Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με γάλα, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο


Μια ακόμα συνταγή σαπουνιού με τη μέθοδο της ψυχρής σαπωνοποίησης.

Η συνταγή αυτή μας δίνει σαπούνι, το οποίο είναι πολύ καλό για καθαρισμό προσώπου και όχι μόνο.
_Το αμυγδαλέλαιο που περιέχεται έχει καταπραϋντικές, ενυδατικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
_Το έλαιο καρύδας έχει και αυτό ενυδατικές ιδιότητες και μας δίνει πλούσιο αφρό.
_Και φυσικά το ελαιόλαδο με τις ατελείωτες ευεργετικές του ιδιότητες.

Πριν ξεκινήσετε, διαβάστε τις οδηγίες για την ψυχρής μέθοδο σαπωνοποίησης στην ανάρτηση: Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι





Ας πάμε στη συνταγή:
_Έλαια:

  • Ελαιόλαδο: 560γρ.
  • Έλαιο καρύδας: 160γρ.
  • Αμυγδαλέλαιο: 80γρ.

_Νερό: 273.70γρ (απιονισμένο)
_NaOH: 117.30γρ
_Γάλα: 50γρ
_Αιθέριο έλαιο: σανταλόξυλο  24γρ (έντονο άρωμα) ή 16γρ (πιο διακριτικό άρωμα).
*ρίξτε μια ματιά εδω έχει όλα τα υλικά για σαπωνοποιία.

**Το γάλα και το αιθέριο έλαιο το ρίχνουμε λίγο πριν τελειώσει το ανακάτεμα και είναι έτυμο να μπει στα καλούπια.

Πριν ξεκινήσετε διαβάστε τις οδηγίες για την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης στην ανάρτηση Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι

Πτυσσόμενο καλούπι σαπουνιού & τοποθέτηση λαδόκολλας

 

Αν θέλετε να κρατήσετε στους σελιδοδείκτες σας (αγαπημένα), την ανάρτηση για να την βρίσκετε εύκολα όποια στιγμή θέλετε πατήστε  στο πληκτρολόγιό σας  Ctrl και D ταυτόχρονα.


45 σχόλια:

aris είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα σας.Επανέρχομαι με δύο ερωτήσεις.1) Στην (Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με γάλα, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο)που παραθέτετε στο site(θα είναι πιστεύω η πρώτη συνταγή που θα επιχειρήσω να κάνω) το γάλα που βάζουμε λίγο πριν τελειώσει το ανακάτεμα σε τι θερμοκρασία το βάζουμε?κρύο? ζεστό? θερμοκρασία δωματίου?και 2)Στην συνταγή (Φτιάξε αγνό σπιτικό σαπούνι)αναφέρετε οτι "Αν θέλετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα, αυξήστε ή μειώστε τα γραμμάρια αναλογικά." Δηλαδή εννοείτε ολα τα γραμμάρια της συνταγής οπως πχ 500gr. Ελαιόλαδο σε 1 Kg
64,25gr NaOH (υδροξείδιο του νατρίου ή καυστική σόδα) σε 128,5 και
157.80gr Νερό σε 315,6 και ανάλογικά σε ολα τα συστατικά καθε συνταγής που θέλουμε να κάνουμε?(εννοείται βέβαια αν το θέλουμε)Ευχαριστώ και πάλι...

Sophia είπε... [Απάντηση]

@aris
Καλησπέρα και από εμένα. Το γάλα σε αυτή τη φάση το προσθέτουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη δεύτερη ερώτηση, πολύ σωστά έχετε καταλάβει. Αν για παράδειγμα θέλουμε τη διπλάσια ποσότητα, απλά διπλασιάζουμε τις ποσότητες σε όλα τα συστατικά.

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.Να είσαι καλά!!!Απλά λόγω αγοράς των εργαλείων και των υλικών θα πάρει κάποιες μέρες για να ξεκινήσω.Αμέσως μετά θα σας γράψω τις πρώτες εντυπώσεις....

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ κάτι... Το γάλα σε τι μορφή το προσθέτουμε? εννοώ εβαπορέ, φρέσκο ή ακόμη και σε σκόνη.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Το γάλα μπορεί να είναι σε ότι μορφή θέλεις. Είναι θέμα δικό σου. Αν θέλεις τη γνώμη μου, όσο πιο φρέσκο τόσο το καλύτερο για να υπάρχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά. Καλή σου ημέρα.

