σε πιο στέρεη κατάσταση. Κατόπιν στερεοποιήθηκε όλο .... και το πέταξα. Η βανίλια ήταν αιθέριο, ή έτσι νόμιζω τουλάχιστον, για τέτοιο το αγόρασα!! Αλλα ήταν "χύμα", μου το έβαλε η φαρμακοποιός σε ένα μπουκαλάκι και έτσι δεν μπορώ να είμαι σίγουρη σωστά? Λάθος μου....
Η ποσότητα ήταν περίπου 25 γρ ( ζυγισμενο στη ζυγαριά μου) σε μια ποσότητα ελαίων συνολικά 800γρ (ελαιόλαδο 500, καρυδέλαιο 200,αμυγδαλέλαιο 100). Λες να ήταν πολύ? Μήπως επειδή είχε διαφορετική θερμοκρασία ? ... μπορει να μην ήταν και "καθαρό" αιθέριο
....!!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Helen Hapsi
Από την τιμή θα καταλάβεις αν ήταν αιθέριο (αφού ήταν χύμα). Είναι σχετικά ακριβό. Αλλά όπως και να έχει η ποσότητα που έβαλες ήταν μεγάλη θέλουμε 1 με 2% της συνολικής ποσότητας του σαπουνιού.

Helen Hapsi είπε... [Απάντηση]

Ναι Σοφία μου, ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και τη διάθεση να μου απαντήσεις. Προς το παρον θα αποφύγω τα αιθέρια έλαια και θα προσπαθήσω να αρωματίσω με πιο φυσικό τρόπο τα σαπουνάκια μου. Θα επιστρέψω να σε ενημερώσω για τα επόμενα πειράματα μου! Καλό βράδυ!

παναγιωτα είπε... [Απάντηση]

φτιαξαμε κι εμεις σαπουνι με την υπεροχη μεθοδο που μας περιγραφεις αλλα ακομα και μετα απο μια ωρα χτυπημα στο μιξερ δεν μας επηξε.Υπαρχει περιπτωση να φταιει η ποτασσα που χρησιμοποιησαμε που δεν ελιωνε και δεν ανεβασε θερμοκρασια?μπορουμε να το επαναφερουμε?

Αγγελική είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα.
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, αν γνωρίζετε φυσικά: Φτιάχνω μόνη μου λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο και έχω κρατήσει το ελαιόλαδο που μένει όταν τελειώνουν οι ντομάτες. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω σαπούνι δεδομένου ότι το λάδι έχει μέσα αλάτι από τις ντομάτες.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλημέρα σας! Μήπως μπορείτε να μου πείτε αν μπορώ να φτιάξω σαπούνι με συνδυασμό ελαιολάδου και γλυκερίνης? Γιάννα

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλημέρα! Μπορείτε να μου πείτε αν γίνεται να φτιάξω σαπούνι με συνδυασμό ελαιολάδου και γλυκερίνης? Γιάννα

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Θα ήθελα να ρωτήσω είδα βίντεο που κάποια κυρία φτιάχνει σαπούνι με τον ίδιο τρόπο αλλά ενώ όλοι λένε πως μετράμε τη θερμοκρασία σε ελαιόλαδο και καυστική σόδα έκανε το αντίθετο αφησε τη σόδα να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος όπως και το λάδι και τα ένωσε χωρίς πρόβλημα....γίνετε αυτό?ευχαριστώ.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Φυσικά και γίνεται γιατί προφανώς και τα δυο υλικά είχαν την ίδια θερμοκρασία (θερμοκρασία περιβάλλοντος). Όμως αυτό προϋποθέτει η θερμοκρασία περιβάλλοντος να είναι η επιθυμητή. Να μην είναι δηλ. στους 100C.

Unknown είπε... [Απάντηση]

καλησπερα.τι ζυγαριά προτείνετε?

Μαργαρίτα είπε... [Απάντηση]

Την ποτασα συο λάδι αν ρίξουμε το λάδι στην ποτάσας τι γίνεται

Ermis είπε... [Απάντηση]

Σας παρακαλώ πολυ όσον αφορά στο σαπούνι Μπύρας η μπυρα πόσο πρέπει να μείνει ανοιχτή να ξεθυμάνει και ειναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν ολα τα βότανα που προτείνετε ; δοκίμασα το σαπούνι με πορτοκάλι και ειμαι πολυ ενθουσιασμένη ....

Unknown είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα!!! Οταν ωριμασει το σαπούνι την άσπρη σκόνη πως την καθαρίζουμε?

