Πως να φτιάξτε σπιτικό χαρτί

Φυσικά μιλάμε για ανακύκλωση χαρτιού. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω από καιρό. Να φτιάξω ανακυκλωμένο χαρτί. Ψάχνοντας λοιπόν βρήκα στο http://www.endiaferomai.gr/ ακριβώς πως γίνεται και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας.  

Μια όμορφη ιδέα, για διασκέδαση, οικονομία, για να παίξετε με τα παιδιά σας (αγόρια και κορίτσια)  ή για ένα πρωτότυπο χειροποίητο δώρο, είναι να φτιάξετε το δικό σας χαρτί με το οποίο θα ντύσετε διάφορα αντικείμενα όπως κορνίζες, τετράδια, κουτάκια, θα κατασκευάσετε καρδούλες , καραβάκια, αστεράκια, μόμπιλα κλπ ή απλά θα διπλώσετε τα δώρα σας. Πειραματιστείτε με διάφορα χρωματιστά  χαρτιά σαν πρώτη ύλη, (από αυτά που έχετε στο σπίτι) και τουλάχιστον για την αρχή, χρησιμοποιήστε όσα είναι πιο μαλακά και πιο απορροφητικά. (εφημερίδες, σελίδες του χρυσού οδηγού, σακούλες του μανάβη κλπ).

Υλικά που θα χρειαστούν:

1. Ένα ξύλινο πλαίσιο, το οποίο μπορεί να είναι πολύ απλό - δεν χρειάζονται περίπλοκοι αρμοί. Αν φτιάξετε βιδωτούς αρμούς, ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ορειχάλκινες βίδες που δεν σκουριάζουν. Οι εσωτερικές διαστάσεις του πλαισίου πρέπει να έχουν το μέγεθος που θέλετε για το χαρτί.

2. Άλλο ένα ξύλινο πλαίσιο σαν το πρώτο, καλυμμένο όμως από τη μία πλευρά με νάιλον σήτα. Κολλήστε την ή στερεώστε την πολύ γερά πάνω στο πλαίσιο για να έχετε επιτυχία. Πολύ κατάλληλη και φτηνή είναι η σήτα από αλουμίνιο. Αν κάνετε το πλαίσιο πολύ μεγάλο, ίσως η σήτα παρουσιάσει βαθουλώματα, πράγμα που θα χαλάσει το χαρτί σας. Γι αυτό, το μέγεθος "Α5" (21x14,8 εκ. ένα από τα στάνταρ μεγέθη χαρτιού στην αγορά) είναι κατάλληλο για το πλαίσιο.

3. Ένα μεταλλικό κόσκινο οικιακής χρήσης.

4. Ένα γουδοχέρι, ένα ξύλινο χερούλι από σπάτουλα, οποιοδήποτε παρόμοιο αντικείμενο φτάνει να είναι γερό και αρκετά λείο, ή εναλλακτικά ένα ηλεκτρικό blender, ή ένας χειροκίνητος μύλος ανακατέματος.

5. Λωρίδες χαρτιού που είναι για πέταμα -όχι πολύ παχύ κατά προτίμηση, γιατί πολτοποιείται δύσκολα. Το χρώμα του χαρτιού που θα φτιάξετε θα εξαρτηθεί από το χρώμα του χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε. Οι παλιές εφημερίδες, για παράδειγμα, δίνουν γκρι ανοιχτό χρώμα. Θα ήταν καλό να κόβατε το χαρτί σε μικρά κομμάτια, γιατί έτσι συντομεύεται η πολτοποίηση. Θα βοηθούσε, επίσης, το μούλιασμα του χαρτιού σε χλιαρό νερό αποβραδίς.

6. Μια λεκάνη ζεστό (όχι καυτό) νερό.

7. Μια απλή πρέσα. Οι πλάκες της πρέσας πρέπει να είναι λίγο πιο πλατιές από το χαρτί που κατασκευάζετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία παλιά πρέσα για παντελόνια ή και μια στοίβα βιβλία.

8. Χρειάζονται ακόμα μερικά πανιά. Θα χρειαστείτε ένα πανί για κάθε φύλλο χαρτιού που θα φτιάξετε.

9. Ο νεροχύτης (ή μια μεγάλη λεκάνη) με νερό. Φροντίστε να χωράει μέσα το ξύλινο πλαίσιο!

Ας αρχίσουμε:
Βήμα 1ο
Πώς φτιάχνεται ο πολτός:

Τοποθετήστε το κόσκινο μέσα στη λεκάνη, χωρίς να καλύπτεται εντελώς από το νερό. Βάλτε τις λωρίδες του χαρτιού στο κόσκινο και πολτοποιήστε το χαρτί με το γουδοχέρι, το blender ή τον μύλο. Η πυκνότητα του μείγματος πρέπει να είναι κάπου ανάμεσα στο χυλό και το γιαούρτι! Ο πολτός θα συγκεντρωθεί μέσα στο κόσκινο, αν και μπορεί να χυθεί και λίγος στο νερό της λεκάνης. Δεν πειράζει!

Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να πάρει πάνω από 5 με 10 λεπτά.

Βήμα 2ο
Πώς φτιάχνεται το χαρτί:

1. Ρίξτε τον πολτό στο νεροχύτη με το νερό και ανακατέψτε (αφού κλείσετε τη τρύπα της αποχέτευσης).