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία Καλημέρα!Επανέρχομαι με μια ερώτηση (σου είπα δεν παίρνω και όρκο πως δεν θα σε ξαναρωτούσα μέχρι την πρώτη συνταγή.....Χι Χι Χι)Πάντως δεν φταίω εγω , ας όψεται το θερμόμετρο που το περιμένω να έρθει απο Αγγλία (ebay).Μετα τον απαραίτητο πρόλογο η ερώτηση:Στην "Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με γάλα, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο" αναφέρεις οτι
είναι πολύ καλό για καθαρισμό προσώπου και όχι μόνο.Δηλαδή για που αλλού ενδείκνυται?Για το σώμα? για τα μαλλιά? Υπάρχει κάποια συνταγή απο αυτές που αναφέρεις που να είναι για τα μαλλιά?Επίσης στην συνταγή "Συνταγή ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ για ευαίσθητες επιδερμίδες με ενυδατικές ιδιότητες"΄αναφέρεις οτι θα μας δώσει σαπούνι μαλακό.Μπορούμε να το σκληρύνουμε λίγο βάζοντας λίγο μελισσοκέρι στο τέλος?(υπερλίπανση)Και αν ναι πόσο περίπου?Πάντως για να μη λέτε οτι κάθομαι άπραγος μέχρι να έρθει το θερμόμετρο έκανα το πρώτο μου σαπουνάκι (για εμφάνιση μόνο) με τη μέθοδο melt and pour με οχι και άσχημα αποτελεσματα....

Sophia είπε... [Απάντηση]

@aris
Γεια σου βρε Άρη. Ωραία! όλοι κάπως έτσι ξεκινήσαμε τη σαπωνοποιία.
Λοιπόν στο θέμα μας.
Φυσικά κάνει και για το σώμα. Αν έχεις κοντά μαλλιά κάνει και για τα μαλλιά. Στο λούσιμο θα έχεις μια τελείως διαφορετική αίσθηση από τα κοινά σαμπουάν.
Για το μαλακό σαπούνι δεν υπάρχει λόγος να προσθέσεις μελισσοκέρι μόνο και μόνο για να σκληρύνει. Απλά θα βγει ελαφρώς πιο μαλακό από τα σκληρά. Αν θέλεις βέβαια μπορείς να προσθέσεις αλλά όχι πάνω από 5%.
Καλό βράδυ.

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία σε ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση σου!Πρώτα ο Θεός αύριο η μεθαύριο θα κάνω την πρώτη απόπειρα...(ήρθε και το θερμόμετρο..Yeah...)Μετά απο την απάντηση σου, λέω να κάνω αυτήν την συνταγή με το γάλα, το αμυγδαλέλαιο, & το καρυδέλαιο αλλά με αυξημένες τις ποσότητες σε ολα τα υλικά κατά 30%(ένεκα του καλουπιού το οποίο το "κόβω" στα 1,6 με 1,8 λίτρα χωρητικότητα)Εννοείται ότι θα γράψω εντυπώσεις μετά το πέρας της διαδικασίας!!!!! Καλό βράδι...