Unknown είπε... [Απάντηση]

Γεια σας πρώτη φορά μπήκα στην ιστοσελίδα σας δεν τα πάω πολύ καλά με το ίντερνετ λόγω ηλικίας, αλλά μου άρεσε πολύ οι συμβουλές σας αν και είναι αρκετά χρόνια πριν
Εάν ισχύει ακόμα ήθελα να ρωτήσω κάτι, έφτιαξα σαπούνι και πρόσθεσα λίγο αλάτι στο νερό με την καυστική σόδα,όταν έκανα την ανάμειξη με το λάδι έπηξε μέσα σε τρία λεπτά και δεν μπόρεσε να σταθεί στο καλούπι ωραία.
Μπορώ κάπως να το διορθώσω η να το πετάξω;
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Λέγομαι ελενη

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Unknown
Δεν είναι τόσο κακό που βάλατε λίγο αλάτι, αν και δεν συνηθίζεται σε αυτού του είδους τα σαπούνια η προσθήκη αλατιού γιατί μειώνεται η αφριστική του ιδιότητα . Αν καταλαβαίνω καλά μάλλον η πάνω επιφάνεια αφού μπήκε στο καλούπι δεν βγήκε ομοιόμορφη και επίπεδη. Γιατί να το πετάξετε…;

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Έχω μια Απορία... Γιατί το σαπούνι έχει λευκό χρώμα ενώ θα έπρεπε να είναι πράσινο ?
Χρήστος

Gülriz είπε... [Απάντηση]

Van
izmir
Artvin
Tunceli
Eskişehir
P1Q0

MathMaster101 είπε... [Απάντηση]

https://istanbulolala.biz/
S8Y5

AngelSesçisi11 είπε... [Απάντηση]

yalova evden eve nakliyat
tunceli evden eve nakliyat
giresun evden eve nakliyat
ağrı evden eve nakliyat
van evden eve nakliyat
M62G23

GoldenDreamer44 είπε... [Απάντηση]

tekirdağ evden eve nakliyat
kocaeli evden eve nakliyat
yozgat evden eve nakliyat
osmaniye evden eve nakliyat
amasya evden eve nakliyat
X3OU6

OceanNavigator15 είπε... [Απάντηση]

urfa evden eve nakliyat
malatya evden eve nakliyat
burdur evden eve nakliyat
kırıkkale evden eve nakliyat
kars evden eve nakliyat
LKE

3361BPhilip214A4 είπε... [Απάντηση]

FD995
Nexa Coin Hangi Borsada
Pepecoin Coin Hangi Borsada
Çerkezköy Sineklik
Isparta Parça Eşya Taşıma
Referans Kimliği Nedir
Adıyaman Evden Eve Nakliyat
İstanbul Şehir İçi Nakliyat
Batıkent Parke Ustası
Düzce Parça Eşya Taşıma

770D5LamarAAFEC είπε... [Απάντηση]

53360
Kırşehir Parça Eşya Taşıma
Urfa Şehir İçi Nakliyat
Aydın Evden Eve Nakliyat
Tekirdağ Parça Eşya Taşıma
Konya Evden Eve Nakliyat
Tekirdağ Evden Eve Nakliyat
Ankara Parke Ustası
Etimesgut Fayans Ustası
Bartın Parça Eşya Taşıma

BD65FCeleste5A128 είπε... [Απάντηση]

4D358
Coin Para Kazanma
Binance Nasıl Üye Olunur
Coin Kazma
Bitcoin Giriş Nasıl Yapılır
Mexc Borsası Güvenilir mi
Bulut Madenciliği Nedir
Coin Nedir
Bitcoin Üretme
Bitcoin Madenciliği Siteleri

3E5F6Donovan664C8 είπε... [Απάντηση]

C6257
binance referans kodu
binance referans kodu
resimli magnet
resimli magnet
binance referans kodu

----Takipci- είπε... [Απάντηση]

AFB6E
referans kimliği nedir
yulaf bal sabunu
canli sohbet
coin nereden alınır
çay ağacı sabunu
kraken
bitget
bybit
lavanta sabunu

Takipci_Satin_alma__ είπε... [Απάντηση]

56AE2
probit
okex
binance
canlı sohbet uygulamaları
mobil proxy 4g
paribu
kucoin
okex
kripto para haram mı

------Takipci_Satin_al είπε... [Απάντηση]

7CF6C
coin nereden alınır
gate io
kripto telegram
binance referans kimliği
binance
bitexen
türk kripto telegram grupları
papaya meyvesi
bingx

_Takipci___ είπε... [Απάντηση]

6BC30
huobi
bitget
paribu
copy trade nedir
4g mobil proxy
telegram türk kripto kanalları
papaya
telegram kripto para grupları
coin nereden alınır

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 267 από 267   Νεότερο› Νεότερο»

Δημοσίευση σχολίου

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...