28η
Οκτωβρίου ημέρα μνήμης. Ημέρα που συμβολίζει την έναρξη του αγώνα
ολόκληρου του Ελληνικού λαού.
Θυμάμαι τις σχολικές εκδηλώσεις αυτές τις μέρες. Θυμάμαι τα τραγούδια
από την σχολική χορωδία τα ποιήματα, τα σημαιάκια και τις αφίσες όπως αυτές.
Δεν αναρωτήθηκα ποτέ ποιος ήταν ο ζωγράφος αυτών. Και νομίζω πως λίγοι
τελικά γνωρίζουν ποιός ζωγράφισε αυτούς τους πίνακες.
Ήταν ο Αλέξανδρος
Αλεξανδράκης ο ζωγράφος του έπους του '40.
Γεννημένος στην Αθήνα το 1913, έδειξε το ταλέντο του από νωρίς εκθέτοντας
έργα σε ηλικία 13 χρονών στην ΧΑΝ Το 1931 εισήχθηκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών
Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική. Στην ζωγραφική είχε ως καθηγητές
τον Σπύρο Βικάτο και τον Ουμβέρτο Αργυρό και στην χαρακτική τον Γεώργιο
Κεφαλληνό. Το 1933 υπήρξε σκιτσογράφος στο «Έθνος» και το 1937 αποφοιτεί από
την ΑΣΚΤ συγκεντρώνοντας και τα τέσσερα βραβεία που προέβλεπε ο κανονισμός
(προσωπογραφία, γυμνό, ημίγυμνο και σύνθεση). Η περίπτωση αυτή αναφέρεται σαν
μοναδική στα χρονικά της Σχολής. Την 28η Οκτωβρίου 1940, ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς λέει το περήφανο ΟΧΙ στον Ιταλό πρεσβευτή Τσιάνο και η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο. Την ίδια μέρα οι Έλληνες φαντάροι φεύγουν για την Αλβανία «με το χαμόγελο στα χείλη». Έφευγαν χαρούμενοι, τραγουδώντας και χαιρετώντας από τα βαγόνια τους συγγενείς. Οι σκηνές όπου οι φαντάροι φεύγουν με το εικόνισμα της Παναγίας για φυλακτό έχουν μείνει ιστορικές. Ανάμεσα τους ο δεκανέας πυροβολικού Αλέξανδρος Αλεξανδράκης και οι 5 αδελφοί του.
Στην Βόρειο Ήπειρο, ο Ελληνικός στρατός πολέμησε υπέρ βωμών και εστιών, απελευθερώνοντας την προαιώνια ελληνική γη: Κορυτσά, Κλεισούρα, Τεπελένι. Οι Έλληνες έγραψαν ιστορία στα αλβανικά βουνά. Αυτήν την μεγάλη ιστορία ενός μικρού αριθμητικά λαού ενάντια σε μια αυτοκρατορία, θα καταγράψει στις λιγοστές ώρες ανάπαυλας ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης. Για να το καταφέρει θα χρησιμοποιήσει ότι μέσο είναι διαθέσιμο. Μολύβι, κιμωλία, πένα, μελάνι, αποτυπώνοντας στα πρόχειρα το υλικό που αργότερα, μετά τον πόλεμο θα αποτελέσουν το υλικό για την πρώτη έκθεση του. Αυτή η έκθεση θα κάνει τον μεγάλο εκπρόσωπο της διανόησης της 4ης Αυγούστου, Σπύρο Μελά να γράψει στην «Εστία» της 22ης Ιουνίου του 1946: «Ο κ. Αλέξανδρος Αλεξανδράκης είναι ο πρώτος Έλλην ζωγράφος, που μας δίδει με την υπέροχον έμπνευσιν του και την εξαιρετική του τέχνην του την Αλβανικήν εποποιία και ωρισμένας δραματικάς στιγμάς της κατοχής». Ενώ θα βραβευθεί με τον Πολεμικό Σταυρό.
http://www.e-grammes.gr
Μερικά απο τα εργα του Αλέξανδρου
Αλεξανδράκη
7 σχόλια:
Τόσο γνώριμες εικόνες, βαθιά τυπωμένες πια στη μνήμη μας. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
Καλό βράδυ!
Συμφωνώ με την Σοφία!!! Εξαιρετικές εικόνες , που μας ακολουθούν από τα πρώτα μαθητικά μας χρόνια!!!!Οι πληροφορίες σου σημαντικές και αξίζει να τις γνωρίζει κάθε 'ελληνας!Ευχαριστούμε
Ωραία ανάρτηση, σ' ευχαριστούμε πολύ
Καλή σου μέρα
Μια εξαιρετική ανάρτηση για να μας θυμίζει πως η τέχνη ήταν και είναι κομμάτι της ζωής μας, παρούσα σ'όλα τα σημαντικά γεγονότα. Ο Αλέξανδρος Αλεξανδράκης ένας σπουδαίος ζωγράφος που δεν δημιούργησε στην ασφάλεια του ατελιέ του αλλά μέσα στο μέτωπο για να αποτυπώσει όσα δεν μπόρεσαν οι λέξεις. Η καλύτερη επιλογή για την ημέρα.Μπράβο.
@MARIA VILLIOTI
Είπες κάτι πολύ όμορφο Μαρία «δεν δημιούργησε στην ασφάλεια του ατελιέ του αλλά μέσα στο μέτωπο για να αποτυπώσει όσα δεν μπόρεσαν οι λέξεις». Πόσο αρχίζει να μοιάζει το τώρα με εκείνες τις δύσκολες μέρες θέλοντας να μας πάρουν το ψωμί μας, την παιδεία μας, την πατρίδα μας. Όσα και να μας πάρουν ένα ξυλάκι θα το βρούμε να ζωγραφίσουμε στο χώμα τα οράματά μας για καλύτερες μέρες.
EYXAΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΠΡΑΒΟ!!!
ΚΑΛΟ Σ/Κ!!
Καλημέρα. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας δίνεις. Πραγματικά πολύτιμες!!!!
Δημοσίευση σχολίου
Αναφέρεται όνομα ή ψευδώνυμο όταν υποβάλετε σχόλιο «ως Ανώνυμος»