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλησπέρα και Χριστός Ανέστη!.Η πρώτη απόπειρα ολοκληρώθηκε!(με επιτυχία ελπίζω,διότι μηδένα προ του τέλους μακάριζε).Ολα έγιναν κατά γράμμα της συνταγής(Συνταγή για ΣΑΠΟΥΝΙ με γάλα, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο).Εκεί που παιδεύτηκα αρκετά(χρονικά)ηταν το να φέρω στην ίδια θερμοκρασία τα δυο μίγματα(είχα ενα θερμόμετρο βλέπεις.Αλλά θα του ξηγήσω το όνειρο την άλλη φορα.Περιμένω θερμόμετρο με υπέρυθρες απο ebay)Mετά απο 2 μέρες το έβγαλα απο το καλούπι(1800 γρ)και το έκοψα.Ηταν σαν γραβιέρα και στο κόψιμο και στο χρώμα!Τώρα το έβαλα πάνω σε μια σχάρα στο δωμάτιο για να ωριμάσει!Θα το μετρήσω βέβαια με τις PH-μετρικές λωρίδες αλλά τι λές στους 2 μήνες θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω?και πόσο πρέπει να είναι περίπου το ph για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί(γενικώς)? Και τώρα η ερώτηση για μελλοντικές συνταγές(οχι θα γλύτωνες χι χι χι)Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της υπερλίπανσης με μείωση της αρχικής ποσότητας του ΝΑΟΗ και θέλουμε να προσθέσουμε κάποια έλαια στο τέλος οταν θα αρχίσει το μείγμα να κάνει ίχνη.Υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο (ποσοτικά) σε σχέση με την συνολική ποσότητα των αρχικών ελαίων, πχ 5% η 10% ? Και αν σε αυτή την ποσότητα του 5% η 10% πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 η 2 η 3 έλαια συγχρόνως αρκεί οι ποσότητες τους συνολικά να μην υπερβαίνουν αυτο το ανώτατο όριο ? Την άλλη ερώτηση την επόμενη φορά γιατί θα με κυνηγάς(@@ΧΧ*@@#$%#....) Να είσαι καλά και Χρόνια Πολλά!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@aris
Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη.
Άντε μπράβο μπράβο έκανες καλή αρχή! Πολύ ωραία έτσι πρέπει να είναι όπως το είπες σαν γραβιέρα. Αργότερα βέβαια θα δεις ότι θα σκληρύνει περισσότερο. Μην το μετρήσεις τώρα, τσάμπα ο κόπος, θα σου βγει υπεραλκαλικό. Μετά από 2 μήνες σίγουρα θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Το ιδανικό είναι 7. Στο 7.5 - 8 μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.
Το ποσοστό είναι το ίδιο.
Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ναι μπορείς να το κάνεις όπως λες, αρκεί τα έλαια αυτά να συμπεριλαμβάνονται στη συνταγή. Διαφορετικά δεν θα ξέρεις σε ποιο ποσοστό βρίσκεσαι.

aris είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστώ πολύ Σοφία,να είσαι καλά!Βέβαια πριν το χρησιμοποιήσω ευελπιστώ ότι θα ωριμάζουν 2,3 ακόμη παράλληλα(συνταγές). Υπομονή, το καλό πράγμα αργεί...Τώρα οσον αφορά την υπερλίπανση (όταν χρειαστεί)μάλλον θα προτιμήσω την αρχική μείωση του ΝΑΟΗ. Μου φαίνεται πιο εύκολο.

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία SOS...Έγινε πατάτα χθές στην συγκεκριμένη συνταγή (είναι η δεύτερη φορά που την κάνω,την πρώτη φορά βγήκε τέλεια).Πρόσεξε τι έγινε ακριβώς:Κάνω την συνταγή για 3,5 κιλά.Στα πρόσθετα το γάλα που έβαλα ηταν κατσικίσιο.Επειδή ήθελα να βάλω δυο αρώματα έκανα το εξής:Οταν έκανα την μίξη του νερού με τα λάδια και μετά χώρισα το μείγμα σε δυο κατσαρόλες (μισό μισό).Ανακατεύω το πρώτο μισό, και στο trace βαζω το γάλα και άρωμα αγιόκλημα,και το βάζω στα καλούπια.Μετά ανακατεύω το άλλο μισό,και στο trace βάζω το γάλα και άρωμα λεβάντα, και το τοποθετώ στα άλλα καλούπια.Και τα δυό είχαν το ίδιο χρώμα (κιτρινωπό)και ηταν σαν πηχτή κρέμα(όπως ολα τα σαπούνια που έκανα).Το απόγευμα (μετα απο 4 ώρες περίπου)πάω να δω τι γίνεται και τι να δω?ΜΟΝΟ απο το μισό που έβαλα άρωμα λεβάντα έχουν τρέξει απο το ξύλινο καλόυπι(με freezer paper)λάδια και ανοίγοντας το καλούπι το σαπούνι έχει γίνει μια λαδοπράσινη νερουλή χλαπάτσα....Το άλλο μισό με άρωμα αγιόκλημα ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.Κανονικότατο και ηδη σήμερα το πρωί που το είδα ηταν και σχεδόν έτοιμο για ξεκαλούπωμα.Θα "τρελλαθώ", δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε.Να είχε πρόβλημα η λεβάντα??Να έκανε καμιά αντίδραση με το γάλα?Αφού η υπόλοιπη συνταγή ηταν ακριβώς η ΙΔΙΑ!Σηκώνω τα χέρια...Να σημειώσω οτι τα αρώματα ηταν αυτά τα ειδικά για τα σαπούνια απο το Orestis craft center.Το αγιόκλημα το είχα χρησιμοποιήσει και στην πρώτη συνταγή(τέλεια),τη λεβάντα άνοιξα το μπουκαλάκι της πρώτη φορά...

