Συνταγή σαπουνιού με δυόσμο

Μετά από πολύ καιρό επανέρχομαι στο κεφάλαιο σαπωνοποιία και σας δίνω μια ακόμα συνταγή.
Σαπούνι δυόσμου. 




Δεν σας κρύβω ότι είναι το αγαπημένο μου και αυτό που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση εδώ και πολύ καιρό.
Τι ιδιαίτερο έχει αυτό σαπούνι; Το άρωμά του δυόσμου σε συνδυασμό με το φυσικό άρωμα σαπουνιού ελαιολάδου το κάνει υπέροχο. Είναι από τα λίγα σαπούνια που το άρωμά τους διαρκεί τόσο πολύ. Και φυσικά με τη χρήση του εξαφανίζει άλλες οσμές.
Αυτά από τη δική μου εμπειρία χρήσεις σαπουνιού δυόσμου.
 

Σας παραθέτω μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το δυόσμος ή ηδύοσμο, ένα από τα πιο «θαυματουργά» βότανα.

  • Σκορπίζει το άρωμά του παντού

Ιδιαίτερα αγαπητός σε όλες τις χώρες της Μεσογείου ο δυόσμος χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική, την ιατρική, τη φαρμακοποιία και τη μυροποιία. Στην αρχαιότητα έκανε το νερό των λουτρών να ευωδιάζει, ενώ οι Αθηναίοι λέγεται ότι τον φορούσαν ως άρωμα τρίβοντάς τον στο σώμα τους. Στα μέσα του περασμένου αιώνα σκόρπιζε αφειδώς το άρωμά του σε χώρους αναψυχής, ψυχαγωγίας και χαλάρωσης, σε γιορτές και δεξιώσεις.
  • Συστατικό σε αρχαία οδοντόκρεμα

Σήμερα τσίχλες, σιρόπια ζαχαροπλαστικής και οδοντόκρεμες έχουν δημιουργήσει μια σχέση λατρείας μαζί του. Όμως έτσι συνέβαινε πάντα: Συνταγή οδοντόκρεμας, που βρέθηκε σε αρχαίο αιγυπτιακό πάπυρο (στα ελληνικά), περιελάμβανε δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και σκόνη ίριδας (είδος κρίνου).
  • Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες τον έτριβαν στο τραπέζι;

Υπάρχει καλύτερο… τραπεζομάντιλο από τον χυμό του δυόσμου; Όχι, κατά τους αρχαίους Έλληνες. Όπως λέγεται, όταν έστρωναν τραπέζι, πρώτα το αρωμάτιζαν τρίβοντας επάνω στην επιφάνειά του φυλλαράκια δυόσμου και μετά κάθονταν να γευματίσουν. Προφανώς το έκαναν για να τους ανοίξει η όρεξη (ο δυόσμος διεγείρει το πεπτικό σύστημα), για να ηρεμήσει το πνεύμα και να δημιουργηθεί κλίμα ευφορίας (από το γλυκό του άρωμα). Και ίσως για να κρατήσουν μακριά απρόσκλητους επισκέπτες, όπως μυρμήγκια, σαρανταποδαρούσες, κουνούπια και ποντίκια.
Ιατρικές έρευνες έδειξαν ότι ο δυόσμος έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και ανοσορυθμιστική δράση χάρη στο ροσμαρινικό οξύ που περιέχει, μια πολυφαινόλη η οποία απαντάται σε αρκετά μυρωδικά βότανα (βασιλικός, θυμάρι, δεντρολίβανο κ.ά.). Γι’ αυτό και προτείνεται, εκτός των άλλων, ως ρόφημα για την ανακούφιση της οστεοαρθρίτιδας, επειδή αναστέλλει τις χρόνιες και οξείες φλεγμονές. Επίσης διαθέτει εξαιρετικές αντιμυκητισιακές ιδιότητες (π.χ. εξολοθρεύει τον μύκητα Candida albicans, καθώς και μύκητες που εμφανίζονται κατά την αποσύνθεση των τροφίμων). Έτσι προτείνεται και για την αντιμετώπιση προβλημάτων πέψης. Επιπλέον μειώνει τα τριγλυκερίδια αλλά και τις αρσενικές ορμόνες σε άντρες και γυναίκες που τον πίνουν συχνά σε αφέψημα (η τεστοστερόνη υπάρχει και στον γυναικείο οργανισμό).

