Χτίζουμε τα σπίτια με τα χέρια μας

Ναι είναι αλήθεια, υπάρχει και αυτός ο ξεχασμένος τρόπος για να χτίζουμε τα σπίτια μας.  
Έρχονται τα παιδιά από το www.cob.gr να μας το θυμίσουν.
Με τα χέρια και τα πόδια σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμιγμένου με άμμο και άχυρο οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Η λέξη κομπ προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος. Μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά.
Η διαφορά του κομπ από το κτίσιμο με πλίνθους συνίσταται στην ευκολία της κατασκευής και την ελευθερία του σχεδιασμού. Εφόσον δεν απαιτούνται ίσιες φόρμες ή καλούπια το ίδιο το υλικό οδηγεί σε οργανικά σχήματα: καμπύλοι τοίχοι, θόλοι και αψίδες. Χτίζοντας με το κομπ είναι εμπειρία παρόμοια με γλυπτική με πηλό.

Τα γήινα σπίτια είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα. Η αντοχή τους σε μια μεγάλη γκάμα καιρικών συνθηκών τα κάνει άνετα και βιώσιμα στα πιο κρύα κλίματα αλλά και συνθήκες ερήμου. Οι τοίχοι με πάχος που κυμαίνεται από 40 έως και 60 εκατοστά έχουν τεράστια θερμική μάζα και επαρκή μόνωση ειδική για χρήση παθητικών ηλιακών συστημάτων θέρμανσης. Απαιτείται ελάχιστη πρόσθετη θέρμανση τον χειμώνα και καθόλου ψύξη ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες. Το κομπ χρησιμοποιήθηκε επί χιλιετίες ακόμη και στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες των βρετανικών ακτών στο ύψος των Αλεούτιων νήσων. Χιλιάδες άνετα και γραφικά σπίτια από κομπ στην Αγγλία κατοικούνται συνέχεια εδώ και αιώνες έχοντας μάλιστα και πολύ μεγάλη τρέχουσα εμπορική αξία.

Η αναγέννηση του κομπ ξεκίνησε στην Αμερική όπου απολαμβάνει μια συνεχώς αυξανόμενη δημοσιότητα όχι μόνο λόγω των παραπάνω αναφερομένων πλεονεκτημάτων αλλά και από την δυνατότητα που προσφέρει στον ιδιοκτήτη – κατασκευαστή να αποφύγει τα τεράστια οικονομικά φορτία και τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η αγορά κατοικίας.

Αυτή η αρχαία τεχνική δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι λογικό να επιστρέψουμε στο πιο αθώο φθηνό και υγιεινό οικοδομικό υλικό;

Δείτε το βιντεο:


 Επισκεφτείτε το http://www.cob.gr για περισσότερες πληροφορίες.




20 σχόλια:

Χρυσούλα είπε... [Απάντηση]

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Μήπως κι`εδώ παλιότερα κάπως έτσι δεν φτιάχνανε τα σπιτια τους; Θυμάμαι το σπίτι της γιαγιάς μου,όπως έλεγε τα τούβλα τα φτιάχνανε μόνοι τους ,με άχυρα και λάσπη,το πάτωμα από κοκκινίχωμα το σκουπίζαμε και δεν χάλαγε,ζεστό το χειμώνα δροσερό το καλοκαίρι...νάσαι καλά που μούδωσες την ευκαιρία να τα θυμηθώ!

annettaspace είπε... [Απάντηση]

Πολύ αισιόδοξο, θα ήταν υπέροχο να μπορούσαμε να ζούμε σε τέτοια σπίτια, ωραία ανάρτηση

Φιλία είπε... [Απάντηση]

Ναι, τα έχω δει κι' εγώ αυτά τα βιντεάκια και ξετρελάθηκα με το αποτέλεσμα... Μακάρι να γυρίζαμε πίσω σε πολλά... παραπροχωρήσαμε και κάναμε τη ζωή μας δύσκολη!!!
Φιλιά πολλά

Taelia88 είπε... [Απάντηση]

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Η ικανότητα ειδικά να χτίζουν μονοι τους το σπιτι που θα κατοικισουν ακριβως οπως το θελουν οι ιδιοι, απιστευτο!!

valia είπε... [Απάντηση]

ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΖΕΣΤΟ!!!