Sophia είπε... [Απάντηση]

@aris
Καλησπέρα Άρη. Δεν ξέρω αν το έχω ξαναπεί, αν όχι το λέω τώρα. Δεν είναι καλό που το ξετυλίγεις πριν τουλάχιστον το πρώτο 24ωρο. Η σαπωνοποίηση συνεχίζεται και μέσα στα καλούπια για πολλές ώρες. Γι΄αυτό θέλει σταθερότητα και στον αέρα και στη θερμοκρασία. Μέσα στο πρώτο 3ωρο-4ωρο αλλά και μετά, πολλά μπορεί να συμβαίνων. Άρα, θέλω να μου πεις πως είναι μετά τις 48ωρες μέσα στο καλούπι. Αν τώρα η ποσότητα του λαδιού που θα τρέξει είναι πολύ μεγάλη, θα μπορούσα να σκεφτώ μεγάλο ποσοστό υπερλίπανσης. Δεδομένου ότι μοίρασες το υλικό και το πρώτο μισό είναι οκ, τότε αυτό δεν ισχύει. Ίσως να μην πρόλαβες να ανακατέψεις επαρκώς, αλλά και πάλι σου λέω ότι δεν μπορείς να κρίνεις μέσα στο πρώτο 4ωρο τι έχει πάει στραβά (ΑΝ έχει πάει κάτι στραβά).

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλημέρα!Δεν θα πείραζα τίποτε αν δεν είχε πλημυρίσει τμήμα του σαλονιού με λάδια και άρωμα.Αναγκαστικά κοίταξα τι έγινε γιατί ποτέ δεν είχα τέτοιο πρόβλημα..Το τμήμα της συνταγής που έγινε με αγιόκλημα (χθές βράδυ το ξεκαλούπωσα και ήταν μια χαρά.Απλώς είχε σφίξει περισσότερο απο την πρώτη φορά που έκανα την συνταγή, και τριβόταν στις άκρες)το είχα βάλει σε δυο σιλικονούχες φόρμες,μια τετράγωνη και μια με 6 λουλούδια.Σε αυτή με τα 6 λουλούδια είχα γεμίσει 4 θήκες με το αγόκλημα και 1 με τη λεβάντα (επειδή θα έπεφτε πολύ στο ξύλινο)και τα σκέπασα με μεμβράνη (εννοείται οτι πάνω απο όλα υπήρχε κουβέρτα)Με το που σήκωσα την κουβέρτα απλώς να τα δώ (όταν ανακάλυψα το συμβάν)η ίδια εικόνα.Τα 4 με το αγιόκλημα κιτρινομπέζ χρώμα και ηταν ηδη λίγο σφιχτά και το άλλο με τη λεβάντα νόμιζα στη αρχή οτι ηταν άδειο.(είχα ξεχάσει οτι γεμίσαμε και ένα με λεβάντα)Είχε την ίδια εικόνα με αυτήν του ξύλινου καλουπιού(λαδοπράσινη γλίτσα). Απλά Σοφία όπως το είδα χθές, το πέταξα κατευθείαν,φοβήθηκα μη χαλάσει και το ξύλινο καλούπι....Υπερλίπανση χρησιμοποίησα 4%(Την πρώτη φορά το έκανα με 0% κανονικά,αλλά τώρα είπα να κάνω λίγη υπερλίπανση για να δω πως θα γίνει)Εντάξει, οτι έγινε ,έγινε (αργά η γρήγορα θα είχαμε και καμιά αποτυχία)απλά το θέμα είναι να βρίσκαμε τι έφταιξε για να μην επαναληφθεί..(τζάμπα κόπος και υλικά)

Υ.Γ. Πάντως το πρώτο σαπούνι της συγκεκριμένης συνταγής...φανταστικο!Τώρα που τελειώνει η πρώτη μπέρα έχει γίνει το σαπούνι περιμετρικά ημιδιαφανές,με μια πολυ μικρή γλιτσούλα (απο την γλυκερίνη).Τέλειο.Να είσαι καλά Σοφία,σε ευχαριστούμε για τις φανταστικές συνταγές που μας δίνεις...