2. Πάρτε τα δύο ξύλινα πλαίσια, βάλτε το (1) πάνω από το (2) με τη σήτα στη μέση και κρατήστε τα μαζί. Βυθίστε τα μέσα στο νερό λοξά μέχρι τον πάτο του νεροχύτη. Κρατώντας τα οριζόντια, τραβήξτε τα τώρα σιγά σιγά έξω από το νερό.
Προσοχή! Ίσως προκληθεί αναρρόφηση! (δηλαδή θα φαίνεται σαν να κόλλησε).


3. Τώρα πρέπει να έχετε μια λεπτή στρώση πολτού πάνω στη σήτα. Γείρετε το πλαίσιο ελαφρά από τη μία μεριά για να στραγγίξετε το περιττό νερό.

4. Βγάλτε το πλαίσιο (1) και βάλτε το στην άκρη. Θα το ξαναχρειαστείτε, όταν αρχίσετε να φτιάχνετε το επόμενο φύλλο χαρτιού.

5. Γυρίστε τώρα το πλαίσιο (2) ανάποδα -δεν πέφτει ο πολτός- και ακουμπήστε το στην πρέσα πάνω σ' ένα πανί.

6. Τραβήξτε προσεκτικά το πλαίσιο. Η στρώση του πολτού θα πρέπει να "ξεφλουδίσει" χωρίς να σπάσει καθόλου και να μείνει πάνω στο πανί. Αν διαπιστώσετε ότι το χαρτί δεν ξεκολλάει ομοιόμορφα, δοκιμάστε να τρίψετε το πίσω μέρος της σήτας με την πλάτη μιας κουτάλας πριν να σηκώσετε το πλαίσιο. Δεν θα ήταν κακή ιδέα να πατούσατε λίγο το πλαίσιο με την πρέσα πριν το σηκώσετε, για να φύγει το περιττό νερό που ίσως έχει μείνει στον πολτό.

7. Όταν βγάλετε το πλαίσιο, βάλτε άλλο ένα πανί πάνω στο χαρτί. Ύστερα, επαναλάβετε όλη τη διαδικασία από την αρχή για κάθε φύλλο χαρτιού βάζοντας πάντα ένα πανί μετά από κάθε φύλλο.

8. Αν η στρώση του πολτού πάνω στη σήτα αρχίσει να λεπταίνει, τότε ίσως χρειάζεται περισσότερος πολτός στο νερό. Θα σας συμβουλεύαμε ακόμα να ανακατεύετε το νερό ανάμεσα σε κάθε επανάληψη της διαδικασίας, για να μη μείνει ο πολτός στον πάτο του νεροχύτη.

9. Όταν έχετε φτιάξει όσο χαρτί θέλετε, κλείστε την πρέσα και σφίξτε την καλά για να στύψετε έτσι όλο το νερό. Μετά αφήστε έτσι το χαρτί να στεγνώσει. Μάλλον θα χρειαστεί να το αφήσετε όλη τη νύχτα.

10. Όταν στεγνώσει, το χαρτί θα πρέπει να ξεχωρίζει εύκολα από τα πανιά και θα είναι έτοιμο. Μπορείτε τότε να απλώσετε τα φύλλα να στεγνώσουν εντελώς. Θα τα απλώσετε με μανταλάκια σ' ένα σχοινί μέσα στο σπίτι.

Εναλλακτικές ιδέες:
1. Δοκιμάστε να προσθέσετε στο νερό χρώματα.

2. Δοκιμάστε να προσθέσετε πέταλα λουλουδιών ή φτερά ή μικρά φύλλα, που θα ενσωματωθούν στο φύλλο του χαρτιού. Πάρτε, όμως, μόνο ό,τι έχει ήδη πέσει στο έδαφος! Συμπιέστε τα πρώτα σ' ένα βιβλίο, ανάμεσα σε χαρτί τουαλέτας ή χαρτοπετσέτες για να απορροφηθεί η υγρασία.

3. Δοκιμάστε να γράψετε στο χαρτί καλλιγραφικά γράμματα με πένα, να ζωγραφίσετε, ένα κείμενο ή να σχεδιάσετε ένα χάρτη θησαυρού και να το τυλίξετε με κορδέλα.

Την ιδέα βρήκα  http://www.endiaferomai.gr/

6 σχόλια:

Marie είπε... [Απάντηση]

Ωωωω! Πολύ χρήσιμες και κατατοπιστικές οι οδηγίες σου! Κάποια στιγμή που θα εφοδιαστώ τα απαραίτητα θα'θελα να το επιχειρήσω. Σε ευχαριστούμε! Φιλάκια πολλά!

χρυσάνθη είπε... [Απάντηση]

Ενδιαφέρουσα τεχνική !!!! Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας!!Καλή εβδομάδα!

Sophia είπε... [Απάντηση]

Marie εγω ευχαριστώ. Κάντο ναι, είναι υπέροχο να μην αφήνουμε να πεθάνει κανένα υλικό και να του ξαναδίνουμε ζωή και λόγο ύπαρξης. Καληνύχτα

Sophia είπε... [Απάντηση]

Χρυσάνθη μου εγώ ευχαριστώ και χαίρομαι που το βρίσκετε ενδιαφέρον. Καλη νύχτα και καλή εβδομάδα.

Φιλία είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστούμε για τις άριστες οδηγίες.
Πολύς κόπος όμως δεν είναι;
Καλή βδομάδα

Sophia είπε... [Απάντηση]

Φιλία μου ξέρεις μερικές φορές οι κατασκευές είναι σαν την βόλτα, θες να έχει διαδρομή μεγάλη για να την ευχαριστηθείς.

Δημοσίευση σχολίου

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...