  • Προσοχή στο αιθέριο έλαιο

Το αιθέριο έλαιο του δυόσμου έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Καταπολεμά πολλά βακτηρίδια (όπως τον E. Coli, που προσβάλλει τα έντερα), το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τη σαλμονέλα, τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο και τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα. Γι΄αυτό χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό αλλά και ως μέσο συντήρησης των τροφίμων. Ο ψεκασμός της φλούδας της πατάτας με αιθέριο έλαιο δυόσμου παρατείνει την αποθήκευσή της έως και έναν χρόνο χωρίς να φυτρώνει, ενώ ψεκασμοί με δυόσμο γενικώς εφαρμόζονται όπου χρειάζεται να εξαλειφθούν παράσιτα και ζωύφια. Ίσως γι΄ αυτό κάποιες νοικοκυρές αποθηκεύουν τα όσπρια μαζί με φυλλαράκια δυόσμου, ώστε να συντηρηθούν καλύτερα. Ακόμα, το έλαιο του δημοφιλούς βοτάνου δρα και ως προστατευτικό από επιζήμιες ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες.
Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε φυτικό αιθέριο έλαιο, η χρήση του απαιτεί προσοχή, γιατί σε μεγάλες δόσεις είναι τοξικό. Έγκυοι, θηλάζουσες και παιδιά καλύτερα να το αποφεύγουν τελείως και φρονιμότερο είναι να προηγείται έλεγχος αλλεργίας πριν από τη χρήση του.
 

Εμείς θα το βάλουμε και στο σαπούνι μας!!!!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ

***Προσοχή!! πριν προχωρήσετε στην συνταγή διαβάστε πολύ προσεκτικά την κρύα μέθοδο σαπωνοποίησης.***

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι:
  • Ελαιόλαδο: 800gr
  • Έλαιο καρύδας: 200gr
  • Αφέψημα δυόσμου (αντικαθιστά το νερό): 341,66gr
  • Καυστική σόδα (NaOH): 139gr
  • αποξηραμένο δυόσμο (τριμμένο): 2κουταλ. γλυκού
  • αιθέριο έλαιο δυόσμου: περίπου 10ml
Για να προσχωρήσετε στην εκτέλεση της συνταγής, διαβάστε και μελετήστε πολύ προσεκτικά την κρύα μέθοδο σαπωνοποίησης.
 
  • Εκτελείτε τη συνταγή σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Προσθέτετε τον αποξηραμένο δυόσμο και το αιθέριο έλαιο λίγο πριν τελειώσει η ανάδευση.

18 σχόλια:

ΦΛΩΡΑ είπε... [Απάντηση]

Ως εδώ έχει φτάσει το άρωμά του...

Gina-Teta είπε... [Απάντηση]

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΤΕ ΣΑΠΟΥΝΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙς ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ ΛΕΩ ΝΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΩ. ΦΙΛΑΚΙΑ

Θέμης είπε... [Απάντηση]

Καλησπέρα Σοφία. Μπορώ να πω πως εσύ είσαι αυτή που με έμαθε να φτιάχνω σαπούνια!!! ¨Έφτιαξα σαπούνι δυόσμου τον περασμένο Ιούλιο με τον ίδιο τρόπο με την μόνη διαφορά ότι έβαλα 900 γρ ελαιόλαδο, 50 γρ λάδι καρύδας 50 γρ αμυγδαλέλαιο και την ανάλογη καυστική σόδα και έγινε ένα απίστευτα απαλό σαπούνι. Είναι μια αναλογία λαδιών που ακολουθώ τελευταία στα σαπούνια μου με αφέψημα του κάθε βοτάνου που χρησιμοποιώ και βγαίνουν εξαιρετικά, Ιδίως αυτό με το χαμομήλι είναι απίστευτο. Η γνώμη σου είναι πάντα πολύτιμη και περιμένω να την ακούσω. Ευχαριστώ για όσα μου έμαθες. Φιλάκια.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Γεια σου Σοφία! Μόλις έκανα μία δόση σαπούνι δυόσμου και όπως πάντα η συνταγή σου πετυχαίνει! έχω φτιάξει όλες τι ςσυνταγές σου και είμαι σε αναμονή να χρησιμοποιήσω τα σαπούνια για να ώ αν και πόσο γλυτσιάζουν, δεδομένου ότι χρησιμοποιώ ελαιόλαδο και όχι μούργα ή πυρηνέλαιο. Ίδωμεν! Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν ξέρεις πώς γίνεται σαπούνι καρότου και σε τί αναλογίες. Επίσης αν έχεις συνταγή για σαπούνι λεβάντας. Ευχαριστώ και καληνύχτα σου.
Στέλλα, Αθήνα.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλημέρα Στέλλα (Αθήνα).
Λίγο υπομονή και θα κάνω σχετικές αναρτήσεις και για τα δύο αυτά σαπούνια.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλημέρα Σοφία. Θα περιμένω! Επίσης θα ήθελα να μου διευκρινίσεις το εξής αν ξέρεις: Σε ένα σύνδεσμο υπολογισμού υλικών (http://www.thesoapcalculator.com/pages/SoapCalculator.aspx?lang=el) , ενώ η ποσότητα της σόδας είναι εντάξει, το νερό είναι κατά 40 περίπου γραμμάρια παραπάνω. Γιατί γίνεται αυτό;
Στέλλα, Αθήνα