aris είπε... [Απάντηση]

Σοφία καλησπέρα!Ξανάκανα την συνταγή (θα έσκαγα)και ολα πήγαν τέλεια.Βάρος σσαπουνιού συνταγής 1800 γρ. Απλά έβαλα όπως και την πρώτη φορά γάλα Νουνού family πράσινο(δεν το ξαναλλάζω σε αυτήν την συνταγή...)και για άρωμα έβαλα αιθέριο έλαιο της Apivita (γεράνι).Παρότι μόνο 10 ml σε 1800 γρ σαπούνι, και η μυρωδιά είναι πιο έντονη απο όσο περίμενα (λόγω της μικρής ποσότητας).

Mairy είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω από πού μπορώ να προμηθευτώ ζυγαριά ακριβείας και θερμόμετρο σε σχετικά καλή τιμή.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Γεια σου Σοφία,
έφτιαξα το απλό σαπούνι ελαιολάδου. Μια εβδομάδα μετά, δεν έχει πήξει καλά και ποσότητα του ελαιολάδου έχει μείνει στην επιφάνεια και δεν έχει απορροφηθεί (το έχω ακόμα μέσα στο καλούπι). Ζύγισα καλά τα υλικά πριν από την παρασκευή, τι να έχει πάει λάθος; Ευχαριστώ, Σοφία

mikri arnoula είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα!!Εκπληκτικό το μπλογκ σου!!Πολλά μπράβο!Θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση και αν μου απαντούσες θα με βοηθούσες αφάνταστα!!
Θέλω να ασχοληθώ με τη δημιουργία σαπουνιού αλλά θέλω σε παρακαλώ τη βοήθειά σου!
Είμαι ακόμα στη διαδικασία διαβάσματος και ενημέρωσης-μαζέματος πληροφοριών!!
Απο ότι έχω καταλάβει εσύ χρησιμοποιείς την ψυχρή μέθοδο σαπωνοποίησης.Για αρχή νομίζω πως με φοβίζει και για αυτό θέλω να σε ρωτήσω για τη μέθοδο με τη χρήση βάσης σαπουνιού (γλυκερίνης) που δεν έχει μέσα σόδα.Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ακολουθώ πάλι δοσολογίες στα χρώματα π.χ. ή στα αρώματα ή δεν παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο?
Είδα π.χ. πολλές συνταγές σου με αυστηρή δοσομέτρηση.
Ευχαριστώ πάρα πολύ!!
Περιμένω με αγωνία!
Άννα

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Γεια και πάλι, είμαι η Σοφία, έχω στείλει το προ προηγούμενο μήνυμα (με το σαπούνι που δεν πήζει και το συσσωρευμένο ελαιόλαδο στην κορυφή). Σήμερα αγανάκτησα και το έβγαλα από το καλούπι. Διαπίστωσα ότι το μέρος του σαπουνιού που ήταν στον πάτο του καλουπιού έχει πήξει τέλεια και είναι άσπρο, ενώ όλο το επάνω μισό είναι ακόμα μαλακό. Τι να κάνω;
Ευχαριστώ, Σοφία