ΦΙΛΙΑ ΣΥΡΙΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!

SpIrToKoYto είπε... [Απάντηση]

μπράβο...μπράβο...μπράβο ...και πάλι μπράβο...!!!!
για την ανάρτηση,για τη γνωστοποίηση για τον σύνδεσμο...
παρακολουθώ πολύ καιρό τώρα τη προσπάθεια που κάνουν τα παιδιά στο cob.gr.και δεν σου κρύβω,πως έχουμε μπει στο πειρασμό με τον άντρα μου να αρχίσουμε να ψαχνόμαστε για σπίτι τέτοιου είδους,αφού σκεφτόμαστε να φύγουμε από Αθήνα και να χτίσουμε...
να βάλουμε τέλος στο τσιμέντο,τις κόλλες και τις φορμαλδείδες...
να είσαι καλά,καλό μήνα να έχεις...-:))

Demi είπε... [Απάντηση]

Kαλό μήνα!!!
Αν ειχαμε ενα τετοιο σπίτι θα γλιτώναμε απο πολλα έξοδα!!!κυριως τον χειμώνα με το κρυο..τι καλό για αυτους που το χαιρονται!
Υπέροχη αναρτηση μπράβο!!!

Rena Christodoulou είπε... [Απάντηση]

ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ!!!!!!
ΤΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΧΑΡΗΚΑΝ!!!!!!!
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΖ ΜΑΣ!!!!!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!!!!!!

puppeta είπε... [Απάντηση]

poly αλο οντως!!καλο μηνα σε ολους!

jenny είπε... [Απάντηση]

Είσαι απίστευτη. Τέλειο είναι και καλώς το ξαναβλέπουμε το θέμα από την αρχή ...η πολύ πρόοδος μάλλον μας πήγε πίσω....Εσύ όμως που πας πάντα μπροστά έλα να πάρεις ένα βραβείο....Πολλά φιλιά.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Χρυσούλα
Έτσι ακριβώς Χρυσούλα μου. Ακόμα και εγκαταλελειμμένα τέτοια κτίσματα υπάρχουν και χωρίς σκεπές, οι τοίχοι με από "πλίθες" όμως δεν λεν να πτοηθούν.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@annettaspace
Ααχ! μόνο υπέροχο...

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Φιλία
"παραπροχωρήσαμε και κάναμε τη ζωή μας δύσκολη" Πόσο δίκιο έχεις!!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Taelia
Μακάρι να είχαμε όλοι την ευκαιρία να το κάναμε.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@άγγελέ μου
Όμορφο και ζεστό σαν από παραμύθι.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@SpIrToKoYto
Μπράβο, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις!!

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Demi
Έχεις απόλυτο δίκιο, τέτοιες κατασκευές, σου εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες.

Sophia είπε... [Απάντηση]

@Rena Christodoulou
Ετσι, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΖ ΜΑΣ γιατι όπως είπε και η Φιλία "παραπροχωρήσαμε και κάναμε τη ζωή μας δύσκολη"

Sophia είπε... [Απάντηση]

@jenny
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ, έρχομαι να το πάρω!!

Ανώνυμος είπε... [Απάντηση]

Μπράβο σε όλους σας παιδιά!! Είναι επιτέλους καιρός να αφυπνιστούμε από τον λήθαργο που μας έχουν επιβάλει οι μεγαλοεταιρείες και οι θυγατρικές τους. Να ζήσουμε τη δική μας ζωή και όχι εγκλωβισμένοι στο παραμύθι τους. Συγχαρητήρια σε όλους σας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου

Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...