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπερα αν αυξησεις την ποσοτητα του δυοσμου η αν δεν χρησιμοποιησεις αιθεριο ελαιο πρεπει να αλλαξεις και τις υπολοιπες αναλογιες.
ευχαριστω
τακης

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλησπέρα Τάκη. Όχι, οι αναλογίες παραμένουν ίδιες.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

καλησπέρα.
εφτιαξα το σαπουνι αλλα δεν μυριζει καθολου δυοσμο.
τα υλικα ειναι ακριβως οπως τα αναφερετε.
τι να έγινε?
υπαρχει περιπτωση να μυριζει οταν τελειωσει η ωριμανση ή οχι?
ευχαριστώ
νίκος

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

το μονο που δεν εβαλα ειναι το αιθεριο έλαιο.
ευχαριστω και παλι
νικος

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Καλημέρα Νίκο, απάντησες μόνος σου στο ερώτημά σου. Η απουσία αιθέριου ευθύνεται για το ότι δεν μυρίζει καθόλου δυόσμο.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

ευχαριστώ για την απάντηση.
σε περίπτωση που γενικά το αιθέριο έλαιο που θέλουμε να βάλουμε δεν υπάρχει μπορούμε να βάλουμε άρωμα? πόσο πρέπει να βάλουμε? η διαφορά αιθέριου έλαιου και αρώματος ποιά είναι?
ευχαριστώ
νίκος

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Ανώνυμος
Γειά σου Νίκο. Η διαφορά είναι τεράστια!!!! Μιλάμε για φυσικό προϊόν με ευεργετικές ιδιότητες στον άνθρωπο και για χημικό προϊόν, με ότι συνεπάγεται αυτό. Η γνώμη μου είναι ότι αφού μπαίνεις στη διαδικασία να φτιάξεις ένα τέτοιο αγνό προϊόν, άφησέ το αγνό και ας μην έχει το άρωμα που θέλεις.

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Καλημέρα και χρόνια πολλά! Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Έφτιαξα σαπούνι με 400γρ. λάδι, 50 γρ. λάδι καρύδας, 25γρ. αμυγδαλέλαιο, 25 γρ. καστορέλαιο, 190γρ. παγωμένο αφέψημα πράσινου τσαγιού και ζελέ αλόης μαζί και από λάθος υπολογισμό 94 γρ. σόδα, ενώ έπρεπε 67 γρ. ΄Εγινε ένα υπέροχο σαπούνι, έβαλα μέσα και παπαρουνόσπορο, αλλά στην βδομάδα επάνω άρχισε να έχει υγρασία. Το πετάω; Ευχαριστώ! Τίνα

Unknown είπε... [Απάντηση]

Ευχαριστώ για μία ακόμη συνταγή για το σαπούνι. Υπάρχει πάντα κάτι ενδιαφέρον στο blog σας για εμάς που απολαμβάνουμε χειροτεχνίας!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Σοφία συγχαρητήρια για τη σοβαρή δουλειά που κάνεις.
Θα παρακαλούσα για κάποιο τηλέφωνο προκειμένου να συζητήσουμε μια επαγγελματική πρόταση.
Ευχαριστώ
e-mail: np@fria.gr

Φούλης είπε... [Απάντηση]

Καλημέρα
Κάπου γραφετε αφέψημα δυόσμου ,πως θα τον προμηθευτώ ?μήπως να τον βράσω και να κρατήσω το νερο με τις ιδιοτητες του βρασμένου δυόσμου ?Αν χρεισημοποιήσω μόνο αιθέριο ελαιο του δυόσμου χωρίς αφεψήματα και αποξηραμενα δεν κάνει δουλειά ή το αντίστροφο όλα τα παραπάνω χωρίς τα αιθέρια ελαια ?
Πρίν καιρό ειχα φτιάξει σαπουνι το απλο όμως λάδι 1 λίτρο ,135γραμμ καυστική σόδα και αιθέριο έλαιο πορτοκαλιου 5-6 σταγονες παρολαυτά εγινε σαπούνι αλλά δεν αφρίζει πολύ και δεν εχει εντονη μυρωδιά πορτοκαλιού
Ευχαριστώ

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Φούλης
Το αφέψημα δυόσμου το κάνουμε όπως ακριβώς το κάνουμε με χαμομήλι ή με τσάι. Όσο για το δεύτερο ερώτημα, φυσικά μπορείτε απλός το αποτέλεσμα θα βγει λιγότερο δυνατό.
Ναι αν το συγκρίνουμε με αφρόλουτρα (που περιέχουν αφριστηκές ουσίες) σαφώς κάνει λιγότερο αφρό αλλα ποιότητα δεν συγκρίνεται.

Δημοσίευση σχολίου

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...