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Γεια σου Σοφία μου. Μου φαίνεται πολύ περίεργο αυτό που μου λές ότι έγινε με το σαπούνι σου. Μιλάμε για πολύ μεγάλη ποσότητα λαδιού στην επιφάνια; Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό, είναι να έχεις βάλει μεγάλη αναλογία λαδιού, αλλά δεδομένου ότι ζύγισες σωστά όπως λες και έχεις ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες, η αμέσως επόμενη πιθανή αιτία, ίσος είναι η λάθος ανάδευση. Πες μου σχετικά με αυτό τι ακριβός έκανες.
Τι θα κάνεις τώρα… έπρεπε να το είχες βγάλει νωρίτερα από τα καλούπια όπως και να ήταν. Καλό σημάδι ότι έστω και το κάτω μέρος του έσφιξε και άσπρισε. Εννοείτε ωρίμανση δεν μπορεί να γίνει μέσα σε καλούπι, οπότε το χρησιμοποιείς μετά από 40 ημέρες. Άσε να δείς πως θα πάει το μαλακό κομμάτι και αν παραμένει έτσι μετά το 40ήμερο ωρίμανσης απλά αφαίρεσε το.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@mikri arnoula
Καλή σου ημέρα. Αν και δεν έχω ασχοληθεί με έτοιμες σαπουνόμαζες, η λογική σε αυτό είναι ότι χρησιμοποιείς την έτοιμη βάση και προσθέτεις εσύ ότι θέλεις, είτε χρώματα είτε αρώματα. Οι δοσολογίες δεν είναι τόσο αυστηρές είναι κάπως πιο αυθαίρετα τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Σοφία μου, είμαι η ως άνω Σοφία, σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Μάλλον η ανάδευση δεν πήγε καλά, γιατί απλά, δεν το ανάδευσα καθόλου (!) πριν το βάλω στο καλούπι.
Τώρα, αφαίρεσα την περίσσεια λαδιού (φαντάσου σε ένα κουτί οικογενειακού παγωτού, να επιπλέει περίπου 1 χιλιοστό λαδιού. Πολύ!) και θα δω τι θα γίνει.
Να το βγάλω πιο πριν ήταν λίγο δύσκολο, γιατί η εμφάνισή του είχε ως εξής : στον πάτο πηγμένο κανονικά σαπούνι, στο ενδιάμεσο χυλός και στο επάνω μέρος το λάδι που περίσσευε, Madness!
Χίλια ευχαριστώ και πάλι, με έχεις βοηθήσει πάρα πολύ!
Σοφία

Themis είπε... [Απάντηση]

Σοφία μου γεια σου,
λοιπόν...
Το πρώτο σαπούνι ελαιολάδου που έκανα, παρ'ότι που δεν είχε πήξει καλά όταν το καλούπωσα, πήγε μια χαρά και είναι σχεδόν έτοιμο!
Έκανα επίσης το σαπούνι με μπύρα και βότανα, και αυτό τα πάει επίσης τέλεια.
Δοκίμασα επίσης να φτιάξω ένα σαπούνι με:
600 γρ ελαιόλαδο
200 γρ αμυγδαλέλαιο
200 γρ έλαιο καρύδας
320 γρ χαμομήλι
139 γρ καυστική σόδα
10 γρ αιθέριο έλαιο λεβάντας
Στης δύο μέρες που το ξεκαλούπωσα και το έκοψα, ήταν λίγο μαλακό. Σήμερα, δύο μέρες ακόμα μετά, είναι ακόμα λίγο μαλακό.(λιγότερο από πριν)
Θα έχω πρόβλημα; Μπορώ να κάνω κάτι;
Άμα μπορείς, βοήθησε με
Και σήμερα το βράδυ ξεκαλουπώνω το σαπούνι με πορτοκάλι!!!!
Θα σου πω πώς πήγε.
Χαιρετίσματα, και περιμένω της συμβουλές σου.

κική είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα.Μπορούμε να φτιάξουμε σαπούνι με στάχτη,χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καυστική σόδα?Απ ότι εχω διαβάσει έτσι το έφτιαχναν παλιότερα,δεν έχω βρει όμως πουθενά το συγκεκριμένο τρόπο.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για την καλή δουλειά, αγοράσαμε κι εμείς όλα τα υλικά σχεδόν (θερμόμετρο από Δευτέρα μένει μόνο) και ξεκινάμε... Αγοράσαμε επίσης άρωμα μήλο-κανέλα, βανίλια και αιθέριο έλαιο πορτοκάλι. Τέλος χρωμα πορτοκαλί, αλλά θα παίξουμε και με φυσικές χρωστικές (πάπρικα, κακάο, κάρυ, κουρκουμά κτλ).
Ανυπομονώ να σας πούμε κι εμείς εντυπώσεις! Με το καλό και σαμπουάν :)

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

http://www.ftiaxno.gr/2008/01/blog-post_25.html
Κική, βρήκα σ αυτό το σάιτ μια συνταγή για σαπούνι από το 1ο ελληνικό βιβλίο φαρμακοποιίας, όπου αναφερεται η χρήση στάχτης, αν σε ενδιαφέρει.
Αντιγόνη

Κική είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστώ πολύ Αντιγόνη, θα το προσπαθήσω, αν κι αυτό με τους ασβέστες φαίνεται δύσκολο.Θα το δοκιμάσω και θα γράψω εντυπώσεις.

Εφη είπε... [Απάντηση]

καλησπερα Σοφία, έφτιαξα αυτή τη συνταγή σαπουνι με γάλα αμυγδαλέλαιο και γάλα καρύδας, την έκανα στη διαπλάσια ποσότητα και στο μείγμα νερού-σόδας έβαλα 150 γρ νερό και το υπόλοιπο το αντικατέστησα με γάλα κατσίκας που είχα παγώσει στην κατάψυξη, επίσης στο tracing προσθεσα και λίγο μέλι. Το μείγμα το έβαλα σε μικρά καλουπάκια μαργαρίτες και το υπόλοιπο σε μία ορθογώνια φόρμα για κεικ. Και κοίτα λοιπόν τι έγινε, πήγα την άλλη μέρα να τα ξεκαλουπώσω, οι μαργαρίτες μου ήταν μια χαρά, το άλλο όμως στη φόρμα του κέικ είχε ξεχειλίσει κ όταν κατάφερα να το βγάλω κάποια στιγμή από το καλούπι διαπίστωσα ότι το έβγαλα νωρίς είχε γίνει μόνο στο κέντρο κ όχι γύρω γύρω. Και τώρα θέλω να ρωτήσω πρώτον γιατί ξεχείλησε, και 2ον τι θα γίνει τώρα που το έβγαλα νωρίτερα από το καλούπι θα πάει για πέταμα??
*να πω ότι τα σαπούνια τα σκεπασα με μεμβράνη κ χοντρά υφάσματα κ για 24 ώρες δεν τα κούνησα καθόλου.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καμιά συνταγή για σαπούνι καλέντουλας έχει κανείς?

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλησπερα,
στη συνταγη με αμυγδαλελαιο και καρυδελαιο,αυτα τα δυο υλικα σε ποιο σημειο τα βαζουμε και πως?
Ευχαριστω,Βαγγελης

νίκος είπε... [Απάντηση]

Αγαπητή Σοφία, επειδή θα ήθελα να φτιάξω σαπούνι που να περιέχει (εκτός των άλλων υλικών) και κάποια ποσότητα πρόπολης σε σκόνη, μήπως ξέρεις τι ποσοστό πρόπολης είναι επιτρεπτό να ρίξω?

Αν διαλέξω στην τύχη μια ποσότητα, δεν θα μπορώ να μάθω ποτέ, αν ρίχνω την σωστή ποσότητα.

Έχεις κάποια πληροφόρηση σχετικά με αυτό?

ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΛΑΜΠΡΙΝΗ είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστούμε πολύ για τις συνταγές με τα σαπούνια. Έχουμε κάνει με δενδρολίβανο, με δαφνέλαιο, με νεράτζι, με λεμόνι και με πορτοκάλι. Να σας δώσουμε και μια συνταγή από τις Πινακάτες Πηλίου, σαπούνι για ρούχα.
5 λίτρα λάδι
2,5 λίτρα νερό
1 κιλό καυστική σόδα.

Ιωάννης Δεμερουτης είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα σας και ευχαριστουμε για τα τόσα χρήσιμα που γράφετε.
Ήθελα να σας ρωτήσω σε σαπούνι για λούσιμο ποιά ειναι η σωστή υπερλίπανση?για λιπαρά μαλιά με πιτυρίδα
Ευχαριστώ θερμά

Ιωάννης Δεμερουτης είπε... [Απάντηση]
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ιωάννης Δεμερουτης
Να μην υπάρχει μεγάλο ποσοστό υπερλίπανσης (κάτω από 5%).
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, καλό είναι μετά το λούσιμο με τέτοια σαπούνια, να ψεκάζουμε τα μαλλιά μας με ξύδι ή λεμόνι ή μπίρα (φυσικά ξεβγάζουμε μετά).
Καλή σου ημέρα

Γιώργος - Χανιά είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα αγαπητή μου Σοφία.
Καταρχήν Θα’θελα να σου εκφράσω τα συγχαρητήρια μου όχι μόνο για τις γνώσεις σου στο τομέα της σαπωνοποιίας αλλά και στο τρόπο και το ταλέντο που έχεις να τα εκφράζεις. Είμαι ένας εκκολαπτόμενος σαπωνοποιός με πολύ λίγες γνώσεις και θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις. Θα μπορούσες σε παρακαλώ να με ενημερώσεις για τον τρόπο που συμπεριφέρεται το σαπούνι με την αυξομείωση των ελαίων? π.χ. όταν αυξήσουμε τη ποσότητα του καστορέλαιου κάνει περισσότερο αφρό , ή όταν μειώσομε το λάδι καρύδας κάνει κάτι άλλο κλπ. Επίσης τι μεταβολή έχουμε στο τελικό αποτέλεσμα του σαπουνιού (όψη αφή ιδιότητες)αν βάλουμε γάλα η μέλι περισσότερο η λιγότερο. Και μια ερώτηση ακόμα : Μπορούμε να φτιάξομε σαπούνι με γυαλιστερή όψη (όπως το κρεμοσάπουνο ) ? Ευχαριστώ πολύ και περιμένω την απάντηση σου…
Γιώργος - Χανιά

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Γιώργος - Χανιά
Καλημέρα Γιώργο από τα όμορφα Χανιά και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Καταρχάς τα έλαια (το κάθε έλαιο έχει τη δικιά του αναλογία) θα πρέπει πάντα να βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη αναλογία σε σχέση με την σόδα. Αν υπερβούμε κατά πολύ το ποσοστό ελαίων τότε απλά η σόδα δεν έχει τη δυνατότητα να σαπουνοποιήσει όλο το έλαιο, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σαπούνι αρκετά μαλακό και λιπαρό. Αν τώρα έχουμε λιγότερο έλαιο, τότε περνούμε σαπούνι ιδιαίτερα καυστικό
Άρα όλα τα έλαια θα πρέπει να κυμαίνονται σε συγκεκριμένα πλαίσια ποσοστών.
Το καστορέλαιο μας σκληραίνει το σαπούνι και το έλαιο καρύδας μας δίνει περισσότερο αφρό.
Όσο για το υγρό σαπούνι γίνεται με καυστικό κάλιο και ακλουθείτε άλλη διαδικασία στην Παρασκευή του.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπερα , θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορω να προσθεσω λαδι αμυγδαλου στερεο αφου το λιωσω και αν ναι τι ποσοτητα?

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

στην ακριβως απο επανω ερωτηση εννοω λαδι καρυδας και οχι αμυγδαλου εκανα λαθος

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Αυτή την εποχή λόγο θερμοκρασία το έλαιο καρύδας έχει στερεή μορφή. Το καλοκαίρι ξαναγίνεται λαδάκι υγρό.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Ime i katja thelo na kano sapuni qerion ,eko agorasi 1 kg.sapuni dhiafona qe thela na krisimopiso gala karidhas ,pos na to fjakso to sapuni ti kriazet dhe po si na to fjakso? Efkaristo

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Κάνε μια προσπάθεια να μου το γράψεις λίγο καλύτερα, γιατί δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι μου λές.

Γιώργος - Χανιά είπε... [Απάντηση]

Αγαπητή Σοφία Καλησπέρα…
Θα ‘θελα να σε ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για τις συμβουλές σου που μοιράζεις τόσο απλόχερα…
Είχαμε μιλήσει πέρυσι τον Οκτώβριο που ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη σαπωνοποιεία. Θέλω να σου κάνω 2 ερωτήσεις και σε παρακαλώ αφιέρωσε αν θέλεις λίγο από το χρόνο σου να με διαφωτίσεις.
1. Πώς θα αποφύγω τη γλίτσα στο σαπούνι.(εκτός από τη γλίτσα , κολλάει όπου το αφήσεις.) Θέλω δηλαδή να δώσω σκληρότητα. Έχω βάλει αρκετή ποσότητα λάδι καρύδας αλλά το θέλω πιο σκληρό…
2. Πώς μπορώ να δώσω άσπρο χρώμα στο σαπούνι ?

Σ’ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γιώργος - Χανιά

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλησπερα! Θα ηθελα να ρωτησω, σε ποιο σημειο της παρασκευης προσθετουμε τα αιθ. Ελαια και τα χρωματα? Ευχαριστω πολυ. Φιλικα Ματινα

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπερα...θελω να ρωτησω πειραζει αν προσθεσω αιθεριο ελαιο ριγανης πειραζει...??

Δημοσίευση σχολίου

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...